Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 21:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 16 lip 2017, 19:52 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Może moje pytanie jest śmieszne, ale proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem ten nadajnik http://racequad.pl/nadajnik-tbs-unify-pro-v2 i ten odbiornik https://abc-rc.pl/mini-odbiornik-fpv-telefon-uvc-video-downlink-android. Mimo,że łącze je obok siebie to sygnał ma góra 70%. Po kilku bądź kilkunastu metrach się rwie. Nadajnik nie miał anteny, więc pożyczyłem ją od rutera wi fi. Czy to może być przyczyną? Dodam, że nadajnik nieźle się grzeje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 lip 2017, 19:54 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Brzmi jak spalona końcówka mocy nadajnika, czy była sytuacja, że włączyłeś go bez zamontowanej anteny?
Grzanie to standard. Ew. "Posiada możliwość regulacji mocy od 0.1mW do 800mW," - może masz ustawioną bardzo małą moc nadawania?

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 lip 2017, 20:01 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Nie. O tym żeby najpierw dokręcić antenę wiedziałem. Natomiast, żeby włączyć moc 200, 500, bądź 800 mW. według tej specyfikacji str. 8 http://www.team-blacksheep.com/tbs-unify-pro-5g8-manual.pdf potrzebna jest licencja HAM. Przy okazji zapytam czy da się to jakoś obejść?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 lip 2017, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 gru 2013, 23:44
Posty: 121
Lokalizacja: Częstochowa
A oto recepta z tego samego manuala zajęło mi to 25 sec

"Unlock & power select mode
(FOR HAM USERS ONLY!) Press button for 20 to 25 seconds. The Red LED will flash 3 times to confirm. You
have unlocked the video transmitter for use with all frequencies (see frequency table below).
The power select mode is now accessible. Once unlocked, you can select the power level according to the
table below. To lock the transmitter, go back into band select menu and press the button for 20 to 25
seconds again."

Następnym razem proponuję się bardziej wczytać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 lip 2017, 20:25 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
I ja to nawet zrobiłem, tylko nie byłem tego świadomy. :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 lip 2017, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
Gustlik pisze:
Nadajnik nie miał anteny, więc pożyczyłem ją od rutera wi fi.


Jeśli mówisz o "zwykłym" routerze Wi-Fi to WiFi pracuje na częstotliwości 2,4GHz a nadajnik FPV na częstotliwosci 5,8GHz.....
więc jakby to powiedzieć..... - zupełnie nie ta częstotliwość więc taka antena nie będzie prawidłowo działała. Efektem może być nawet spalona końcówka jak już ktoś tu zasugerował.

ps. pytam o "tradycyjne WiFi" bo też są już WiFi na 5GHz... - ale nie sądzę, że o taki router chodziło.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 lip 2017, 23:14 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Tak też gdzieś wyczytałem. Ale chciałem się upewnić. W każdym razie dzięki za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 lip 2017, 04:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 789
Lokalizacja: Trzebnica
Jakąkolwiek by miał antenę podłączoną i nie spalił by nadajnika, kawałek drutu by włożył i już by wystarczyło.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 lip 2017, 10:35 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Czyli rozumiem, że raczej nie jest spalony? Zamówię sobie koniczynki i wtedy dam znać co i jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 paź 2018, 17:39 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Przepraszam,że wracam do tematu po tak długim czasie, ale zupełnie nie miałem czasu. Zareklamowałem ten nadajnik w czerwcu i dostałem jego następną wersję V3. Co prawda dopiero w październiku i po kilku telefonach :evil: , ale niech tam. Antenki założyłem, koniczynki z prodrona. Niestety problem jest ten sam. Max 72 % mocy przy każdych ustawieniach, przy zbliżonych antenach. W instrukcji wyczytałem, że kiedy nadajnik się nagrzewa, to ogranicza sobie moc. Ponieważ testowałem go w domu, stacjonarnie, gdzie nie ma odpowiedniego chłodzenia a jest on owinięty termo kurczem, czy to możliwe, żeby to była przyczyna? Czy może wina leży po stronie odbiornika? Czy może w ogóle mi go nie wymienili, bo oba wyglądają tak samo, a na samych nadajnikach nie pisze, która to wersja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 paź 2018, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 317
Lokalizacja: Kaszuby
Najlepiej jak spotkasz się z innym pilotem dronów w twojej okolicy, tak szybciej można sprawdzić gdzie jest problem ... np idealnie pasuje tryb pitmode w odbiorniku lub nie dokładna częstotliwość w odbiorniku.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 paź 2018, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 885
Lokalizacja: Ruda Śląska
skąd wiesz że 72% mocy? zastanawia mnie to ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 paź 2018, 12:29 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Bo na tym odbiorniku https://youtu.be/an4X_1r7IXE?t=405 pokazuje mi max. 72%.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 paź 2018, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 885
Lokalizacja: Ruda Śląska
a to sie jakos kalibruje? skad ten odbiornik wie kiedy jest 100 a kiedy 72%? w zaden sposób nie jest to miarodajne. miarodajny jest tu tylko obraz jaki uda Ci sie uzyskać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 paź 2018, 22:58 
Offline

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 18:23
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Aż tak to się nie znam. Generalnie, po twojej odpowiedzi przejrzałem trochę filmików z tymi odbiornikami i na niektórych też nie pokazuje 100%, chociaż w większości tak. Chyba kupię ten zestaw https://www.foxtechfpv.com/58g-400mw-vt ... p-551.html (czy będzie dobry? I czy to nie jest jakaś podróbka, bo wydaje mi się, że taki zestaw powinien kosztować około 50 dolców.) I przy okazji sprawdzę ten odbiornik nowym nadajnikiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.