Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 10:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 18 paź 2017, 09:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Pytanie do speców od anten. Mam typową instalację elektryczną w modelu, czyli ani nie starałem się by było super ani nie popełniłem krytycznych błędów. Moc nadajnika video to 800mW. I teraz pytanie jakich anten użyć które dały by mi zasięg na 80km. Teren można założyć jest płaski.
Obecnie po 30km zaczyna się masakra, najdalej 40km udało się polecieć na zestawie BiQuad od jednego z forumowiczów plus na nadajniku GP. Częstotliwość 1160mHz. Ktoś coś słyszał?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1520
Lokalizacja: Schwerin
Na 80 km to te anteny muszą być duże a nawet bardzo duże;).

Czy te 80km będziesz bił sktzydłem 1,5m?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 mar 2011, 21:07
Posty: 448
Lokalizacja: Warszawa
Anteny nie muszą być duże, poprostu muszą się widzieć bo ziemia nie jest płaska. Na wysokim maszcie trzeba zamocować bo po tylu km krzywizna kuli ziemskiej przeszkadza
. http://www.proroctwa.com/kalkulator.htm

_________________
fx 79, S-800, Vega, Ursus, pix , słoń na gumowym łańcuchu
i kilka wynalazków ...
myślę że już starczy


Ostatnio zmieniony środa 18 paź 2017, 11:03 przez pawlo, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Planuję pokombinować z umieszczeniem biquada w czaszy talerza od telewizji cyfrowej ;)

Mam skrzydełko ponad 2m i nim robię trasę 180-220km i pomyślałem że przetestuje sobie zasięg RC :D

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 863
Lokalizacja: Legnica
Toretto nie jesteś czasem z Wrocławia? Tak mi się gdzieś obiło. Mógłbym Cię podejrzeć w Legnicy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 13:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Możemy się zgadać kiedyś :D

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 14:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 863
Lokalizacja: Legnica
Chętnie :D na upartego jak byś leciał w NW od Wrocka to nawet bym z domu wychodzić nie musiał, w okna na 7p bym celował xd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1520
Lokalizacja: Schwerin
Dodałem temat do ulubionych, było już 300km może być i 80:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1334
Lokalizacja: Berlin
Zrób po pierwsze stabilizator 13V na Foxa800 to masz z automatu 1W który będzie trzymał wartość. Tracker i lot na wysokości 0.8-1km. Powinno styknąć ;D


A i anteny nie muszą być duże :lol: :lol: :lol:

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Nie spale nadajnika ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 863
Lokalizacja: Legnica
Jak na full 3s masz 12.6 to i 13 powinien przetrwać. Byle miał wiaterek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 paź 2017, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
W sumie to przyszedł mi do głowy teraz taki fakt, że ja swojego foxa zasilam 11V, a z pomiarów Rurka wynika że przy takim napęciu mam tylko 600mW :shock: :shock:

Jaką przetwornicę step up/down polecacie ? Ma ktoś jakąś sprawdzoną ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 859
Lokalizacja: Ruda Śląska
np. taką,
foxa spokojnie do 13-14V możesz, przynajmniej u mnie do tych wartości jest sens bo moc rośnie. Powyżej 14V nie zaobserwowałem wzrostu mocy (mierzone miernikiem immersion).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 07:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Mam już jedną przetwornicę która robi mi 11V dla nadajnika i kamerki. Teraz dam drugą przetwornicę na 14V dla nadajnika. Przetwornica przetwornicę przetwornicą popędza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Są jakieś rewelacyjne kamerki na 5V np ? Zasiliłbym ją ze złącza serw ;) ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 07:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 859
Lokalizacja: Ruda Śląska
toretto1995 pisze:
Zasiliłbym ją ze złącza serw ;) ?

kamerki może są ale zasilanie czegokolwiek razem z serwami, myśląc o dalekolocie gdzie wszystko musi działać wydaje mi się złe:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.