Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 16 gru 2017, 06:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 04:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 159
Lokalizacja: Ustroń
Witajcie

Mam problem ze swoim nadajnikiem fox800, poleżał na półce ze 3 tygodnie i przestał działać. Numery kanałów zmieniają się na wyświetlaczu ale nadajnik nadaje cały czas w okolicy 980Mhz, obraz na tej częstotliwości jest jednak zniekształcony i jakby przesycony. Nigdy nie odpalony bez anteny, grzeje się poprawnie.

Jedyne co zauważyłem to jak jeszcze działał poprawnie to podczas włączenia zasilania wyświetlacz pokazywał numer kanału dopiero po jakimś czasie(coś ala rozruch) a teraz numer kanału pojawia się momentalnie po podaniu zasilania. Tak jakby siadło wysterowanie toru radiowego.

Co pomierzyć? Gdzie szukać? Trochę mi go szkoda odrazu wyrzucić do kosza.


fox800.png
fox800.png [ 746.85 KiB | Przeglądany 383 razy ]

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 wrz 2017, 08:10 przez lgojniczek, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 834
Lokalizacja: Warszawa
To wygląda jak problem po spaleniu stabilizatora napięcia. Tu opisane co robić viewtopic.php?f=3&t=12479&start=45


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 09:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
Dokładnie, brzmi znajomo - ja wymieniłem staba i wszystko wróciło do normy ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 09:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 159
Lokalizacja: Ustroń
volender pisze:
Dokładnie, brzmi znajomo - ja wymieniłem staba i wszystko wróciło do normy ;-)


Pomierzę go dzisiaj i dam znać. Swoją drogą to wylutowanie tego stabilizatora to będzie droga przez męke, macie jakieś wskazówki jak tego dokonać bez uszkodzenia ścieżek i elementów na około?

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
ja ukręciłem go obcinaczkami i potem wylutowałem szczątki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 159
Lokalizacja: Ustroń
volender pisze:
ja ukręciłem go obcinaczkami i potem wylutowałem szczątki.


Tak poprostu chwyciłeś go w kleszczyki i okręciłeś? Nie wyrwało padów na PCB przy tym zabiegu?

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lis 2013, 14:34
Posty: 55
Lokalizacja: Marki
Jest to tylko jedna z opcji, oczywiście pierwsze co to musisz sprawdzić stabilizator. Ja mam FOXa z którym już sobie dałem spokój, dla pewności wyjąłem stabilizator i dolutowałem nowy na pająka do obudowy, efekt jest taki, że raz na jakiś czas załapuje i przełącza kanał, ale zazwyczaj stoi w granicach 980MHz, pomimo przełączania kanałów na wyświetlaczu nic się nie dzieje. Przejechałem całą płytkę hotairem, bez efektu. Niestety taki defekt kompletnie eliminuje nadajnik z zastosowań FPV.

lgojniczek pisze:
Pomierzę go dzisiaj i dam znać. Swoją drogą to wylutowanie tego stabilizatora to będzie droga przez męke, macie jakieś wskazówki jak tego dokonać bez uszkodzenia ścieżek i elementów na około?


Hotairem pójdzie bez problemu, z ukręcania raczej bym zrezygnował, spore ryzyko na zerwanie padów ;-)

_________________
SS2000, SC2400, DIY FT Guinea Pig :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 wrz 2017, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 159
Lokalizacja: Ustroń
Stabilizator pracuje bez zarzutu, na wyjściu 5v z groszami na wejściu 12v, macie jakieś pomysły jeszcze? Próbowałem kilka razy go włączyć i wyłączyć żeby sprawdzić czy załapie ale nic zero reakcji. Kanały się zmieniają na wyświetlaczu a nadaje w okolicach 980mhz

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.