Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 maja 2017, 11:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 27 kwie 2011, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
Troszkę przypadkowo, a później świadomie, pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem video umieszczałem różne obiekty (w tym głównie siebie). Oczywiście przycinając lub wydłużając dipole osiągałem różny poziom RSSI, ale co zauważyłem przede wszystkim to o wiele szybciej traciłem synchronizację (stąd doszedłem do wniosku, że to przycinanie jednak ma jakiś wpływ na jakość transmisji ).

"Strojąc" antenę nadawczą (Vee) spodziewałem się osiągnąć poziom 0,03V a nie mój 0,06V - po prostu dążyłem do tego poziomu. Teraz juz wiem, że i tak nie ma "wzorców" i mój przypadek to max 0.062V.

Teraz już wiem jak do strojenia Vee w nadajniku podejść poprawnie.
Ile to trzeba się naczytać, namyśleć żeby nie robić głupot. Z tego powodu takie fora to skarbnica nieocenionej wartości: zapytaj - upewnij się.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 17 maja 2011, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 294
Lokalizacja: Warszawa
Za bardzo się nie znam ale czy nie da się umieścić odbiornika daleko lub za ścianą aby odbiornik miał słaby sygnał i poziom rzędu 2V.
Mając na początku napięcie 2V dążymy żeby było najmniejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
Ostatnio z nieznanych mi przyczyn mimo niezmienionych komponentów, przekazywany obraz do bazy nieco POCIEMNIAŁ.
A w nadajniku są takie pokrętełka w szczególności to pomarańczowe (obrazek z postu sigreg z 2 postu):
sigreg pisze:
Uzupelnienie:

Oto zdjecie wnetrza nadajnika:

Obrazek



I tak z ciekawości nieco "pokręciłem" tym pomarańczowym (podobno synchronizacja), czarnego nie ruszałem (bo nie wiem od czego).
No i obraz zmienia "jasność" aż do zerwania synchronizacji (przejaskrawiony, prawie czarno).
Proszę Was o wyjaśnienie do czego powyższe "potencjometry" służą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16076
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
czarnego nie ruszaj raczej. Pomarańczowy to poziom wzmocnienia sygnału video, zrób sobie oscyloskop i ustaw ten potencjometr tak aby dawał video na poziomie 1 Vpp.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
THX Rurku.
A czy w odbiorniku też jest jakiś "ficzer" do podstrojenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 paź 2011, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16076
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
czasami jest, czasami bywa ;-)
ale jeżeli nie musisz - to nie kręć...jest nadzieja że małe rączki jakoś to stroją przed wypuszczeniem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 paź 2011, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3123
Lokalizacja: Strefa G
sigreg..w pierwszym poście co oznacza skrót RV? Sorki za pytanie ale nie mam pojęcia.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 paź 2011, 13:44 
RV = Range Video


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 paź 2011, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Rangevideo - sklep w USA :-)

http://www.rangevideo.com/

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 gru 2011, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3123
Lokalizacja: Strefa G
Chłopaki.. przez przypadek do odbiornika bez antenki podłączyłem zasilanie na 2 sekundy :oops: Mogło się coś upalić? Nie mam jak sprawdzić zasięgu bo kamerka ma dojść dopiero po jutrze. Jeśli się coś upaliło i nie da rady naprawić to ma ktoś odbiornik do sprzedania ? :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 gru 2011, 18:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
Do odbiornika bez anteny to i na całą noc możesz podłączyć zasilanie i zostawić, antena musi być wkręcona w nadajnik, odbiornikowi to różnicy nie robi :P

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 gru 2011, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3123
Lokalizacja: Strefa G
Łooo mam nadzieję że to prawda .Może jeszcze ktoś potwierdzić to co napisał kolega ? ;-) Wolę mieć pewność.A straszyli mnie że końcówka mocy się upaliła.Jeden z kolegów mówił że na 90% się upaliła drugi że na 99% a tutaj się dowiaduję że nic się nie stało :)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 gru 2011, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16076
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
jeżeli mówisz o ODBIORNIKU, to nic sie nie upaliło, tym bardziej na pewno nie końcówka mocy bo je w RX nie ma :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 gru 2011, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3123
Lokalizacja: Strefa G
Tak, tak, do odbiornika podłączyłem zasilanie bez antenki.No to wychodzi na to że nie potrzebnie się stresowałem ;-) Dzięki za wyjaśnienie ;-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 gru 2011, 02:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Żebyś miał jasność na przyszłość - odbiornik potrzebuje anteny do odbioru sygnału a nie do nadawania, bez niej będzie po prostu słabo albo wcale odbierał. Jeżeli nie pomyliłeś biegunów to na pewno nic się nie upaliło, bo nie ma co.
Zaś nadajnik bez anteny włączony też się tak od razu nie spali, mówię tu oczywiście o krótkim włączeniu.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.