Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 paź 2019, 09:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 mar 2016, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
Witam. Czy ten nadajnik przesyła dżwięk ? Mam podłączone go pod gopro 4 i nie przesyła dżwięku. Z tyłu nadajnika widziałem wyjście na mikrofon ( trzeba dolutować) . Może ktoś wie jaki mikrofon najlepiej użyć ? Proszę o rady i sugestie :) Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Z gopro nie wychodzi dźwięk.
Do kabelka który wchodzi do nadajnika przystosowujesz takie coś:
Obrazek
Oczywiście wszystkie trzy kable lutujesz, zasilanie, masa i sygnał.
http://bemar-system.pl/792-modul-audio- ... mp-2r.html

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
hmmm, Ale sygnał mam dolutować do sygnału video?
Bo z tyłu nadajnika w wersji 3.0 mam tylko takie cos jak w wersji 1.5:
http://i.ebayimg.com/00/s/ODAwWDgwMA==/ ... 880000500F (po lewej ma być masa ,po prawej +12 v )
Ten nadajnik chyba ma wlutowany jakiś tam mikrofon,ale on mi nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
karolboski pisze:
Ale sygnał mam dolutować do sygnału video?
Jak chcesz sygnał audio dolutować do sygnału video? To się nie uda :-)
Jeżeli z nadajnika nie wychodzi kabelek do audio (to dziwne by było...) to zawsze możesz spróbować przylutować go tu:
Obrazek

Poza tym, powyżej tego punktu masz potencjometr który zapewne pozwala regulować poziom sygnału z mikrofonu wbudowanego. Kolejna rzecz - mikrofon (każdy) lepiej przetwarza dźwięk gdy nie jest szczelnie zasłonięty :-) a powyżej na fotce widać że termokurcz skutecznie uszczelnia :-) .

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Jeszcze masa koledze karolboski by się przydała :-)

Edit: qurcze, mam ten nadajnik i nie zauważyłem tego wbudowanego mikrofonu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
Termokurczke mam ściągnięte . Dziękuje za podpowiedzi Rurek. Pozdrawiam. Spróbuje z potencjometrem, Może czułość jest ustawiona na minimum. Ewentualnie spr przylutować sygnał tam gdzie wskazałeś . A plus i masa to już sobie poradzę :) No,ale puki co musze mic zamówić ;) Dzięki jeszcze raz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 mar 2016, 00:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Rurek pisze:
Z gopro nie wychodzi dźwięk.

A to dziwne co piszesz, bo nawet oryginalny kabel od Gopro ma wyjście dźwiękowe. Wszystkie kable FPV do gopro podłączane do miniUSB mają wyjście audio. Kable podłączane do 30pin bus rzeczywiście audio nie dają.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 mar 2016, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Fajnie działa ten wbudowany w nadajnik mikrofon :-D . Nie trzeba kręcić potencjometrem. Słychać świetnie buzzer w głośniku monitora. Ktoś miał dobry pomysł. Nic nie trzeba kombinować z zewnętrznym mikrofonem :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 mar 2016, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
Dokładnie o to mi chodziło, by słyszeć buzzer. Nie mam osd i ta opcja by się przydala. Mam nadzieję ,że zewnętrzny będzie działał bez problemu.... :)
ps. Wesołych Świąt :)

EDIT - scalenie

Witam dokupiłem ten mikrofon co polecił Pan Rurek . Dolutowałem do bateri 3s + oraz - . Sygnał dolutowałem do audio in i cisza.... Nie wiem czy coś jest walnięte,czy coś robię źle ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
"-" czyli masa jest podłączona też do nadajnika, ta sama masa która jest do modułu audio?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
Nadajnik mam podłączony pod pakiet głowny z koptera 4s. Moduł audio zasilany osobnym pakietem 3 s. . Nie zasilam z koptera bo pewnie się na 4s ufajczy .Wyjście out z modułu audio połączone do audio in w nadajniku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 14:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
pytałem o masę....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 14:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
podłączyłem pakiet 3s pod drona . plus w mikrofonie i nadajniku ten sam , minus w nadajniku i mikrofonie ten sam. audio in podłączone z out w mikrofonie. Masa ( obok audio in w nadajniku - ta z tyłu płytki ) podlaczona do masy nadajnika i mikrofonu. nie działa.Nie mam pojęcia jak to podłączyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
narysuj :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 sie 2013, 17:59
Posty: 126
Lokalizacja: Bytów
Zasilanie : lipo 3 s. Do plusa podpięty jest plus nadajnika,plus mikrofonu
Do minusa podpiety jest minus nadajnika i mikrofonu.
Sygnał z mikrofonu wlutowany do audio in w nadajniku.

po tych czynnościach nie ma dzwięku, obraz oczywiście jest.

W nadajniku obok audio in jest masa. Masa była dołożona do masy nadajnika i mikrofonu na próbę. Też nie było dzwięku.

Dodam ,że plus i minus ciagniety jest bezpośrednio z pakietu.

EDIT - scalenie

Zasilanie : Pakiet 3s
Do plusa z baterii podłączony jest plus mic i nadajnika.
Do minusa z baterii podłączony jest minus z nadajnika oraz zewnętrznego mic
Z mic jest wyjście out i jest wlutowane do nadajnika (z tyłu) audio in. Nie działa . Na próbe dodałem tą tylną mase z nadajnika (obok audio in) do masy nadajnika i mic ( minus baterii) również nie zadziałało.

Chyba ,że plus i minus musi być dodany do kabelków ,które idą na kamerke. Ale to chyba nie ma znaczenia ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.