Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 lis 2019, 19:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 23 paź 2019, 20:42 
Offline

Rejestracja: środa 15 sie 2012, 13:42
Posty: 13
Lokalizacja: Śląsk
Cześć !
Pytanie prawdopodobnie banalne natomiast nigdzie nie umiem znaleźć schematu podłączenia.

AV z modelu przesyłam na 1.2 natomiast gogle Headplay posiadam z odbiornikiem na 5.8 .
Zakupiłem nadajnik na 5.8 i podłączyłem następująco:
VRX 1.2 VIDEO z VTX 5.8 VIDEO
VRX 1.2 AUDIO z VTX 5.8 AUDIO

VRX 1.2 oraz VTX 5.8 zasilane osobnymi pakietami.

No i nie działa. Próbowane na różne sposoby zamieniałem AUDIO Z VIDEO też nic... Tylko szum.

Gdzie jest problem ? :-/

_________________
Alpha 1500, Pioneer XL, Easy Glider, Talon, Eleres, Pitlab&Zbig, 1.2 800 mhz, Turnigy 9xr Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 paź 2019, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 589
Lokalizacja: łódzkie
Do odbiornika 1,2 podłącz nadajnik 5,8 (wideo odbiornika 1,2 do wideo nadajnika 5,8 i analogicznie audio odbiornika 1,2 do audio nadajnika 5,8).
Ustaw w nadajniku 5,8 taki sam kanał (częstotliwość) jak w odbiorniku gogli HeadPlay i powinno zadziałać.

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 paź 2019, 21:14 
Offline

Rejestracja: środa 15 sie 2012, 13:42
Posty: 13
Lokalizacja: Śląsk
No właśnie tak mam zrobione...
Jedyna opcja to uszkodzony nadajnik 5.8
Bo w goglach czarno :-( :-D

_________________
Alpha 1500, Pioneer XL, Easy Glider, Talon, Eleres, Pitlab&Zbig, 1.2 800 mhz, Turnigy 9xr Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 06:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3402
Lokalizacja: Olsztyn
Kamillo, upewnij się na jakimś monitorze czy masz obraz bezpośrednio z odbiornika 1,2 i dopiero jak będziesz miał prawidłowo ustawiony kanał i będziesz widział na monitorze widok z kamery podpiętej pod 1,2 dopiero podepnij nadajnik na 5,8GHz.
Tak jak zeman0 napisał, wyjście sygnału video z odbiornika podpinasz do nadajnika video 5,8 pod wejście VIN, zasil to wszystko jednym pakietem i to musi działać. Dla pewności przedmuchaj miernikiem wszystkie przewody żeby być pewny że masz wszędzie przejście.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 913
Lokalizacja: Ruda Śląska
osobne pakiety sugerują mi że możesz podpinać wszystko dobrze ale zapomniałeś o podłączeniu masy - GND musi być wspólne bo sygnał wideo bez tego nie zadziała ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 15:38 
Offline

Rejestracja: środa 15 sie 2012, 13:42
Posty: 13
Lokalizacja: Śląsk
Dzięki za porady ;)
Natomiast dalej nie do końca jest ok.
Nadajnik 5.8 na pewno jest sprawny.
Kanały na 1.2 są ustawione ok, sprawdzane na monitorze.
Rzeczywiście nie miałem podłączonej masy i po podłączeniu obraz się pojawił, niestety w stanie tragicznym.
Można powiedzieć, że coś tam widać natomiast na pewno nie jest to przygotowane do latania.
Co jeszcze może być nie tak ?
Przesyłam kilka fotek do sprawdzenia.


IMG_20191024_161337.jpg
IMG_20191024_161337.jpg [ 88.47 KiB | Przeglądany 961 razy ]

_________________
Alpha 1500, Pioneer XL, Easy Glider, Talon, Eleres, Pitlab&Zbig, 1.2 800 mhz, Turnigy 9xr Pro
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 913
Lokalizacja: Ruda Śląska
anteny jak masz strojone?
sprawdz tak ze:
1.kamerka do vtx 1.2, i z vrx 1.2 wyciagnij obraz i sprawdz czy jest dobry
2. kamerka do vtx 5.8 i z vrx 5.8 wyciagnij obraz na monitor i sprawdz
jak obie transmisje beda dobre to podlacz tak jak masz tylko z vtx 5.8 odlacz jedna mase - bo teraz robisz pętlę.
tak samo ten kabelek z + czemu jest na srodku podwójny?
odlacz tez audio zeby sprawdzic czy nie robi zakłóceń.
ps. jakim napieciem to zasilasz?
odbiornik 1.2 zle sie zachowuje ponizej 11V, a ponizej 9.5V to w ogole jest tragedia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 16:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 589
Lokalizacja: łódzkie
Na bank źle połączone przewody w tej ''kabelkologi'' z kostką od FOX-a... :-P

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 17:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12416
Lokalizacja: Mikoszewo
Przychylam się do opinii Zeman'a - objawy wskazują że zamieniłeś miejscami kabel wideo z masą.
Poniekąd pokrywa się to z twoim poprzednim problemem gdy podłączyłeś bez masy. Otóż podłączenie samego sygnału bez masy powinno dać obraz, tyle że dziadowski. Ty nie miałeś nic. Dodałeś masę i coś się pojawiło ale do doopy. To sugeruje że za pierwszym razem wpiąłeś sygnał w masę lub masę w sygnał. Wtedy rzeczywiście nie widać nic. Jak dołożyłeś drugi przewód to zamknąłeś obwód ale "nie w tą mańkę" i dlatego obraz nie nadaje się do niczego.
Przepatrz dobrze kabelkologię, najlepiej miernikiem bo kolorki mogą być pomylone.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 paź 2019, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 589
Lokalizacja: łódzkie
Verid pisze:
Przepatrz dobrze kabelkologię, najlepiej miernikiem bo kolorki mogą być pomylone

Święte słowa.... ;-)

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Patch ,DX201, TwinStar II, SW 1880, BEVRC PV700, 19"LCD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 paź 2019, 19:27 
Offline

Rejestracja: środa 15 sie 2012, 13:42
Posty: 13
Lokalizacja: Śląsk
Panowie, problem rozwiązany, rzeczywiście kosta foxa w ogóle nie pokrywa się kolorami. Wszystko jest mega pomieszane.
Natomiast w moim przypadku pomogło podpięcie drugiej masy !
Cały czas mam dwie podpięte i obraz żyleta, działa świetnie.

Mam drugą kostkę foxa a w niej całkowicie inaczej umieszczone przewody i kolory.
Za każdym razem trzeba dobrze sprawdzić.

Dzięki za pomoc !

_________________
Alpha 1500, Pioneer XL, Easy Glider, Talon, Eleres, Pitlab&Zbig, 1.2 800 mhz, Turnigy 9xr Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.