Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 wrz 2017, 23:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 10 kwie 2013, 23:31 
Offline

Rejestracja: środa 10 kwie 2013, 23:09
Posty: 4
Lokalizacja: Krosno
Witam sie ze wszystkimi na forum i pozdrawiam.
Proszę o pomoc w jak sądzę prostej kwestii dla uczestników forum.
Zakupiłem DJI Phantom i obecnie pilnie studiuję wszelkie materiały związane z tematem (żeby pierwszy lot nie okazał się zbyt ''twardy'') - chociaż jakies tam niewielkie doswiadczenia posiadam ponieważ od roku latałem Parrotem. Nie w tym jednak rzecz.
Moje pytania dotyczą kwestii ładowania baterii.
Załączyłem zdjęcie ładowarki (z dodatkowym zaznaczeniem gniazd opisanych jak na fotografii 2S, 3S, 4S które są umieszczone z boku ładowarki.
Ta mniejsza końcówka akumulatora pasuje do gniazda oznaczonego jako 3S natomiast większa pasuje do gniazdka widocznego od przodu ładowarki (podłączane przez przejściówkę niewidoczną na zdjęciu).
Pytanie jak to podłączać - jedna koncówka dwie? i jak ustawić natężenie prądu - możliwe opcje to 1A 2A 3A.
To że przełącznik lewy należy w przypadku tych baterii ustawić na LiPo sam ''wydedukowałem''.
Wiem że to w zasadzie są pytania do sprzedawcy w sklepie ale w rozmowie z nim odniosłem wrażenie że mniej się w tym orientuje niż ja :-(
Bardzo prosze o pomoc - nie chcę uszkodzić baterii.
Aha - instrukcji podłączania baterii do ładowarki nie ma w zestawie.
Link do zdjęcia:
http://zapodaj.net/1fd0fc1b048fa.jpg.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 11 kwie 2013, 00:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 09 kwie 2010, 21:42
Posty: 377
Lokalizacja: Gdynia
Podłączasz tak jak jest żółta z żółtą a biała do ładowarki tam gdzie pasuje czyli 3S.
Ustawienie prądu ładowania 1,2, lub 3A. Im mniejszy tym lepiej dla trwałości baterii ale ładowanie trwa dłużej. Standartowo ładuje się te akumulatory 2A ok 1godz.
Jak się nie spieszy to 1A około 2,5 godziny. Sporadycznie jak się spieszy to 3A i do 40 minut i masz naładowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 11 kwie 2013, 00:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Ten pakiet jest 3S, czyli ma 3 cele, więc to 3 osobne baterie połączone w jeden.
Każdy z trzech musi się naładować do 4,2V, więc żeby nie było tak że jeden się naładuje do 4,22 a drugi do 4,18 ( co jest niezdrowe i niebezpieczne dla pakietu ) to ładowarka wyrównuje różnice napięć - do tego służy balancer i to małe to wtyczka balancera - także podłączasz obie końcówki na raz, i małą i dużą.

Standardowo ładuje się pakiety prądem 1C, czyli w Twoim przypadku wybierasz 2A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 11 kwie 2013, 00:48 
Offline

Rejestracja: środa 10 kwie 2013, 23:09
Posty: 4
Lokalizacja: Krosno
Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 17 kwie 2013, 05:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 16 kwie 2013, 12:34
Posty: 2
Lokalizacja: Lębork
Witam mam pytanie w sprawie ładowania bateri do DJI Phantom czy jak się naładuje to diody powinny zmienić kolor na zielony czy po 2 godinach morzna wyłączyć bo instrukcji niema w komplecie pozdrawiam i czekam na informacje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 17 kwie 2013, 21:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 16 kwie 2013, 12:34
Posty: 2
Lokalizacja: Lębork
Dareq, Witam mam pytanie w sprawie ładowania bateri do DJI Phantom czy jak się naładuje to diody powinny zmienić kolor na zielony czy po 2 godinach morzna wyłączyć bo instrukcji niema w komplecie pozdrawiam i czekam na informacje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 17 kwie 2013, 23:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 05 sty 2012, 15:35
Posty: 5
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
U mnie zmieniają kolor na zielony, ale tylko na oryginalnych pakietach. Z innymi ładowarka dziwnie współpracuje :oops: za to z Turnigy wszystkie działają elegancko :)

Edit: Na zachodnich forach ludzie mają problem nawet z oryginalnymi pakietami do phantomów. Wniosek - kupić porządną ładowarkę, a o oryginalnej zapomnieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2013, 20:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 mar 2013, 23:36
Posty: 30
Lokalizacja: W-wa
Hej,

możecie polecić jakiś zamiennik baterii do Phantom , czy tylko na oryginałach latać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 24 maja 2013, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 960
Lokalizacja: 50°N,21°E
widziałem te baterie do phantoma u kolegi i one jakieś małe są :) zwykły lipol 3S 2600 będzie za duży!

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 20:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 20:30
Posty: 4
Lokalizacja: Lublin
Witam,
mam problem z naładowaniem baterii. Albo błyska tylko co jakiś czas na zielono, albo od razu na czerwono zielono, albo świecą się tylko 1S i 2S. Bateria tak czy inaczej się nie ładuje. Czy to problem z ładowarką czy baterią ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 cze 2013, 22:29 
Offline

Rejestracja: piątek 07 cze 2013, 08:43
Posty: 155
Lokalizacja: Kraków
Grey33 pisze:
Witam,
mam problem z naładowaniem baterii. Albo błyska tylko co jakiś czas na zielono, albo od razu na czerwono zielono, albo świecą się tylko 1S i 2S. Bateria tak czy inaczej się nie ładuje. Czy to problem z ładowarką czy baterią ?


Sprawdź napięcie na akumulatorze, bo:
A) Padł akumulator
B) uszkodzona ładowarka (najczęściej poprzez wpięcie akumulatora a potem pod zasilanie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 cze 2013, 00:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 20:30
Posty: 4
Lokalizacja: Lublin
To najpierw trzeba zasilanie a potem akumulator ? W takim wypadku najpierw prąd czy wtyczka S3 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 cze 2013, 00:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 20:30
Posty: 4
Lokalizacja: Lublin
Napiecie chyba słabe po Dji piszczy po dwa razy cały czas jak się podłączy mu akumulator


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 cze 2013, 19:58 
Offline

Rejestracja: piątek 07 cze 2013, 08:43
Posty: 155
Lokalizacja: Kraków
Grey33 pisze:
Napiecie chyba słabe po Dji piszczy po dwa razy cały czas jak się podłączy mu akumulator

Mierzyłeś napięcia na poszczególnych celach? Podstawowy zestaw modelarza zajmującego się elektrykami ( i nie tylko) to miernik napięcia.
Jeśli napięcie jednej z cel akumulatora jest sporo poniżej 3V to masz kłopot.
Druga sprawa to ładowarka... Sorki za to co teraz powiem, ale myślę, że jak ktoś wydaje ok. 3K na phantoma to może sobie także pozwolić na fajną ładowarkę taką z "komputrem" i wyświetlaczem.

Cytuj:
To najpierw trzeba zasilanie a potem akumulator ? W takim wypadku najpierw prąd czy wtyczka S3 ?

Tak Najpierw tą śliczną ładowarkę do gniazdka, a potem podłączasz pakiet.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 cze 2013, 10:17 
Offline

Rejestracja: środa 26 cze 2013, 10:15
Posty: 1
Lokalizacja: Katowice
Ardrok pisze:
Hej,

możecie polecić jakiś zamiennik baterii do Phantom , czy tylko na oryginałach latać ?


Podepnę się do tego tematu i zapytam właśnie o akumulatory dualsky - czy ktoś miał z nimi styczność? lepsza wydajność niż oryginał? cena właściwie ta sama, więc się zastanawiam który kupić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.