Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 sty 2017, 15:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 15:01
Posty: 1707
Lokalizacja: Sosnowiec
wyglada na przesterowany sygnal wejsciowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
kpajak pisze:
Co jeszcze moge zrobić? Kręcić tymi czarnymi potencjometrami na płytce?


Może faktycznie to przesterowanie sygnału, bez filmiku ciężko po tych klatkach stwierdzić.
W nadajniku masz taki pomarańczowy/żółty PRek - nim możesz kręcić. Czarnego nie ruszaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A ja mam taką dobra radę, z mojej praktyki :-)

Zasilanie nadajnika daj z jakiejś baterii/pakietu/akumulatora - zamiast zasilacza sieciowego i daj znać :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 sty 2012, 12:01
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
Wiec tak:
Zasilam teraz wszystko pakietami nabitymi na 12V :)
Anteny sa w odleglosci ok. 2m (sprawdzalem też umieszczajac je w roznych pokojach - bez zmian)
Nagrałem filmik jak to wygląda:
http://youtu.be/afgDjwmEdtI
W filmie przechodze odbiornikiem przez wszystkie kanały.
Co ciekawe, lepszego obrazu wcale nie łapie na bliskich sobie kanałach - np. gdy nadajnik miałem na 4, odbiornik najlepiej łapał na 28, a na 4 śnieżył kompletnie...
Kręciłem tym żółtym od jasności, ale on zmienia jak sugeruje nazwa tylko jasność :(
Jeśli to przesterowany sygnał to gdzie - na wyj. odb.? czy sygnał z anteny nadajnika? jak to moge sprawdzć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To pytanie naprowadzające teraz:
- schemacik podłączenia poprosimy :-) a konkretnie JAK SĄ POŁĄCZONE POSZCZEGÓLNE MASY ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
Ok to może ja.
Jeśli ci się uda złapać jakikolwiek obraz na jakimś kanele to spróbuj w OSD przejść do menu reset i zresetować kamerę.
Nie znalazłem (ale może słabo szukałem) jaka to kamera, jeśli z osobną płytką do obsługi menu to ją odepnij.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 sty 2012, 12:01
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
Kamera Sony 600TVL z SecurityCamera - ta którą polecacie :) Ma OSD - jutro spróbuje zresetować, aczkolwiek tak jak mówie - kamera bezpośrednio podpięta do grabbera daje obraz żyleta :)

Oto schemat:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
odłącz ten ekran...a po stronie odbiornika jak są masy?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 sty 2012, 12:01
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
odbiornik do LIPO normalnie podpięty wtyczką, drugie gniazdo to wyjście do grabbera - zwykłym kablem chinch-chinch


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 05 cze 2012, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
1) daj inny kabel cinch-cinch (albo miernikiem sprawdź ten- obstawiam urwaną masę)
2) podłacz się w ostateczności z odbiornika do telewizora, video, dvd, bluraj czy co tam masz :-)

moim zdaniem gdzieś masz urwaną masę.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 06 cze 2012, 07:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 sty 2012, 12:01
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
kable są ok - sprawdzałem na różnych
wcześniej podłączałem się do TV zamiast grabbera, w innym lokalu ;)
tam była podobna sytuacja z tym że na kanale 11 odbiornika obraz był zawsze stabilny (niezależnie od kanału nadajnika) ale był to obraz w cudzysłowie -
z szerokim szarym pasem przez pół ekranu a reszta przejaskrawiona "czarno-czerwona" - bez odcieni, wiec też g.. było widać, jedynie jakieś kontury

może to jest to przesterowanie? ale co to znaczy i jak to moge zbadać? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 08 cze 2012, 12:53 
Offline

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 12:51
Posty: 491
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Czy ten video link jest godny zakupu? Cena zmieniła się, autor pisał, że to 56USD, teraz jest 47USD.

Miał by to być mój pierwszy zestaw FPV do bety1400 z aparaturą turnigy 9x i narazie stockowym modułem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 maja 2011, 16:10
Posty: 83
Lokalizacja: Pabianice
Zakupiłem drugi zestaw 1.2 Ghz 16-CH 1.2GHz 700mW Wireless

Kto wie gdzie znajduje się RSSI na głowicy po prawej. :?:

Obrazek


Obrazek

_________________
Dx6i OSD Zbig II, antena śledząca, Video Goggle HeadPlay.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 22 cze 2012, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
RSSI jest przeważnie na 8smej nóżce/pinie zresztą dobrym zwyczajem jest zmierzyć to miernikiem :-)
Niestety będziesz miał prawdopodobnie problem bo masz różne głowice i tak jak kolega Yazutsu nie dopasujesz ich do diversity, zmierz obie ile mają max i min...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 14 lip 2012, 15:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 20:47
Posty: 542
Lokalizacja: Toruń
Platino2b
Pierwsza nóżka od razu po żółtym przewodzie.

Powracając do tematu kiepskiego odbioru. Sprawdź częstościomierzem na jakim nadajesz kanale. Ustaw w nadajniku i odbiorniku ten sam kanał. Możliwe, że masz źle ustawiony generator od pośredniej częstotliwości (dwa zwoje drutu w emalii na płytce głowicy SAT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.