Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 24 sty 2017, 00:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 03 lip 2010, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Witam,

Swoja przygode z FPV zaczalem od zestawu 300 mW z Range Video, oczywiscie na 1.3 Ghz jako ze latam uzywajac aparatury 2.4 Ghz. Niestety szczescie widocznie nie dopisalo i nadajnik z RV stosunkowo szybko wyzional ducha. Otrzymalem nowy w ramach gwarancji ktory wkrotce padl w identyczny sposob. Postanowilem dalej tego nie ciagnac, widocznie to nie nadajnik dla mnie, trzeba bylo znalezc alternatywe. Zalozenia byly takie - moc 300-800mW, zasilanie koniecznie 12V (lipo 3S), pozwala to uniknac stosowania dodatkowego beca jako ze staram sie ograniczac zlozonosc instalacji do minimum. Wiadomo, nie zepsuje sie to czego nie ma, wiec zadnych becy, wtyczek itd. I tak zapadla decyzja o zakupie "chinszczyzny", tym bardziej ze wybrany zestaw zbiera dobre opinie na RCG i zostal mi polecony rowniez w Polsce.

Sprzet zamowilem tutaj:
http://www.bestofferbuy.com/av-wireless ... 15758.html

Cena jak widac to niecale 58$ za nadajnik i odbiornik, w tym darmowa wysylka. Jest opcja jakiejs wysylki ubezpieczonej, EMS itd, ale ja wybralem najtansza opcje, czyli "free". Platnosc PayPalem i po tygodniu odebralem przesylke.

Przesylka

Chinczycy bardzo chca abysmy unikali wspierania budzetu panstwa, wiec bez pytania montuja na kopercie odpowiednie opisy. Co ciekawe opisy po jednej i drugiej stronie roznia sie kwota, ale nie wzbudzilo to podejrzen celnikow i koperta otrzymala pieczatke "dopuszcono do obrotu".

Strona 1 koperty

Obrazek

I strona 2

Obrazek

Samo pudelko na poczatku tez wywolalo konsternacje, bo ujrzalem cos takiego:

Obrazek

Cholera, przeciez to inny model niz zamawialem ! Juz widzialem ta instensywna wymiane maili z "Panem Wu".. Ale cos mnie tknelo, obrocilem pudelko do gory nogami, i co widze ?

Obrazek

No tak, to jest to co zamawialem. Po prostu producent podszedl oszczednosciowo i stosuje to samo pudelko do dwoch modeli. Podejscie ekologiczne - to sie chwali ;)
W ten sposob stalem sie posiadaczem drugiego zestawu RX-TX, jeden RV z uszkodzonym nadajnikiem (a nawet dwoma) i jeden china. Bardzo lubie swoj odbiornik z RV, raz ze ma dual output, dwa ze wyprowadzilem RSSI. Stad tez postanowilem sprobowac sparowac nadajnik china z odbiornikiem RV pomimo roznicy w opisie 1.2 vs 1.3 GHz. Ale o tym za chwile.
Zawartosc pudelka zgodna z opisem, nadajnik, odbiornik, dwie anteny, zasilacze (niezgodne z polskimi kontaktami). Odbiornik od razu wyladowal w szufladzie, bede uzywal tego z RV.

Pierwsze wrazenia

Skupmy sie na nadajniku. Nadajniczek z RV jest stosunkowo maly, taki "kompaktowy" i bez anteny wazy:

Obrazek

Natomiast china dostarczany jest w pancernej obudowie z ktora wazy:

Obrazek

Duzo, duzo za duzo. Na szczescie bardzo latwo mozna nadajnik wydobyc z obudowy, wystarczy odkrecic cztery srubki z jednej strony:

Obrazek

Cztery z drugiej, jeszcze tylko nakretka kontrujaca gniazdo anteny i voila, nadajnik uwolniony. Jest podobny do tego z RV z tym ze wiekszy - fajne blaszane pudelko ktore mozna bezposrednio zamontowac w platformie. Bez zewnetrznej obudowy wazy juz tylko:

Obrazek

Calkiem dobrze. Jednakze dodac nalezy jeszcze wage anten. Ta od RV wazy 9 gram, zas ta od china az 24. W sumie mamy wiec wage 19 g. vs 54. Oczywiscie mozna zrobic swoja wlasna, lzejsza i lepsza antene co tez planuje zrobic. Albo uzyc tej od Rv ... niestety tu sie pojawia problem, ale o tym tez pozniej.

Nadajnik china jest wiekszy od RV:

Obrazek

Jednakze wciaz zakwalifikowalbym go jako "maly".

Testy domowe

Warunki typowo blokowe, wiec w standardowym "M" bedac do tego calkowitym amatorem bez sprzetu trudno zrobic profesjonalne testy. Ale . .cos tam mozna zrobic, tym bardziej jesli ma sie RSSI w odbiorniku. Bo tak prosze Panstwa, nadajnik china gada z odbiornikiem RV ! Pokrywaja sie 2 skrajne kanaly. I tak:

- kanal 8 Tx = kanal 1 RX RangeVideo
- kanal 9 Tx = kanal 2 Rx RangeVideo

Wybralem do uzytku kanal 9 z powodow praktycznych. Kanaly w nadajniku ustawia sie zworka, zwierajac odpowiednie piny ustawiamy żądany kanal. Wspomniany kanal 9 to brak zworki - wszystkie piny "wolne", co wyklucza mozliwosc "wytrzęsienia" zworki w locie, a moja platforma potrafi zatrzasc...
Testy typu "2 betonowe sciany" wykazaly spadek sily odbieranego sygnalu z 90 do 70%, czyli w zasadzie porownywalnie do nadajnika RV. Sprobowalem tez uzyc w nadajniku anteny z RV, RSSI mocno spadlo - do 40%, wiec albo antena nie jest zbyt dobrze dopasowana, albo cos nie tak ze stykiem. Wychodzi na to ze anteny z RV z tym zestawem raczej nie nalezy uzywac.
Postanowilem przy okazji zrobic testy "wygrzewania", czyli zostawic pracujacy nadajnik z oryginalna antena na jakis czas i zobaczyc jak mocno sie rozgrzeje. Temperatura pokojowa (22 st), jedyna wentylacja to naturalny ruch powietrza w pomieszczeniu. Temperature chcialem kontrolowac modelarskim termometrem IR (stosujemy w spalinowych helikach), niestety .. nie da sie ! Okazuje sie ze 700mW to wystarczajaco duzo zeby zaklocic prace termometru w bezposredniej bliskosci. Co tez w sumie pozwolilo zmierzyc w jakis tam sposob sile z jaka nadajnik zakloca elektronike, po prostu mierzylem dystans do nadajnika i wartosci temperatury podlogi, ktora powinna byc stala. I tak:

Temperatura normalna - 22 st.
- 80 cm - 24 st.
- 60 cm - 26 st.
- 40 cm - 36 st.
- 20 cm - 80 st.
- 10 cm - 230 st.
- nadajnik - poza zakresem (max 255 st.)

Moja platforma ma zyroskop w odleglosci 55 cm od nadajnika, zas serwo ogonowe w odleglosci 45 cm. Wiec jest pewne ryzyko.
Wynik "wygrzewania" dobry, nadajnik w ciagu 20 minut rozgrzal sie, byl goracy ale moglem spokojnie utrzymac na nim palec, wiec nie mial wiecej niz 50-60 st.

Testy polowe

Nadajnik zamontowalem w platformie tam gdzie byl RV - na stateczniku poziomym helika.

Tak prezentowal sie RV:

Obrazek

A tak wyglada china:

Obrazek

Oczywiscie konieczne bylo przelutowanie kabla, jak wspominalem nie uznaje zadnych wtyczek, wszystko jest polutowane na stale. Zdecydowalem sie stosowac jak na razie oryginalna antene w nadajniku i zestawowa antene RV w odbiorniku RV.
Co do lotow, wciaz jestem na poczatku drogi heli FPV i latam w zasiegu wzroku, max mysle 150-200 m, co swoja droge uratowalo mi platforme jak drugi z Rv wylaczyl mi sie w czasie lotu.
Mimo tak krotkiego dystansu mozna jednak juz conieco zauwazyc. Przede wszystkim - widac roznice 300 -700 mW. Na dystansie wspomnianych 150-200m wskaznik RSSI potrafil mi z nadajnikiem RV czesto i gesto spadac ponizej 50%, w tym china jest powyzej 70%. Wiec pomimo niewielkich roznic w sile odbieranego sygnalu w tescie "2 betonowe sciany" i odleglosciach jak to w mieszkaniu, testy polowe wykazuja jednak widoczna roznice wynikajaca z mocy nadajnika.
Na poczatku zdziwilem sie bo obraz mial sporo drobnych pasow, do tego jakby mora. Posadzilem helika, sprawdzilem instalacje, okazalo sie ze blaszany dekielek nadajnika jest luzny, nie spada ale ma pewien luz, moze ten luz w czasie lotu powoduje ze dekielek drga i jakos generuje takie efekty ? I rzeczywiscie, po zdjeciu dekielka wrocil czysty i wyrazny obraz. Nie wiem jak to sie dzieje ze dekielek ma wplyw na prace nadajnika, ale ma. Trzeba bedzie go przylutowac do obudowy na stale.
Raz na pol sekundy stracilem obraz calkowicie, ale wiecej sie to nie powtorzylo, wskaznik nie zdazyl nawet zareagowac jak obraz wrocil. W czasie calego lotu w promieniu 200 m RSSI nie przekraczalo 50%, nie podam konkretnych wartosci bo zazwyczaj wpatruje sie w monitor, spadek ponizej 50% wskaznik sygnalizuje mi piszczeniem stad wiem czy i kiedy to wystepuje. W czasie lotow testowych piszczenie pojawialo sie jedynie w oczywistych sytuacjach - kiedy na przyklad helik byl odwrocony kuprem do mnie i pochylal sie do przodu celujac w baze koncowka anteny, ot . .tego Panie nie przeskoczysz.
Wykonalem 3 loty po okolo 14 minut, poza jednorazowa strata obrazu na ulamek sekundy caly czas link byl stabilny. Na dystansie do 200 m celowanie koncowka anteny modelu w baze powodowalo spadek RSSI ponizej 50% ale nie powodowalo straty obrazu. Na dystansie do 200 m nadajnik nie zakloca zyroskopu (Futaba 401) i serw (cyfraki Futaby)

No i na koniec . .czy jestem zadowolony ? No coz, cieszy ze nadajnik dziala z odbiornikiem RV, do tego jak sie okazuje zapewnia stabilny i mocny link video i to za kwote 58$. Jestem wiec "pozytywnie nastawiony". Jesli dlugoscia zycia przegoni RV bede szczesliwy i zadowolony 8-)

Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 lip 2010, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5797
Lokalizacja: Radzionków
Swietny i wyczerpujacy opis. Betatronik wciaz nie zawodzi.

Kiedy w koncu odwiedzisz nas ze swoim helikiem w Kozlowej Gorze?;)


edit. przykleilem temat

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 03 lip 2010, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Znaczy się kupiłeś sprzęcik opisany w wątku "betatronic u chińczyka' albo jakoś tak podobnie.
Też myślę o zakupie, przekonałeś mnie że warto.
Co do spalonych nadajników RV...mam pewne przypuszczenie. Otóż ta antenka nadawcza RV być może jest kompletnie niedopasowana albo nie styka, we wnętrzu końcówki gwintowanej (można to rozkręcić czarny plastik oraz metalową część z gwintem) powinna być druciana jakby "spiralko-sprężynka" która przenosi sygnał między szpilką wchodzącą do gniazda a samą anteną. Może ta sprężynka jakoś się mechanicznie uszkodziła i gdzieś zwiera do masy? albo w ogóle jej nie masz i dlatego tak spada RSSI... W każdym bądź razie, mogły się upalić Twoje nadajniki RV z powodu tej nieszczęsnej anteny która nie była w stanie przenieść mocy oddawanej przez nadajnik...może to o to chodzi?

Edicao: co do kosztów przesyłki - zauważyłem /zasymulowałem swego czasu że te chinole mają jakiś zajefajny układ z DHLem....wysyłka niecałe $12 i w max 5 dni jest w domu i jest to DHL a nie Pan Kazio listonosz ;-) . Przy dwóch sztukach...też jest niecałe 12 dolców.
Szukam chętnego na spółkę :lol:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 lip 2010, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Diemu, na kozlową wpadne obowiazkowo ! Trudno powiedziec kiedy bo wiekszosc czasu spedzam obecnie w wieliszewie, ale bede, slowo harcerza ! Swoja droga planuje maly misz/masz z platforma i zdrade spaliny na rzecz elektryki :->

Dzisiaj/jutro dodam fotki wnetrza nadajnika.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 lip 2010, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Uzupelnienie:

(jesli sie da prosilbym scalic ten post z pierwszym)

Oto zdjecie wnetrza nadajnika:

Obrazek

I informacja ktorej brakowalo, czyli wymiary samego nadajnika bez gniazda anteny

- RV: 24x29x9 mm
- China: 34x38x12mm

Eksploatacja - pierwsza usterka

Dzisiaj na lotnisku spotkala mnie nieprzyjemna rzecz - nadajnik odmowil wspolpracy. Odbiornik umieszczony kilka metrow od nadajnika a RSSI z trudem osiagalo w porywach 20%. Cala elektroniczno radiowa magia w stylu poprawianie przewodow i dokrecania anten nie przyniosla skutku, nadajnik kategorycznie odmowil wspolpracy. Coz bylo robic, wylatalem jeden zbiornik tradycyjnie i spakowalem sie do domu bo .. szkoda mi bylo wiecej paliwa na tradycyjne latanie. Taa ... w moim wypadku choroba jest juz na tym etapie, "szkoda paliwa na tradycyjne latanie" :roll:
Bylem pewien ze nadajnik szlag trafil, trzeci z rzedu po zaledwie paru lotach. Ale.. okazalo sie ze nie. Testy biurkowe w domu daly taki sam rezultat - totalny brak mocy nadawczej. Zdjalem wiec ten nieszczesny dekielek myslac ze zobacze co sie usmazylo i ... w tym momencie RSSI podskoczylo do 90% !
Tak, zdjecie dekielka naprawilo nadajnik. Nie wiem, nie mam pojecia co jest z tym dekielkiem, ale wychodzi ze to najistotniejsza czesc nadajnika decydujaca o byc albo nie byc :lol:
A na powaznie - nie mam pojecia co bylo nie tak, ale mam pewne podejrzenie. Po ostatnich lotach przy zakladaniu dekielka (latalem ze zdjetym bo jest luzny i zakloca obraz w locie) miedzy dekielek a puszke nadajnika dostalo sie JEDNO nasiono trawy, dlugosci jakichs 4 mm. Byc moze to suche nasiono jednak cos przewodzi przy tak wysokich czestotliwosciach i zwarlo mase (obudowe) z czyms na plytce. W kazdym razie po zdjeciu dekla nadajnik zaczal dzialac, i dzialal dalej prawidlowo po jego zalozeniu. Zobaczymy co wyjdzie nowego jutro na lotnisku. Normalnie "nie moge sie doczekac" ;)

Grzesiek


Ostatnio zmieniony sobota 10 lip 2010, 12:37 przez sigreg, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 lip 2010, 00:21 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8723
Lokalizacja: Bytom
Na Twoim miejscu, zanim zaczniesz na tym nadajniku latać, to wziął bym jakiś plastikowy patyk i ponaciskał tę płytkę w różnych miejscach patrząc przy tym na RSSI, bo to mi śmierdzi jakimś niedolutem, który oczywiście ujawni się po raz kolejny jak będziesz 500m od bazy i stracisz video. Katastrofa murowana.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 lip 2010, 09:14 
Offline

Rejestracja: sobota 26 cze 2010, 11:29
Posty: 86
Lokalizacja: Jasło
Ja z tym nieszczęsnym dekielkiem też miałem problem - przy mocniejszym wpasowaniu nadajnika w model traciłem obraz - okazało się, że przy ściśnięciu dekielek zwiera masy tych dwóch potencjometrów (chyba dobrze to nazwałem ^^) w prawym górnym rogu, po odizolowaniu ich od obudowy taśmą izolacyjną problem jak ręką odjął :-)

_________________
Pozdrawiam,
Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 11 lip 2010, 00:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Testow, prob i wnioskow ciag dalszy. Dzisiaj nadajnik wylaczyl mi sie w trzecim locie, na szczescie wciaz latam blisko wiec nie bylo problemow ze sprowadzeniem helika na ziemie w sposob kontrolowany. Myslalem ze padl, ale okazalo sie ze wylaczenie nastapilo z mojej winy bo:

- nadajnik wylacza przy spadku napiecia do 9.1V :mrgreen: Lipol ktorego uzywalem z Rv okazuje sie przy Betatroniku za maly. Napiecie zmierzylem bez obciazenia.

- testy lutów sucha wykalaczka (po prostu po nich jezdzilem patykiem obserwujac zachowanie RSSI) nie wykazaly istnienia niepewnych lutow - RSSI nie zmienialo sie bardziej niz zawsze. Co oczywiscie nie znaczy ze zimnych lutow na pewno nie ma.

- przylutowanie dekielka ZNACZĄCO poprawia stabilnosc sygnalu. Wczesniej RSSI skakalo sobie nawet o +-4% przy nieruchomym nadajniku i odbiorniku. Po przylutowaniu jest po prostu jedna stala i niezmienna wartosc. Nie jestem specem od radiowki ale tak sobie dumam ze moze metalowa budowa jest jakims rodzajem przeciwwagi dla anteny, przylutowanie luznego dekla byc moze poprawia jej skutecznosc.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 11 lip 2010, 10:16 
Offline

Rejestracja: sobota 26 cze 2010, 11:29
Posty: 86
Lokalizacja: Jasło
Widać strasznie prądożerny ten zestaw. Ja latam na 500mAh i w zupełności wystarcza mi na przelatanie 2 pakietów 2200mAh w EGP (tj. ok 1h lotu) i jeszcze coś pakietu zostaje, a dla bezpieczeństwa najlepiej dorzucić coś tego typu, zrobić audio (nawet bez wzmacniacza bo drze się ten buzzer niemiłosiernie) i nie martwić się więcej o zasilanie linku video :-)

_________________
Pozdrawiam,
Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 sie 2010, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Update:

Postanowilem pogrzebac w odbiorniku FOXa w poszukiwaniu pewnego bardzo przydatnego ficzera, a mianowicie:

RSSI w odbiorniku FOX-700

Wypytalem na forach o RSSI, poszukalem w internecie, a ostatecznie zakonczylo sie na samodzielnych poszukiwaniach przy pomocy profesjonalnego multimetru z Obi 8-) Dziekuje rowniez kolegom ktorzy podpowiedzieli na moje pytania w kilku tematach.

Zabieramy sie do pracy.

Po otwarciu odbiornika widzimy cos takiego:

Obrazek

Jak widac bez szalenstwa i przesadnej komplikacji, jedna plytka i glowica w blaszanej obudowie.

Z glowicy wyprowadzonych jest pięć pinów, wszystkie sa wykorzystywane.

Obrazek

Niestety pin na ktorym jest RSSI nie jest wyprowadzony, trzeba glowice rozebrac i wykazac sie umiejetnoscia lutowania.
Zaczynamy od wyjecia bialej wtyczki na plytce, pozniej odkrecamy nakretke na gniezdzie anteny zeby uwolnic glowice i voila, mozna caly modul wyjac.

Zdejmujemy "górny" dekielek, widzimy cos takiego:

Obrazek

A nastepnie dolny i ekscytujemy sie takim widokiem wysokiej technologii 8-)

Obrazek

Sygnal RSSI doprowadzony jest do pierwszego otworu po PRAWEJ stronie od pinu z zielonym kabelkiem na powyzszym zdjeciu. Czyli pierwszy wolny po prawej od zielonego. Niestety producent nie uznal za konieczne zeby ten sygnal wyprowadzic z puszki, wiec musimy zrobic to samodzielnie. Obudowa ma juz otwory na dodatkowe piny, trzeba je jedynie z czegos zrobic i wlutowac. Ja wykorzystalem krotki odcinek miedzianego drucika, i pin z elektronicznej "drabinki" ktory pasuje idealnie w gotowy otwor w obudowie - podobnie jak zamontowane juz piny ma rowniez przekroj kwadratowy.
Jako ze dysponuje jedynie leciwa lutownica o grocie ostrym jak palec bylo to nie lada wyzwanie, ale udalo sie. Gotowy wyprowadzony pin RSSI:

Obrazek

I zmontowana calosc z dolutowanym juz przewodem:

Obrazek

Na koniec istotna sprawa - napiecia RSSI. Tutaj jest pewien klopot jako ze w internecie pojawiaja sie informacje o dosyc roznych wartosciach, najlepiej wiec samodzielnie zmierzyc blisko dzialajacego nadajnika i przy wylaczonym nadajniku. Pewne i powtarzalne jest jedynie info o odwrotnej logice - czyli doskonaly sygnal to niskie napiecie RSSI, slaby sygnal lub jego brak to napiecie wysokie. W moim egzemplarzu:

RSSI 100% (doskonaly sygnal) = 0.03V
RSSI 0% (brak sygnalu) = 4.23V

Grzesiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
Witam,
Dziś skorzystałem z RSSI w swoim odbiorniku video.
Ku mojemu zaskoczeniu kolory kabelków były identyczne ale płytka wygląda chyba nieco inaczej.

Podpiąłem się pod wątek gdyż dziś przez 4h "walczyłem" z dostrojeniem antenki inverted Vee.

Faktycznie przy braku sygnału z nadajnika video, miernik pokazywał 4,23V.

Mam niestety problem z "dobrym" poziomem sygnału - uzyskałem 0.062V.
Właściwie ciężko mówić tu o jakimkolwiek uzyskiwaniu albowiem na standardowych bacikach te 0.062V uzyskałem - to jako punkt wyjścia.

Po czym miałem zamiar dostroić wspomnianą Vee na 1280MHz.
I tu pojawił się problem - włąściwie bez względu na długość dipoli (od +5mm, do -10mm względem wyliczonej długości) poziom RSSI był na poziomie 0.062V.
Dipolki robione z druciku stalowego, później z miedzi.

Na innych częstotliwościach (np. 1080) było widać jakąś różnicę (od 0.08V do 1,2V) ale 1280 właściwie obojętnie jaka długość dipoli (nawet dolutowałem po kila cm cyny) był min. 0.062V.
Natłok pytań potworny:
1. Jak w związku z powyższym poprawnie dostroić inverted Vee na 1280?
2. co jest nie tak z tym 1280 jeśli i na baciku i na Vee mam ten sam poziom RSSI?
3. czy miedź i stal naprawdę nie rzutuje na efektywność Vee?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5797
Lokalizacja: Radzionków
W pomieszczeniu zamknietym, na odbiorniku nie zestroisz raczej anten. Popatrz na opis budowy anteny vee.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 kwie 2011, 22:57
Posty: 1143
Lokalizacja: Wa-wa
diem niestety z odpowiedzi zrozumiałem tylko tyle, że popełniłem błąd.

Właśnie "odnalazłem" temat (zresztą Twojego autorstwa)
Budowa anteny Inverted Vee - tutorial.
Z tego postu zrozumiałem tyle, że na nadajniku powinienem mierzyć natężenie prądu pobieranego przez nadajnik i skracać dipole do chwili pierwszego wzrostu natężenia.
Strojenie nie ma nic wspólnego s RSSI - tak mi się teraz wydaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 26 kwie 2011, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5797
Lokalizacja: Radzionków
Dokładnie tak, strojenie na nadajniku. Gdybyś chciał stroić na odbiorniku, musiałbyś się udać w teren otwarty, miejsce gdzie nie będą odbijać się fale.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 27 kwie 2011, 00:42 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8723
Lokalizacja: Bytom
Po za tym te 0.062V to maxymalny sygnał po prostu. Zobaczyłbyś różnice gdybyś nadajnik odstawił od odbiornika conajmniej o kilkadziesiąt metrów, albo za kilkoma żelbetonowymi ścianami.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.