Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 wrz 2019, 18:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 24 kwie 2012, 17:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
a możesz podesłać link do jakiegoś routerbord który będzie tani i da rade?

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 kwie 2012, 19:21 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2012, 18:43
Posty: 417
Lokalizacja: Kraków
Wszystkie urzadzenia ponizej dadza rade link stacjonarny zmontowany na antenie dookolnej z drugiej strony panel 19 dbi moze uciagnac z zachowaniem widocznosci optycznej 3-4km niby i pociagnie dalej ale przepustowosc moze byc slaba i pingi moga skakac, wszystko zalezy od anten na biurku zamyka porty ethernet 100mb

to jest najbardzej zdatna postac rbeka
http://www.wesspol.net/product_info.php ... cts_id=466 mozna to dosyc odchudzic i dziala od 4.9 do 6 ghz

http://www.wesspol.net/product_info.php ... ucts_id=28 tu jest to samo na innej plytce

http://www.wesspol.net/product_info.php ... ucts_id=69 a tu masz wersje bez wbudowanego radia do tego mozna zalozyc rozne karty np 900mhz 2.4 ghz 3ghz 5ghz i co tam jeszcze znajdziesz na minipci

Ze sklepow ktore maja ten sprzet
to
http://interprojekt.pl/
http://www.cyberbajt.pl/


http://www.wesspol.net/product_info.php ... cts_id=217
Taka antena po rozebraniu wyglada smiesznie jest to prosta konstrukcja do znalezienia w necie mozna z niej wywalic zlacze N zalutowac cienki kabel do rb i calosc zamknac w termokurczce i niech sobie dynda z quada :)

Na baze polecam panel z tego wzgledu ze ma wiekszy kat promieniowania ewentualnie antene sektorowa ktora do tych 3-4 km bez problemu sobie poradzi ale ma waski kat promieniowania w pionie.
Zdecydowanym liderem w produkcji anten jest TETRA robia bardzo dobrze dostrojone anteny

Trzeba pamietac o zachowaniu polaryzacji !!

Jak sie Wam nie pali bardzo to jak kuki mi przysle silniczki i uruchomie quada to moge przetestowac jak to sie zachowuje w locie.

A najprosciej to potrzebuje kogos z Krakowa z quadem mam caly sprzet ten o ktorym pisalem wiec mozna zrobic test tylko ktos musi quada pilotowac i w sumie nie mam zadnej anteny ktora mozna by zamontowac na quada mam same klocki duze :/ ale artu albo rurek lub ktos inny madrzejszy ode mnie bedzie wiedzial o ile obciac kabel rg zeby zrobic antenke jak w nadajniku frysky, i nie mam kamery ip :/

_________________
Jesli cos dziala, to lepiej nie ruszac :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 25 kwie 2012, 07:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Popatrzyłem na te zabawki i trzeba:
kamerę IP
płytę główną (jedna z nich miała małe gniazdko na antenkę, więc chyba karta już nie potrzebna?)
antenę nadawczą + ew. wzmak
zasilanie tego (widziałem że i 24V)

na ziemi:
antena odbiorcza, router, laptop

Chyba tyle? Ale główne pytanie pozostaje otwarte: jakie będzie opóźnienie w przesyle obrazu, bo jak za duże to się nie będzie dało latać i by mogło służyć tylko do podglądu, a wtedy mija się z celem. Więc to jest zagadka to rozwikłania. Jeśli dało by się kodować i dekodować obraz w 50ms to już by było cacy :)

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3968
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A może z tym da się coś zrobić http://www.crn.pl/news/sprzet/przetwarz ... ?src=nl_dz
ale patrząc na pasmo to kiepsko będzie

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
taaa, zasięg Zyxela to niecałe 10 metrów....

Cytuj:
- Be positioned within the same room within 30 feet of each other
- The units should be positioned such that the WHD6215-R has a clear view of the portion of the room where the
WHD6215-T is located
- There should have clear line-of-sight between the units with no obstructions


Poza tym 60GHz to chochlik drukarski :-)

Edicao: hmm a jednak 60GHz :shock: :shock: :shock:
Cytuj:
System:
60GHz Wireless Frequency
4Gbps Maximum throughput
In-room range range of up to 30'
WirelessHD 1.0 Standard compliant
HDMI® with CEC support
HDCP 2.0 content protection

Hardware:
HDMI® with HDCP output
Wireless Link Latency: 2ms
Signal Compatibility: 480i (SDTV), 480p (EDTV), 720p (HDTV 2D & 3D), 1080i (HDTV), 1080p (FHDTV 2D & 3D), Supports 7.1ch surround sound.
2D Resolution Capability: 480i / 480p / 720p / 720p-3D / 1080i 1080p / 1080p-3D.
3D Format Support: Frame Packing, Side by Side, Top/Bottom, SENSIO, RealD
Audio Support: 2-8ch LPCM @ 32KHz-192KHz, Dolby Digital & DTS 5.1ch @ 44.1Khz and 48KHz


ale nadal 30 stóp :-) można sobie na małej salce gimnastycznej polatać, baaaardzo małej ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3968
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Zasięg pewnie wynika z małej mocy, pytanie czy da się to jakoś "dopalić"

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 12:58 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2012, 18:43
Posty: 417
Lokalizacja: Kraków
loop pisze:
Popatrzyłem na te zabawki i trzeba:
kamerę IP
płytę główną (jedna z nich miała małe gniazdko na antenkę, więc chyba karta już nie potrzebna?)
antenę nadawczą + ew. wzmak
zasilanie tego (widziałem że i 24V)

na ziemi:
antena odbiorcza, router, laptop

Chyba tyle? Ale główne pytanie pozostaje otwarte: jakie będzie opóźnienie w przesyle obrazu, bo jak za duże to się nie będzie dało latać i by mogło służyć tylko do podglądu, a wtedy mija się z celem. Więc to jest zagadka to rozwikłania. Jeśli dało by się kodować i dekodować obraz w 50ms to już by było cacy :)


powiem tak na 4km mam linka punkt punkt na antenach panelowych i leci bez problemu 30-40mb pingi sobie skacza od 2 do 15 ms korzysta z tego kolo 70osob. Przy mniejszym ruchu nie ma az takich skokow. Gdyby nie ten sprzet to wielu z was nie mialo by neta :) RB711 ma juz karte na pokladzie dosyc mocna bo ma 19dbm rb grove rowniez ma karte w sobie i tez ma male zlacze w srodku.

Quada niby juz mam ale latac nie chce za bardzo :/ walcze z wibracjami wiec narazie nie mam jak wykonac testu. Najdluzszy link na tym sprzecie jaki zestawilem osobiscie to 25-30 km

_________________
Jesli cos dziala, to lepiej nie ruszac :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
wykozystanie wifi to przesłania dhmi raczej się nie nada ewentualnie do przesłania obrazu hd ale to juz jest rozmowa na inny temat

(hdmi a hd to nie jest to samo )

a do przesłania czystego dhmi w rozdzielczości maksymalnej czyli 1920x1200/60klatek potrzebujemy 3.96Gbits

więc juz wiadomo dlaczego jest potrzebne np. pasło 60ghz :-)


kolejna sprawa można to skompresować przesłać radiem a potem z dekompresować z powrotem na złącze hdmi według mnie na tą chwile nie da się zrobić prosto

albo duże gabarytowo urządzenia (czyli pewnie komputer)

albo małe ale za to bardzo drogie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cytuj:
albo duże gabarytowo urządzenia (czyli pewnie komputer)


Raspbery Pi pociągnie temat, komputer wielkości karty kredytowej :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 18:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 17:24
Posty: 309
Lokalizacja: Racibórz
HDMI to jest złacze do przesyłu obrazu i dżwieku,a nie żaden sygnał
Piszesz ze do przesyłu sygnału HD jest potrzebna częstoyliwość 60GHz.
Do końca bym się nie zgodził.To powiedz w jaki sposób działa telewizja naziemna DVB-T?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Krystek, przeczytaj HDMI z Wikipedii chociażby :-)
HDMI jest nieskompresowane a telewizja DVB-T to mooocno ściśnięte cudo :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 18:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 17:24
Posty: 309
Lokalizacja: Racibórz
ale te cudo skompresowane ma dobrą jakość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16401
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cytuj:
ale te cudo skompresowane ma dobrą jakość

Ale jedno z drugim nie ma za wiele wspólnego, bo co innego subiektywne odczucie okiem że jest żyleta :-) a co innego twarde liczby...
Co powiesz na 600Mbit/s przy najlepszym z możliwych obrazie żylecie w DVB (to jest fullHD progresywne 50ramek) do 10Gbit/s (taaak gigabitów!!!! dla obrazu 1920x1200progresywne 60klatek) - twarde liczby mówią same za siebie HDMI potrzebuje ponad 15x większej przepływności od porównywalnej rozdzielczości i odświeżania DVB !!!
No i tu wypadałoby zakończyć te porównania.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 maja 2012, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
Rurek pisze:
Cytuj:
albo duże gabarytowo urządzenia (czyli pewnie komputer)


Raspbery Pi pociągnie temat, komputer wielkości karty kredytowej :-)


nie niem jakie to ma parametry ale , skompresowanie w locie obrazu fullHD ( 60klatek) może być ciężkie nie wiem czy intel I3 by sobie poradził

pasowało by to skompresować do H.264 żeby to miało sens w tedy mały mało danych a jak mamy mało danych nie trzeba nam dużo przepustowości

DVB-T jak Rurek napisał to jest obraz skompresowany zauważcie że żeby to oglądnąć trzeba mieć dekoder(EMPEG chyba 4) zewnętrzny lub w TV


wszystko to teoria proponuje skupić się nad gotowymi rozwiązaniami i ewentualnie zmodyfikować je do naszych potrzeb


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
właśnie zakupiłem to na ebay'u

http://www.actiontec.com/products/product.php?pid=219

zapłaciłem 420zł z wysyłką / używka

zobaczymy co wyjdzie docelowo założenie mam takie aby na urządzeniu na ziemi założyć mocniejszą/kierunkową antenę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.