Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 02:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Przy lipo łączyłem pakiety ale zawsze tej samej pojemności i poziom rozładowania był zawsze taki sam, to samo w SS2000 wkładam 2X3s2p i też chodzą równo tu po locie w 3s2p weszło 5,9A a w 3s1p 2,6A ten padnięty reanimowałem dwa dni w Accucel6

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lis 2014, 11:55 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Tak jak pisze łącze Lipo o różnej pojemności i nic się nie dzieje i tak samo z Liion


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 07:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
A nie zależy to od obciążeń? Pakiety różnej pojemności mają różną wydajność prądową. O ile w Lipo był zapas, o tyle w Liion mógł być problem.

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
mmuchomor pisze:
A nie zależy to od obciążeń? Pakiety różnej pojemności mają różną wydajność prądową. O ile w Lipo był zapas, o tyle w Liion mógł być problem.


Ale dlaczego tylko jedno ogniwo z pakietu "latało"?

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
Może zbyt duże obciążenie i równocześnie słabsze parametry tych leniwych ogniw spowodowały w sumie to, że przez nie nic nie poszło?

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Pieth pisze:
Ale dlaczego tylko jedno ogniwo z pakietu "latało"?


1. przed lotem pakiet nie był zbalansowany (to znaczy przed lotem jedno ogniwo było już częściowo rozładowane)
2. To ogniwo które "latało" ma duuuzo mniejszą pojemność od pozostałych

Nie ma innych wyjaśnień.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Zbig to pierwsze chyba nie a to drugie muszę sprawdzić, tylko jak to najlepiej zrobić?
Dzisiaj li-lionki dostał mój pierwszy w życiu ufolot F450 ale zapomniałem zmienić nastawienia i wylądował przy 3,5v na celę, muszę to powtórzyć i się pochwalę ale jest obiecująco :mrgreen:

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lis 2014, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2159
Lokalizacja: Warszawa
Pieth pisze:
Zto drugie muszę sprawdzić, tylko jak to najlepiej zrobić?


ładujesz/balansujesz do 4,2V/celę, potem rozładowujesz i sprawdzasz napięcie na celach.
Jeśli któras ma nizszą pojemność, to szybciej na niej spada napięcie. jak spadnie do 3V odczytujesz na ładowarce ile rozładowałeś i już wiesz ile ona ma pojemności.
Jeśli rozladowują się wszystkie w miarę równo (róznica max kilkadziesiąt mV) to jest OK.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lis 2014, 17:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Dzisiaj kolejny w kolejce, tym razem Ufolot F450 zapakowany 2x3S2P, musiałem mu wyłączyć podejmowanie decyzji o zasilaniu bo lądował przy 3,5v na celę.
Waga do lotu 1550g

Obrazek

Lot w zawisie, ale podczas wiatru więc cały czas musiałem sterować, bo nie używam GPSu
Czas lotu 29min, jak baterie się naładują to poinformuję o "spalaniu"

Spróbowałem zaaplikować mu to samo co w trenerku czyli 2x3S2P+2x3S w tym ten trefny pakiecik ;-) waga 1860g i czas lotu 13min

Obrazek

Po locie okazało się że trefny pakiecik ma walniętą jedną celę jak przewidział Zbig ale pozostałe latały :shock:
Pakiety pobrały: 3S2P 2040mah i 2080mah a 3s 1220mah ten walnięty miał dwie cele rozładowane podobnie a trzecia 0

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lis 2014, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 lut 2014, 17:04
Posty: 782
Lokalizacja: Kraków
Dobrze że Ci coptera nie spaliło :D to niebezpieczne chyba rozładować do takiego ZERA :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lis 2014, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1840
Lokalizacja: Poznań
Najpierw testowałem na starym li-po i było 3,2 na celę a Ufolot już nie miał siły i lądował wcale poprawnie więc to zabezpieczenie to taki bajer do niczego nie przydatny a mruga czerwonym światełkiem od połowy lotu, więc wyłączyłem i spokój.
Po naładowaniu pakietów okazało się, że przyjęły odpowiednio 4100 i 4700mah więc teoretycznie mogły jeszcze latać, ale cudak nie chciał, pomimo że go oszukałem.

A tak nawiasem "zali ja sam in Universum" nikt nie lata na tych wynalazkach, żeby podzielić się swoimi doświadczeniami?

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 lis 2014, 08:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 lut 2014, 17:04
Posty: 782
Lokalizacja: Kraków
Ja się nie mogę doczekać na odpowiedź od pana z forum swiatełka. Zamówiłem 40 ogniw 2 tyg temu i nie mam do tej pory nawet nr konta :/

Poza tym lepiej zapoznać się ze specyfikacją rozładowania takiego ogniwa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 lis 2014, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
Ja z Panem ze światełek miałem kontakt, ale nie podał mi numeru konta, choć o to pytałem, tylko odpowiedział na inną część wiadomości. Patrząc na jednak słabą wydajność prądową i pogodę jaka panuje i będzie panowała przez jakiś czas, raczej zapoluje na pakiet Multistar 4s 8-10 Ah. Nie chciałbym mieć problemów z powrotem do bazy jak się zmieni wiatr :D

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 lis 2014, 00:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 lut 2014, 17:04
Posty: 782
Lokalizacja: Kraków
Jakie problemy mogą być przy pakiecie 3s9p? Bo 90A to nawet na mojego quada za dużo :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 lis 2014, 06:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 660
Lokalizacja: Łódź
W moim wypadku problemem jest spadek napiecia. Mam silniki z niskim kv i duzymi smiglami. Przy pakiecie 3s4p colter by sie wzniesc potrzebuje full gazu, a do zawisu ponad 70% gazu. Co z tego ze do zawizu potrzeba mi okolo 14-15A jak namiecie przysiada i musze go cisnac bardziej by wisial. Bedzie proba z 3s8p czyli ponad 20Ah na pokladzie, jak sie uda to fajnie jak nie to mowi sie trudno, pakiety i tak byly do samolotu zrobione.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.