Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 cze 2018, 12:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 paź 2017, 17:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Witajcie. Dzisiaj "przyokazyjnie" chciałem sobie zrobić rundkę Transporterem. Wystartowałem, obraz był całkiem znośny. Niestety dalej niż 260m nie dało się latać, bo nie widać było nic. Na filmie widać też znikające OSD, lecz to jest inny problem i nie wydaje mi się żeby mógł mieć coś wspólnego z tak krótkim zasięgiem. Nadajnik 600mw 5.8, niedawno kupiony bo poprzedni spaliłem. Anteny to 2x koniczynki + helikal 3.5 zwoja, wszystkie od bartwaw'a. Ostatnio zauważyłem że widoczne zakłócenia powoduje Taranis, ale czy może on powodować aż takie cuda? Odbiornik to misiowe diversity umieszczone w walizce. Czy problemem może być to że gwint anteny dotyka metalowej obudowy walizki? Dałem tam termokurcza, ale nie jestem pewien czy nie ma przebicia. Na zdjęciu widać o co chodzi, a teraz film:
Zdjęcie: https://drive.google.com/file/d/0B-5YNl ... sp=sharing

EDIT: Tak wiem, kamerka o kant d*** rozbić, czujnik nieskalibrowany... Nie czepiać się! :mrgreen:

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11485
Lokalizacja: Mikoszewo
1)Poszukałbym kogoś w twojej okolicy z wattmiarką. U siebie miałem w Mydelnicy Boscam'a 200mW. Mało było więc za forumowymi radami kupiłem Foxeer'a 600mW - a co. Pierwszy lot a zasięg jaki był taki jest - no może minimalnie lepszy. Ja nadajnik na wattmiarkę a tam ledwo 300mW zamiast obiecanych 600mW
2)Jak zauważyłeś że ci Taranis śmieci a masz włączoną telemetrię (czyli de facto wozisz nadajnik) to zrobiłbym test deseczki. Najpierw mocujesz FPV na deseczce w podobnej odległości od odbiornika Taranisa jak teraz masz w modelu i spacer - patrzysz kiedy zerwie. Potem na deseczce odsuwasz odbiornik od reszty i znowu spacer. Jak będzie lepiej to masz odpowiedź.
3)Dotykanie gniazda anteny do obudowy? Nie sądzę. Wszak jakiś czas temu zalecano staranne oblutowanie gniazda wokół obudowy głowicy i dolutowanie głowicy "do wszystkiego" by poprawić masę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Dzięki za odzew. Przy okazji zapomniałem o problemie z dvr - z tego co widziałem na YT to jakość powinna być całkiem przyzwoita, a u mnie jest kupa. Testowałem na wszystkich ustawieniach i dalej różnicy nie widać. Jest tu może jakiś posiadacz podobnego wyrobu aby porównać nagrania?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 06:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11485
Lokalizacja: Mikoszewo
Hasło "DVR" dotyczy całej gamy urządzeń - podrzuć które pudełko masz to będzie łatwiej porównać z innymi.
Na marginesie tylko dodam że sam napisałeś "kamerka o kant d*** rozbić" - nagrywajka zapisze to co dostanie z modelu przez link wideo. Jak masz kiepską lub źle ustawioną kamerkę to nagrywajka cudów nie zdziała...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
Faktycznie, nie podałem modelu :P HMDVR. Co do kamerki do za niedługo się okaże bo nowa porządna jest w drodze. Ale bardziej chodziło mi tu o te takie "kwadraty" podczas ruchu, coś jak efekt małego bitrate. Tylko tutaj nie jestem w stanie go zmienić...

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 06:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11485
Lokalizacja: Mikoszewo
Przejrzę swoje nagrania jak wrócę z pracy tak dla pewności ale tak na pierwszy rzut oka to nie widzę byś miał jakoś mocno gorzej niż jest u mnie. BTW - jaką rozdzielczość sobie ustawiłeś? D1?

EDYTA:

Przykładowe nagranie naziemno-stołowe https://drive.google.com/open?id=0Byt2N ... HprY1ZiQzA
Jak masz mocne łącze to nieedytowany plik z krążenia w Bieszczadach https://drive.google.com/open?id=0Byt2N ... kYtckpibUk

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.