Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 lip 2019, 00:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 01 sie 2018, 22:10 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Czołem dronowicze!

Od niedawna korzystam z TBS`a, fajny bo:
* ma wbudowane filtry LC (usuwa pasy z obrazu)
* zasila bezpośrednio kamerkę
* ma smart audio
* ochronę przed przegrzaniem
* teoretycznie 800mW

Minus
* teoretycznie 800mW.

Posiadam też poczciwego TS`a - 600mW.

Problem jaki chcę poruszyć to zasięg - mam wrażenie (nie mam sprzętu żeby to zmieryć), że TS 600mW daje lepszy zasięg za kilkoma drzewami niż TBS@500mW.

800mW - jeszcze nie sprawdzałem, TBS przy 500 grzeje się okropnie.

Korzystam z anten https://www.banggood.com/Realacc-5_8Ghz ... 91104.html


Znajomy który posiada TBS`a V3 również potwierdza "odczuwalny" gorszy zasięg - macie z tym jakieś doświadczenia? (może zły kanał dobrałem albo co?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 624
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Najpierw kup dobre anteny, serio, nawet najgorszy nadajnik z dobrą anteną ma całkiem spoko zasięg (zakładając, że odbiornik też ma dobrą).Unify Pro to jeden z najlepszych vtx jakie są, więc o ile nie podłączyłeś go kiedyś bez anteny to nie powinno być z nim problemów. A no i upewnij się, że kanał dobry...

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 22:47 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Majk też "wierze" w teorie że dobra antena cuda czyni.

Ale
1) co znaczy wg Ciebie dobra antena? na nadajniku mam to co w linku powyżej, na odbiorniku taką samą + triplee feed`a.

2) Objrzałem taki filmik - https://www.youtube.com/watch?v=2kG5Y3LgdZY - wygląda na to że unifi jest "zjadany" przez o połowę tańszego akk`a.

ps. przesiadłem się z TS`a na TBS`a zaryzykuje stwierdzenie że to regres jeśli chodzi o jakoś sygnału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 sie 2018, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9063
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kup pagody 2 od actuna lub prodrone Jak masz diversity, to możesz pokusić się jeszcze o helikala 3,5 Ustawisz na najlepszą częstotliwość i można coś więcej powiedzieć.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 06:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 551
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Tak się składa że wczoraj wrzucilismy na mojego harriera nadajnik tbs z oddzielna kamera. Ja leciałem na linku 1.2 a kumpel sprawdzał zasięg swojego zestawu 5.8. Obraz urwał mu się na 8.5km. W modelu miał pagode, na ziemi triple feed. Nie wiem czy to dobrze czy źle.
Aha, kiedy w odbiorniku zmienił na antenę na pagode to obraz zaczął mu się pojawiać jak wracałem i byłem na około 3.5km od nas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 07:07 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Dzieki panowie!
Rozumiem ze ta antenka ma pojsc na nadajnik...
Czy piszecie o odbiorniku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9063
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nadajnik i odbiornik.
Jak masz diversity, to możesz kupić jeszcze helikal 3.5 od prodrone.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 624
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Anteny zostały wytłumaczone to ja się odniosę do tego filmu. No fajnie, porównuje 2 nadajniki, spoko. Problem jest taki, że mają różny max output. Chcąc dobrze coś porównać przydałoby się ustawić wszystko tak samo, a nie jeden na 1200mW (albo 1.2W, jak kto woli), a drugi na 800mW. Poza tym nie wiadomo jak QC w AKK wygląda więc to 1200 może być równie dobrze 1500. No i sam pomysł testu na różnych mocach taki średni jest ;-)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 sie 2018, 19:54 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Majk - Świetnie że poruszyłeś temat filmu.

Jasne, porównanie 1200 vs 800 - nie jest fair.
To tak jak porównywać silniejszego ze słabszym - ale mnie jako klientowi, dronowiczowi, odbiorcy obrazu właśnie o to chodzi - o lepszą jakoś sygnału.
A ta, właśnie występuje w nadajniku o 50% tańszym.

W mojej ocenie argument że TBS jest jednym z najlepszych... jest zupełnie bezpodstawnym. Bo mamy np. AKK - który jest
Tańszy,
Ma mocniejszy sygnał,
ma o półkę lepszą jakoś sygnału - jeśli ten film nie jest jakimś chińskim fakiem to jakoś obrazu jest znacznie lepsza w AKK.

przyznam że czuje że "umoczyłem" kasę w TBS ;/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 gru 2018, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 mar 2015, 22:30
Posty: 142
Moc nadajnika potrafi być skrajnie różna na różnych kanałach. Przykładowo VTX uruchomiony na 800mW na jednych kanałach potrafi osiągać ok. 700, a na innych 400-500.

_________________
Lumenier QAV250, DI130, LS210, Realacc X210, LS210 customized, Supafly Flipmode 6S
Bixler 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.