Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 11:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
Dajcie spokój już z tym TT. Nie działa to na każdym systemie OS, a już na pewno nie na phpBB by Przemo.
Potrzebne jest nowoczesne responsywne forum w html5, które by działało na każdym urządzeniu, a nie tylko na TT, które może być co najwyżej dodatkiem.
Porządne forum też kosztuje, czy administracja podejmie się finansowania, albo społeczność forum?
Przeglądałem silniki. Dobrze zapowiada się XenForo - $140 netto / rok + przedłużenie co roku (nie wiem za ile).
To co te forum trzyma dalej na tym poziomie, to konieczność wsparcia dla jakichś rozszerzeń. Gdyby o tym zapomnieć, świat byłby prostszy.
Jakby była już jakaś decyzja, to mogę spróbować zmigrować, ale udostępnione jest tylko demo tego systemu chyba bez źródeł, więc można zapoznać się z panelem on-line.
Czy w takim demo można przetestować import z phpBB to nie wiem.
Na pewno trzeba najpierw wyeksportować "to coś teraz" na nowe phpBB, a to też kilka etapów i zmian wymaga.

PS. Opisywane forum ladnie działa mi na tel. i nie trzeba żadnego TT.
Nie każdy ma popularne 3 systemy, są jeszcze, albo niedługo będą:

Ubuntu Phone
Bada OS

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 04 gru 2014, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 216
Lokalizacja: Wrocław
To ja chciałbym dodać swoje 3 gr. Używam Tapatalka co prawda sporadycznie, ale ma podstawową zaletę w stosunku do każdego superresponsywnego i wypasionego forum: on sam loguje się w tle i generuje powiadomienia (takie same jak o nowych mailach, sms-ach czy innych pierdołach). No i można czytać każde forum w jednym miejscu, włącznie z nowymi wątkami itp.
Jeżeli ktoś siedzi tylko na jednym forum i bywa na nim codziennie, to rzeczywiście żadnej jakości to nie wnosi. Jeżeli korzysta się z kilku, bardziej sporadycznie, to jest to bardzo dobre narzędzie.

Co do samego silnika forum (że trzeba będzie zrobić upgrade wcześniej czy później, to chyba nie ma wątpliwości, a 'by Przemo' jest niestety ślepą uliczką): akurat niedawno inne forum na którym bywam opuściło phpBB by Przemo i przeszło na MyBB - z tego co modowie pisali na ten silnik dało się w miarę bezproblemowo przejść z importem wszystkich danych. Poza tym jednym z argumentów było też, że z czegoś świeższego i bardziej popularnego łatwiej będzie się przenieść na inny silnik. Przemo jest już zabytkiem i coraz ciężej będzie z niego migrować na cokolwiek.
Po migracji, to pamiętam, że były tylko problemy z dostępami do podforów (nie wszyscy powinni mieć dostęp wszędzie) i niestety format linków się zmienił, więc stare linki z zewnątrz przestały działać.

Jakby komuś chciało się spróbować upgrade, to mogę udostępnić serwer na takie zabawy (ale dopiero gdzieś za tydzień/dwa).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 04 gru 2014, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
majek, miałem tego nie pisać...
Nie chcę żeby wyszło, że wywalam brudy na forum publicznym, ale trochę się zdenerwowałem, bo poświęciłem dużo czasu na testowanie forum, dodatków, samą migrację.
Robiłem to lokalnie na jakiejś starej bazie danych.

Chciałem to zrobić, ponaglałem, że trzeba to zrobić szybko, aby nie rozeszło się po kościach, ale głownie dlatego, że miałem wolny tydzień.

Skończyło się jak zwykle, czyli na wymianie wiadomości i od ponad chyba miesiąca brak odzewu od strony administracji, a trzeba było wybrać tylko szablon, których kilka zresztą także zaproponowałem (responsywne).

Były dwa podejścia z mojej strony w ciągu bodajże roku.
Także z mojej strony temat już nie istnieje, mam inne.

Jak ktoś będzie chętny, to może się zgłosić do mnie, jak będzie miał jakieś problemy.
Mam wybrany szablon, silnik forum (phpbb3), wskażę materiały przydatne przy migracji.

Tak technicznie pisząc, trudniej trochę jest z zachowaniem tagów bbcode, gdzie przy zmianie nazwy czy dodaniu nowego,
są problemy z polami bbcode_bitfield i bbcode_uid które trzeba jakoś odświeżyć.

Tak było, kiedy zamieniłem wszystkie tagi [youtube], [vimeo] na uniwersalny tag [video]:

Kod:
<object width="560" height="315" data="{URL}"></object>


Trzeba tylko wiedzieć, co wklejać w url. Bezpośredni link do filmu, a nie strony, na której film jest.
Stare linki trzeba odświeżyć :-) Np.:

Z
Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=pzmCs8lMdBc

Na
Kod:
https://www.youtube.com/embed/pzmCs8lMdBc


To samo tyczy się tagów [thumb], które dla ułatwienia trzeba będzie zamienić na [img], wybrać ścieżkę (oryginalną, albo miniaturki - oryginalna może już nie istnieć).

Problem w tym, ze zamiana w SQL za pomocą REPLACE mało co da, bo pozostają te dziwne pola (bbcode_bitfield i bbcode_uid).

Przestałem nad tym siedzieć, kiedy sprawa ucichła.


Powodzenia!

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 gru 2014, 13:08
Posty: 152
Lokalizacja: Poznań
Mi też brakuje forum na TT, bo to wygoda, szczególnie jak jestem w pracy lub w podroży. Gdyby jeszcze nie miał kto tego zrobić, ale jak widać są chętni ludzie. Szkoda :-/

_________________
Pozdrawiam Maciej. F450, Naza+GPS, TGY9XR, LRSv1, Boscam 5,8G 200mW, RemZibi OSD, Quanum V2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 sty 2015, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 maja 2012, 11:52
Posty: 201
Lokalizacja: Wrocław
Z tego co wiem phpBB by Przemo nie obsługuje TT. W tej chwili trwają prace nad zmianą silnika forum na nowszy (phpBB3).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 559
Lokalizacja: Opole
Dzięki za aktualizację silnika i mod, tapatalk smiga aż miło.

_________________
W użyciu:
DRC Fury, Legwan, SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
Mam jakiś problem że TT mnie wylogowuje ciągle, ktoś z was rozwiązał?

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 17:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 paź 2012, 23:48
Posty: 38
Lokalizacja: Legnica
U mnie to samo, dodam forum, zaloguję się, a po zamknięciu i ponownym otwarciu TT trzeba się znów logować :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 18:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
Dodam że na innych forach działa mi prawidłowo TT. Może jakiś problem z zapisem plików sesji czy coś? Adminie pomożesz?

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 828
Lokalizacja: Warszawa
U mnie na iPhone 4S działa prawidłowo. Jak zamknę (z zabiciem procesu) i otworzę ponownie, to jestem już zalogowany na forum.

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
Tutaj Andek 4.4.4

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
Usunięcie danych aplikacji tapatalk pomogło.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 sty 2015, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 paź 2012, 23:48
Posty: 38
Lokalizacja: Legnica
U mnie też już działa, kilka razy musiałem dodać forum i w końcu załapało :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lut 2015, 01:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 12:57
Posty: 1021
Lokalizacja: Szczecin
Ja mam problem z filmikami i zdjeciami prze tapatalka. Pisze tylko media i nic wiecej..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lut 2015, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
U mnie działa prawidłowo.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.