Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

[Opis] Chinskie 700 mw 1.2 "Fox-700"
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=3&t=835
Strona 2 z 5

Autor:  Rufio [ środa 27 kwie 2011, 12:14 ]
Tytuł: 

Troszkę przypadkowo, a później świadomie, pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem video umieszczałem różne obiekty (w tym głównie siebie). Oczywiście przycinając lub wydłużając dipole osiągałem różny poziom RSSI, ale co zauważyłem przede wszystkim to o wiele szybciej traciłem synchronizację (stąd doszedłem do wniosku, że to przycinanie jednak ma jakiś wpływ na jakość transmisji ).

"Strojąc" antenę nadawczą (Vee) spodziewałem się osiągnąć poziom 0,03V a nie mój 0,06V - po prostu dążyłem do tego poziomu. Teraz juz wiem, że i tak nie ma "wzorców" i mój przypadek to max 0.062V.

Teraz już wiem jak do strojenia Vee w nadajniku podejść poprawnie.
Ile to trzeba się naczytać, namyśleć żeby nie robić głupot. Z tego powodu takie fora to skarbnica nieocenionej wartości: zapytaj - upewnij się.

Autor:  Kenobi36 [ wtorek 17 maja 2011, 20:23 ]
Tytuł: 

Za bardzo się nie znam ale czy nie da się umieścić odbiornika daleko lub za ścianą aby odbiornik miał słaby sygnał i poziom rzędu 2V.
Mając na początku napięcie 2V dążymy żeby było najmniejsze.

Autor:  Rufio [ poniedziałek 17 paź 2011, 19:05 ]
Tytuł: 

Ostatnio z nieznanych mi przyczyn mimo niezmienionych komponentów, przekazywany obraz do bazy nieco POCIEMNIAŁ.
A w nadajniku są takie pokrętełka w szczególności to pomarańczowe (obrazek z postu sigreg z 2 postu):
sigreg pisze:
Uzupelnienie:

Oto zdjecie wnetrza nadajnika:

Obrazek



I tak z ciekawości nieco "pokręciłem" tym pomarańczowym (podobno synchronizacja), czarnego nie ruszałem (bo nie wiem od czego).
No i obraz zmienia "jasność" aż do zerwania synchronizacji (przejaskrawiony, prawie czarno).
Proszę Was o wyjaśnienie do czego powyższe "potencjometry" służą.

Autor:  Rurek [ poniedziałek 17 paź 2011, 19:17 ]
Tytuł: 

czarnego nie ruszaj raczej. Pomarańczowy to poziom wzmocnienia sygnału video, zrób sobie oscyloskop i ustaw ten potencjometr tak aby dawał video na poziomie 1 Vpp.

Autor:  Rufio [ poniedziałek 17 paź 2011, 19:27 ]
Tytuł: 

THX Rurku.
A czy w odbiorniku też jest jakiś "ficzer" do podstrojenia?

Autor:  Rurek [ poniedziałek 17 paź 2011, 20:00 ]
Tytuł: 

czasami jest, czasami bywa ;-)
ale jeżeli nie musisz - to nie kręć...jest nadzieja że małe rączki jakoś to stroją przed wypuszczeniem.

Autor:  toretto1995 [ czwartek 27 paź 2011, 13:35 ]
Tytuł: 

sigreg..w pierwszym poście co oznacza skrót RV? Sorki za pytanie ale nie mam pojęcia.

Autor:  Artu [ czwartek 27 paź 2011, 13:44 ]
Tytuł: 

RV = Range Video

Autor:  sigreg [ czwartek 27 paź 2011, 13:45 ]
Tytuł: 

Rangevideo - sklep w USA :-)

http://www.rangevideo.com/

Grzesiek

Autor:  toretto1995 [ wtorek 13 gru 2011, 18:13 ]
Tytuł: 

Chłopaki.. przez przypadek do odbiornika bez antenki podłączyłem zasilanie na 2 sekundy :oops: Mogło się coś upalić? Nie mam jak sprawdzić zasięgu bo kamerka ma dojść dopiero po jutrze. Jeśli się coś upaliło i nie da rady naprawić to ma ktoś odbiornik do sprzedania ? :mrgreen: :mrgreen:

Autor:  Kwasiu [ wtorek 13 gru 2011, 18:28 ]
Tytuł: 

Do odbiornika bez anteny to i na całą noc możesz podłączyć zasilanie i zostawić, antena musi być wkręcona w nadajnik, odbiornikowi to różnicy nie robi :P

Autor:  toretto1995 [ wtorek 13 gru 2011, 19:10 ]
Tytuł: 

Łooo mam nadzieję że to prawda .Może jeszcze ktoś potwierdzić to co napisał kolega ? ;-) Wolę mieć pewność.A straszyli mnie że końcówka mocy się upaliła.Jeden z kolegów mówił że na 90% się upaliła drugi że na 99% a tutaj się dowiaduję że nic się nie stało :)

Autor:  Rurek [ wtorek 13 gru 2011, 19:34 ]
Tytuł: 

jeżeli mówisz o ODBIORNIKU, to nic sie nie upaliło, tym bardziej na pewno nie końcówka mocy bo je w RX nie ma :-)

Autor:  toretto1995 [ wtorek 13 gru 2011, 19:43 ]
Tytuł: 

Tak, tak, do odbiornika podłączyłem zasilanie bez antenki.No to wychodzi na to że nie potrzebnie się stresowałem ;-) Dzięki za wyjaśnienie ;-)

Autor:  Gmeracz [ czwartek 15 gru 2011, 02:07 ]
Tytuł: 

Żebyś miał jasność na przyszłość - odbiornik potrzebuje anteny do odbioru sygnału a nie do nadawania, bez niej będzie po prostu słabo albo wcale odbierał. Jeżeli nie pomyliłeś biegunów to na pewno nic się nie upaliło, bo nie ma co.
Zaś nadajnik bez anteny włączony też się tak od razu nie spali, mówię tu oczywiście o krótkim włączeniu.

Strona 2 z 5 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/