Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 10:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 16:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
Witajcie

Proszę pomóżcie mi i powiedzcie czy wymiana anteny w czymś mi pomoże. Sprzęt który posiadam to:
- google Eachine EV800
- nadajnik fpv 0-600 mW
anteny zarówno w nadajniku jak i odbiorniku wymieniłem na te

Na razie nie odleciałem dalej niż na 500m oczywiście na pełnej mocy 600mW przy 200mW śnieżyło przy mniejszej odległości (latam na terenie byłych poligonów). Jednak temperatura nadajnika jest dość wysoka. Czytając to forum wiele razy natknąłem się na opinie że zamiast ładować większa moc lepiej zainwestować w dobre anteny. Chciałbym niedługo uzyskać odległość około 1000m i chciałbym jeźli to możliwe osiągnąć przy mocy 200 mW. Postanowiłem zmienić antenę w odbiorniku. Koniczynka w nadajniku zostaje chyba, że lepiej wymienić ją na coś innego - lepszego?

Jako kandydatów na anteny wybrałem antenę helical:
- Antena 1
- antena 2
Wiem, że są to anteny kierunkowe i tu pytanie czy przy moich obecnych lotach 300-500m to dobry pomysł czy jednak zostać przy koniczynkach? a może antena panelowa? niestety posiadam google ev800 (bez D) czyli tylko jeden odbiornik (jedna antena).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 317
Lokalizacja: Kaszuby
Te anteny mają stosunkową wąską wiązkę, będziesz musiał w czasie lotu celować w drona, a to nie jest łatwe ;)

Ze swojej strony mogę polecić tą antenę:

https://www.actuna.com/en/antenna/61-antenna-triple-feed-patch-1---5-8ghz-rhcp-lhcp--tfp-1.html

A jak chcesz pogodzić bliskie latanie dokoła siebie i dalekie to musisz zainwestować w odbiornik diversity.




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 18:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
czyli rozumiem, że najlepiej i po taniości było by dozbierać kasę sprzedać swoje EV800 i kupić EV800D zostawić koniczynkę i wtedy dołożyć drugą antenę helical?

Ewentualne EV800 z koniczynką + Eachine ROTG01 z telefonem i do tego antena helical :P oczywiście żartuję :P

kwestia tego co lepiej zrobić czy na razie pozostać w zasięgu 500-600m a może więcej na mocy 600mW, a za rok zainwestować w nowe google i antenę hallical + koniczynka. Czy odpuścić sobie zostać na tym co jestem szkolić umiejętność latania, a w przyszłości myśleć o FPV 1.2 GHz i RC 433MHz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 317
Lokalizacja: Kaszuby
kiu86 pisze:

kwestia tego co lepiej zrobić czy na razie pozostać w zasięgu 500-600m a może więcej na mocy 600mW, a za rok zainwestować w nowe google i antenę hallical + koniczynka. Czy odpuścić sobie zostać na tym co jestem szkolić umiejętność latania, a w przyszłości myśleć o FPV 1.2 GHz i RC 433MHz?


W zasadzie to nawet przy 25mW można latać po 400m (moj rekord 900).
Uważam, że nie warto przesadzać z mocą, lepsze efekty uzyskasz na markowych nadajnikach, odbiornikach, antenach.




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 19:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
No ale czy ten mój nadajnik fpv który mam jest naprawdę taki beznadziejny? Kupiłem go gdyż sklep go polecał, że jest naprawdę spoko. Zapomniałem dodać jeden fakt latam na wysokości około 50-60m. Może to jest powód małego zasięgu nadajnika fpv na mocy 200mW przed sobą mam drzewka i krzaki max 10 metrów w odległości 80-100 metrow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm kupując wg opinii sklepu, to słaby pomysł..

Niestety, nie grzeszy jakością to raz.
Dwa, czym latasz? Od tego zacznijmy.

Jeśli to jest samolot/skrzydło, to nie ma żadnego problemu uzyskać taki zasięg (1km).
Natomiast, jeśli to jest kopter i to mały, to już nie będzie łatwo.

5.8GHz jest ogólnie dosyć podatne na zakłócenia. Wystarczy, że wlecisz za drzewo i można łatwo stracić zasięg. Już nie mówiąc, że latasz nisko i chcesz mieć duży zasięg.

Zakładam, że jest to kopter, więc bez diversity w goglach, nie kupuj tylko helikala. Tak się robi, gdy masz diversity i zależy Ci na dłuższych lotach w jednym kierunku, celując w model. 3,5 jest optymalne, ale nie masz diversity, więc zostają Ci dobre koniczynki, albo lepiej pagody.

Kup z actuna, mają bardzo dobre anteny, pomierzone, lub prodrone.

Chociaż wiesz co kupujesz, a nie chińskie nie wiadomo co.

600mW to już jest mały piekarnik, tym bardziej w takim rozmiarze, więc nic dziwnego, że jest gorący.

Z tych lepszych marek, to chociażby immersionrc, tylko nie kupuj 600mW, a słabszy, do tego dobre ww anteny i zasięg wzrośnie.

Gdyby to był samolot/skrzydło, to zasięg rzędu 2km na 200mW nie jest dużym wysiłkiem z pagodami i 3,5 helikalem na 5.8

Jak chcesz latać nisko i daleko, to 1.2, tylko będziesz musiał wymienić link rc, bo zapewne masz 2.4 na np eleres 433, żeby to miało ręce i nogi.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lip 2018, 23:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
poproboj jeszcze na innych kanalach czy nie bedzie poprawy
wiele z tanich anten tak naprawde potrafi miec spore odchylki w zaleznosci od wybranej czestotliwosci.
dorzucam zakresy czestotliwosci, w zaleznosci od pasma wyzszy nr nie zawsze oznacza wyzsza czest. :)


rc frequencies.jpg
rc frequencies.jpg [ 107.77 KiB | Przeglądany 478 razy ]

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 05:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
Tak latam niewielkim zabawkowym kopterem (Quanum Nova pro). Tak jak myślałem nie ma sensu na razie inwestować w to fpv. Zostanę na razie przy tych antenach i sprzęcie, który mam zacznę latać wyżej 100 -130 metrów. No i protestuję różne kanały na mocy 200mW. Jednak na razie muszę ogarnąć temat bo po wymianie radia na taranis qx7 + odbiornik rx8r mam problemy z fpv - bardzo szybko tracę obraz (praktycznie od razu po starcie czarny ekran). Nie wiem czy to link FrSky czy coś z nadajnikiem się stało, a wymiana radia to czysty zbieg okoliczności. Odbiornik RC i nadajnik fpv po przeciwnych stronach koptera. No i przede wszystkim muszę dać osobny pakiet lipo do zasilania fpv i gimbala bo teraz wszystko idze z głównego pakietu koptera (multistar 3S 5200mAh 10C)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 08:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To dość duży kopter.
Wymiana nadajnika i anten załatwiła by problem. A nie było tak, że włączyłeś nadajnik bez wkręconej anteny?

Ustaw najniższą możliwą częstotliwość.

Po taniosci, zacznij od anten, kup pagoda - 2 od actuna i zobaczysz różnicę. Jak będzie mało, wymieniasz nadajnik.

Bez problemu możesz zasilać z jednego pakietu i tego się trzymaj, bo kiedyś skończy Ci się zasilanie fpv podczas lotu i będziesz w czarnej..

Jak się pojawiają paski na nagraniu, to stosuje się filtr LC, który montuje / lutuje się jak najbliżej baterii i zasilasz przez niego tylko nadajnik i kamerę.

Aaa i oczywiście ustawienie częstotliwości musi być takie samo, zarówno w nadajniku i odbiorniku.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 09:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
Boje się że nadajnik mógł mi się uszkodzić. podczas ostatniego lotu jakieś 300 m odemie nagle straciłem obraz (czarny ekran). Zachowałem zimną krew nie włączałem RTL tylko ściągnąłem google i sprowadziłem drona i wylądowałem myślałem, że może bateria albo zakłócenia przy okazji patrze antena przy nadajniku jest luźna (nie do końca dokręcona ale się trzyma). Dokręciłem mocno antenę podłączyłem nowy pakiet do drona sprawdzam obraz fajnie żyleta tylko uniosłem drona na 5 metrów czarny ekran więc ląduje silniki "rozbrajam patrze jest obraz chce wystartować unoszę drona brak obrazu. Możliwe, że to złe umiejscowienie nadajnika (antena dotykała węglowej płyty antywibracyjnej).

P.S. najgorsze jest to że google EV800 nie pokazują siły znalezionego sygnału jak to robi np. Eachine ROTG01. nie pozostaje mi nic innego jak korzystanie z instrukcji i ustawienie takich samych częstotliwości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Od instrukcji i ustawienia Przed lotem tej samej, możliwie jak najniższej częstotliwości powinieneś zacząć.
Jeśli antena była odkręcona, lub nie miała styku, to mogłeś spalić tzw końcówkę mocy i nadajnik do wymiany. Ale to tylko spekulacje. Bo po tym co piszesz mogło się stać więcej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 09:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
A czy telemetria aparatury Taranis qx7 może wpływać na problemy zasięgiem z FPV? Rozumiem że najprościej było by poprostu żonie zostawić google i na ziemi na otwartej przestrzeni oddalać się z kamerą i nadajnikiem FPV i sprawdzić jak zachowuje się obraz kiedy zaniknie lub pojawią się szumy? No bo jeżeli dobrze rozumie jeżeli na ziemi osiądnę np. 200-300 m no to z nadajnikiem wszystko jest oki tak?

A co do nadajników fpv Immersion co możecie polecić koniecznie z HK?

czy któryś z poniższych się nada?:
- nadajnik FPV 1
- nadajnik FPV 2

Czy ewentualnie można taki nadajnik schować wewnątrz drona, a na zewnątrz tylko gniazdo do mocowania anteny czy za bardzo będą się grzać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zdecydowanie na zewnątrz.

Tylko zakup nowego nadajnika nie załatwi problemu, nadal potrzebujesz ww anteny z dobrze ustawionym kanałem w nadajniku i odbiorniku.

Tak, dobrze kombinujesz. Ideałem jest bez koptera. Na szybko robisz zestaw kamera + nadajnik z anteną + bateria i sprawdź czy działa.

Jeśli jest spalona, to do 100m już pewnie nie dojdziesz, może i nawet bliżej, nigdy nie zjarałem nadajnika, końcówki mocy.

Nie, nie powinno mieć takiego dużego wpływu. Możesz sprawdzić przy niższej mocy. 600mw może siać. Ale pisałeś, że są oddalone anteny od siebie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 11:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
Czy masz na myśli tę antenę
Czy to oryginał? Ewentualnie gdzie w polskim sklepie można kupić oryginał? mam kupić 2 anteny? jedną prostą do odbiornika i jedną kątową do nadajnika czy tylko jedną?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 lip 2018, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 317
Lokalizacja: Kaszuby
To oryginalna antena od Actuny, zapraszam do sklepu bezposrednio, taniej będzie. Actuna


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.