Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 wrz 2019, 18:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 02 kwie 2010, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
a ja to w ogóle się przejęzyczyłem, bo myślałem o pośredniej w głowicy a nie w konwerterze, sorry źle doczytałem ;-) heh 10,7 Mhz to bodajże pośrednia w odbiorniku UKF :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 kwie 2010, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Cytuj:
Nawet mam taką luźną głowicę z tunera, i


I ja mam ale moja potrzebuje w jednym miejscu zasilania ~28 V i to troche wyziebiło mój plan z kiedys dostosowania tunera do zasilania z 12 V .

A tu ciekawa sprawa ? opisuje ,że zmaina filtra w głowicy tunera na 1,2 ghz powinna dac tyle co podwojenie mocy nadajnika ? http://rcexplorer.se/page14/saw/saw.html

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 kwie 2010, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
krzysztof21 pisze:
A tu ciekawa sprawa ? opisuje ,że zmaina filtra w głowicy tunera na 1,2 ghz powinna dac tyle co podwojenie mocy nadajnika ? http://rcexplorer.se/page14/saw/saw.html


tez sie tym kiedys interesowalem ale ludzie na rcg to testowali i jedni mieli poprawe a inni pogorszenie.
z racji problemow z wylutem filtra i niewiadomym rezultatem zrezygnowalem z tego moda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 kwie 2010, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
Krzysztofie, widzę że powtarzasz mój błąd :-P
28V potrzebne jest jako napięcie strojenia (varicapowe) - ale do strojenia w PEŁNYM paśmie. Po obejrzeniu wykresu częstotliwości w funkcji napięcia strojącego dla podobnej głowicy okazało się że na osiągnięcie około 1400MHz potrzeba... 7V. No i sprawa się rypła, bo oryginalny odbiornik 1.2G w miejsce tych 28V podaje... 8V z za stabilizatora 7808. No i te 8V wystarczają do strojenia głowicy w założonym paśmie.
Następnie było niedowierzanie... i test. Znalazłem odpowiednią wtyczkę, polutowałem kabelki do głowicy, wetknąłem w płytkę odbiornika zamiast oryginału i... eureka, działa jak oryginał.

P.S.
Moja głowica to ALPS BSKE3-308A.
Oryginał w chińskim odbiorniku... No Name, nikt się nie chce do niej przyznać :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
No to wychodzi ,że dzieki rewelacjom od Misia

Cytuj:
No i te 8V wystarczają do strojenia głowicy w założonym paśmie.


mam głowicę do "testu' z wymianą filtra SAW :mrgreen: szkoda by było psuć dobry odbiornik jakby cos nie wyszło - a tak jak wyczaruje trochę czasu i taki filtr to spróbuję . Jak sie sprawdzi to by była "bomba". Tylko układ diversyty najpierw musze zbudować - wtedy jak podłączę dwie takie same anteny będzie widac która głowica lepiej odbiera.

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
Tylko zanim ją rozgrzebiesz to sprawdź jak działa, bo być może że na dzień dobry bez grzebania będzie lepsza niż oryginał z odbiornika.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 23:18
Posty: 478
Lokalizacja: Mielec
Cytuj:
Eureka :-) jakem powiedział tak żem zrobił ;-) czyli śrubokrętem zwarłem skrajne nóżki elementu tego:


i co się stało...ano trzask-prask zadziałało :-) :-) :-) Nie wiem na czym magia polegała ale ten element "78M12" odblokował się, wyświetlacz działa, nadajnik nadaje, element przestał się pioruńsko grzać, jest "letni" nawet nie ciepły... testowałem na wszystkie sposoby, wyłączałem włączałem ba nawet załanczałem odłanczałem i przyłanczałem ;-) i wszystko działa.


I jak tak zrobiłem coś zadymiło i zaczęło działać,zobaczymy jak długo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 kwie 2010, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
ja odlutowałem nóżki, jak kupię zamienniczek to wlutuję od nowa. A możesz napisać czy nie stało się Tobie nic z zasięgiem po tym samo-naprawieniu bo u mnie siadło masakrycznie

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 kwie 2010, 01:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 08:47
Posty: 182
Lokalizacja: Malbork
Mam taki sam zestaw Rx/Tx jak Rurek, na początku trochę się podłamałem bo nic nie działało, nawet sama kamerka podłączona do TV. Pierwszy wyeliminowany problem to kamerka, okazało się że działa, tylko w zestawie był niesprawny kabel video, jak można źle zrobić taki kabelek to już nie wiem. Jednak transmisji nadal nie osiągnąłem, a ponieważ praca z telewizorem nie była wygodna, odłożyłem wszystko do czasu jak z HK dotarł 7” monitorek, w końcu wziąłem to na warsztat i po wielu próbach doszedłem do tego że nadajnik działa bez problemu, natomiast odbiornik wymaga kilkukrotnego podłączeniu i odłączeniu zasilania, jak zaskoczy to wszystko działa na wszystkich kanałach i nawet bez szumów na sąsiednich.
Dzisiaj odkryłem kolejną niespodziankę, Verid odstąpił mi podstawki pod obiektyw o większej średnicy gwintu mocującego, za co Mu jeszcze raz dziękuję. Zdecydowałem się na taki obiektyw gdyż mam nadzieję na lepszy obraz z niego. Co jednak najważniejsze z tego wynika, otóż normalnie bym pewnie nie odkręcał oryginalnie zamocowanej podstawki, a nawet gdybym wymieniał w niej obiektyw to nie zauważył bym faktu że na matrycy światłoczułej pozostawiona jest folia ochronna, co bezwątpienia negatywnie wpływało na ostrość otrzymywanego obrazu. Tak więc jak komuś nie działa kamerka tak jak by oczekiwał to radzę odkręcić podstawę obiektywu i sprawdzenie czy też nie ma pozostawionej tej folii.
Po zmianie obiektywu na 2.8mm ogniskową zdecydowanie lepiej będzie znaleźć się w przestrzeni i ostrość jest bardzo dobra. Niestety nie mam na razie czym nagrać aby to zaprezentować.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 kwie 2010, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
No to że zostawili na szkiełku folie ta masakra kto by pomyślał że powinien jeszcze odkleić folię zabezpieczającą :)
A dzięki za pozdrowienia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.