Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 06 gru 2019, 07:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 14 maja 2017, 21:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 00:23
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Witam kolegów

Niestety stalo sie i poszedł dym z boscama
Niestety nie moge dodac zdjecia ale postaram sie opisac
Pierwszy chyba rezystor smd od dolu zaraz nad wejsciami

Przyczyna bledne podpiecie kamery (odwrocone piny)
Prosze o podpowiedz co za element elektroniczny jest
Czy jest opcja by to dzialalo
Z gory dziekuje za pomoc

IMG_20170515_004326.jpg
IMG_20170515_004326.jpg [ 495.19 KiB | Przeglądany 2112 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 04:11 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
proszę opis na foto
pamiętaj żeby nadajnik zawsze uruchamiać z założoną anteną
sprawdź ścieżki, czy nie są upalone
Obrazek
edyta: poprawiłem foto


Ostatnio zmieniony wtorek 16 maja 2017, 11:44 przez tombstone, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 05:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 00:23
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Dziekuje za pomoc
Nadajnik byl.z antena tak jak powinno byc tyle ze zasilanie kamery i sygnal zle byl wpiety
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 06:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 00:23
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Dziekuje za pomoc
Nadajnik byl.z antena tak jak powinno byc tyle ze zasilanie kamery i sygnal zle byl wpiety
Pozdrawiam

PrY okazji pytanie czy smd mozna zastapic stanardowym kondensatorem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 06:59 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
edyta:
okazało się że "wyparowany kondensator" to cewka 10 µH


Ostatnio zmieniony wtorek 16 maja 2017, 11:40 przez tombstone, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 07:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9155
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Przypuszczam, że tylko kondensator wyparował, miałem tak samo.
Jak nie chcesz, nie musisz go używać.
Możesz zlutowac dwa pady, tylko pamiętaj, że nie będziesz miał już zabezpieczenia.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 08:20 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
nie pisz mu takich herezji, kondensator smd kosztuje 10 groszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 09:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 00:23
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Spoko
Kondensator to nieproblem
Gorzej z smd jako takim w sensie wklejenia w plytke
Ale damy rade


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 09:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9155
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
tombstone pisze:
nie pisz mu takich herezji, kondensator smd kosztuje 10 groszy

Dlaczego?
Będzie działać, ostrzeżenie też dostał. Więc nie widzę problemu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1424
Lokalizacja: Mielec
Adrián pisze:
Możesz zlutowac dwa pady, tylko pamiętaj, że nie będziesz miał już zabezpieczenia.

Jak zlutować pady od kondensatora?
Jak jest to kondensator na napięciu zasilania to będzie miał zwarcie.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9155
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Działa bez problemu.
Robiłem to na szybko, bo też przez przypadek zrobiłem zwarcie, później już wlutowałem smd.


IMG_20170515_004326.jpg
IMG_20170515_004326.jpg [ 435.1 KiB | Przeglądany 1975 razy ]

_________________
Mój kanał na YT
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 11:24 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 223
Adrián pisze:
Działa bez problemu.

To znaczy, że nie jest w linii zasilania, tylko video?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 21:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 00:23
Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Niestety proba ratunku nie udana
Prawy pad jest wypalony i nie bardzo mam sie do czego przyczepić z cyna

Wiec prosba o podpowiedz ktora sciezka do prawego idzie

Kondesator ceramiczny
Pytanie jeszcze czy tą diode tez wymieniac czy nie bo nie wyglada na uszkodzoną


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9155
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ronic-part wyjaśnienie problemu i link do brakującego smd

editt
Bakter256 pisze:
Pytanie jeszcze czy tą diode tez wymieniac czy nie bo nie wyglada na uszkodzoną

Mógłbyś sprawdzić przed wymianą, akurat mam w multiemetrze tester diód. Przydatny bajer. Warto kupić

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 maja 2017, 22:36 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 09:09 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
jeżeli to jest cewka/dławik, to zmienia postać rzeczy
ale ciekawi mnie co ty tam wlutowałeś ?
Adrián pisze:
Przypuszczam, że tylko kondensator wyparował, miałem tak samo.

Adrián pisze:
Działa bez problemu... później już wlutowałem smd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.