Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 17 lis 2019, 17:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 30 mar 2019, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 sie 2017, 14:48
Posty: 11
Lokalizacja: Mikołów
Witam.
Wreszcie położyłem łapki na długo wyczekiwanym module rapidfire od immersionrc - najpierw chińczyk nie miał, potem były jakieś opóźnienia w produkcji - podobno, w końcu kilka dni temu dostałem paczkę z modułem. Oczywiście od razu przystąpiłem do montażu w moich Fatsharkach HD3 - zasilanie z zatoki headtrackera dołączoną tasiemką - bardzo sprytnie i estetycznie to wykombinowali ;). Niestety po pierwszych testach jestem zawiedziony jakością obrazu jaki generuje ten moduł. Spodziewałem się że będzie lepiej a przynajmniej nie gorzej niż na moim starym realacc-u 5808 a jest po prostu tragedia :/ obraz wygląda jak prześwietlony i nie widać żadnych szczegółów w jasnych partiach - po prostu biała plama. Nie chce mi się wierzyć żeby "ten typ tak miał" bo raczej byłoby o tym głośno a nie znalazłem żadnych informacji o takich problemach. Ludzie owszem skarżą się czasem że obraz jest ciemniejszy albo że kolory są zbyt nasycone ale nie coś takiego. Nagrania DVR które można znaleźć na youtubie zrobione na goglach z tym modułem wyglądają moim zdaniem bardzo dobrze. Czy ktoś tu ma ten moduł i czy miał podobny problem? Próbowałem manipulować ustawieniami kamery FPV i żeby wydobyć z obrazu jakiekolwiek detale trzeba było bardzo mocno obniżyć jasność i kontrast - wydaje mi się że nie powinno tak być, w internecie jest masa testów porównawczych z innymi modułami gdzie wszystkie odbierają ten sam sygnał i wyglada on normalnie więc albo o czymś nie wiem albo mam pecha i moduł jest w jakiś sposób uszkodzony. Dołączam przykładowy DVR zrobiony przed zmianami w ustawieniach kamery:

Po zmianach wyglada to tak:

Lepiej ale moim zdaniem dalej daleko temu do jakości z taniego 5808:/

Domyślnie latałem na ustawieniach wg tego filmu i byłem bardzo zadowolony z obrazu - było dobrze praktycznie w każdych warunkach oświetleniowych:




Moja konfiguracja latadeł to:
Quad1:
Kamera FPV: Foxeer XAT600M HS1177
VTX: Matek VTX-HV + lumenier Axii
FC: Matek F405-STD
PDB: Matek FCHUB-6S
ESCe: Racerstar RS30A Lite 30A
Silniki: Brotherhobby Returner R2 2300kV
Odbiornik RC: Crossfire nano
Śmigła: Dalprop Cyclone 5040

Quad2:
Kamera FPV: Runcam swift2
VTX: Matek VTX-HV + lumenier Axii
FC: Matek F405-STD
PDB: Matek FCHUB-6S
ESCe: DYS Aria BLHeli_32bit 35A
Silniki: Brotherhobby Returner R4 2300kV
Odbiornik RC: Crossfire nano
Śmigła: Dalprop Cyclone 5040

Na ziemi:
Fatshark Dominator HD3 Core + Realacc5808/IRC Rapidfire?
Tranais X9D + TBS Crossfire micro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 kwie 2019, 10:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 mar 2015, 22:06
Posty: 145
Lokalizacja: Bobowa
Ja bym szukał błędu w samym module. Nie masz może jakiegoś znajomego żeby sprawdzić go na innych goglach? Spróbuj może jeszcze zmienić soft w nim, może coś pomoże. Mam rapida ale nie ma takich problemów zupełnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.