Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 lut 2017, 12:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 15 kwie 2016, 00:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2093
Lokalizacja: Wejherowo


Odbiornik i nadajnik sie grzeją :) w końcu gdzieś te Waty muszą być oddawane:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 05:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1160
Lokalizacja: Gdynia
matulekpl pisze:
Zapomniałem podlinkować biblioteki dla Arduino. Dodam jutro jak do kompa usiądę.


matulekpl, szacun za instrukcję - dopisuję się, co by zachować wątek w obserwowanych bo pewnie kiedyś czeka mnie zakup monitorka. tylko daj tą bibliotekę Arduino :P

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 08:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2093
Lokalizacja: Wejherowo


Aaa widzisz :) 5zł:D

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1160
Lokalizacja: Gdynia
matulekpl pisze:
Aaa widzisz :) 5zł:D


OK - jak będę miał monitor to kupię ci piwo :D - no dobra - dwa, ale z założeniem, że kapselki moje (teraz można wyrwać kolejne piwka jak znajdziesz szczęśliwy kapsel) :D :P

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 626
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Może tak poza tematem, autorem filmu jestem ja, kolego matulekpl chyba nie dokładnie obejrzałeś film.

matulekpl pisze:
Trzeba znaleźć odpowiednie miejsce na odbiornik wewnątrz monitora, tak aby nie było problemu z zamknięciem. Trzeba pamiętać o umiejscowieniu Arduino i UBEC'a dla Arduino, bo jakoś kolega na filmie tego nie pokazał, a Arduino powinno być zasilane z 5V.


Wydaje mi się że widać na filmie gdzie zamontowane są poszczególne elementy. Zresztą jest tam tyle miejsce że nie powinno być problemu, obecnie mam dołożoną nagrywarkę i wszystko się mieści bez problemu, dodatkowo mam jeszcze wolne miejsce żeby zrobić diversity.

Dlaczego arduino powinno być zasilane z 5V ja mam zasilone wszystko z 12V i jakoś przez kilka miesięcy nic się nie dzieje a monitor pracuje dzień w dzień. Taka przetwornica to tylko kolejny element który może siać zakłócenia.

matulekpl pisze:
Kolejnym krokiem, który nie został opisany na filmiku jest "przeróbka modułu odbiorczego" tak aby z 8 kanałów rozbudować go do 32 kanałów dzięki interfejsowi SPI oraz Arduino. Dodatkowo mamy automatyczne skanowanie i wskaźnik mocy sygnału. Dokładny opis tej przeróbki znalazłem tutaj: link .


Wydaje mi się że też jest to pokazane na filmie, choćby w 16:30 min.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 15:17 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 328
RC805 podchodzi pod tą modyfikację? Leży jeden nie używany i zastanawiam się czy go nie wsadzić w ekran.
Z tego co znalazłem 305 i 805 tylko różnią się dodatkowymi gratami a moduł RX jest ten sam.

-- Edit --
Znalazłem to: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1770457
Jeśli dobrze zrozumiałem to SPI jest w 805 aktywne czyli nie trzeba rozbierać modułu odbiornika. Sprawdzę to jak tylko arduino dojedzie.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" rebuild pending
Micro 110 CL8520 -> "Przeszczep" 100 BR1103 8000kv -> X100 BR1103 8000kv 2s
GEPRC ZX5 190


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 kwie 2016, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2093
Lokalizacja: Wejherowo


arek2081 pisze:
Może tak poza tematem, autorem filmu jestem ja, kolego matulekpl chyba nie dokładnie obejrzałeś film.

super, że znalazł się autor:) na początek trochę się podliżę:) dzięki wielkie za udostępnienie tego projektu.
rzeczywiście nie obejrzałem filmu do końca. nie wiem jakim cudem nie zauważyłem, że na końcu są jakieś objaśnienia...

arek2081 pisze:
Wydaje mi się że też jest to pokazane na filmie, choćby w 16:30 min.

tak jak wyżej. mea culpa

arek2081 pisze:
Dlaczego arduino powinno być zasilane z 5V ja mam zasilone wszystko z 12V

hmmm no i tu mnie masz ponownie... zaraz idę wywalić BEC:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 kwie 2016, 13:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 lis 2014, 13:36
Posty: 169
Lokalizacja: Toruń
Szper pisze:
RC805 podchodzi pod tą modyfikację? Leży jeden nie używany i zastanawiam się czy go nie wsadzić w ekran.
Z tego co znalazłem 305 i 805 tylko różnią się dodatkowymi gratami a moduł RX jest ten sam.

-- Edit --
Znalazłem to: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1770457
Jeśli dobrze zrozumiałem to SPI jest w 805 aktywne czyli nie trzeba rozbierać modułu odbiornika. Sprawdzę to jak tylko arduino dojedzie.


Kolego daj znac czy rc805 sie nadaje bo rowniez mam jeden luzem i chetnie bym go wykorzystał :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 kwie 2016, 13:30 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 328
Cytuj:
Kolego daj znac czy rc805 sie nadaje bo rowniez mam jeden luzem i chetnie bym go wykorzystał :)


Dostawa z BG się wlecze i paczki wiszą między światami - wyszły z terminala w Chinach i tydzień dyndają nie ujrzawszy WER Warszawa :/.
Do rzeczy.
Leżący na biurku micro minim zamącił mi w głowie - w końcu to arduino z układem max czyli idealnie nadaje się do tego typu projektu. Poszukałem czy czegoś takiego już nie ma, bo po co wyważać otwarte drzwi.

Znalazłem projekt który opiera się na tym samym sofcie ale jest dociągnięty do obsługi minimosd. Trzeba lutować i micro mi się nie nadawał to kupiłem zwykłego.
http://www.banggood.com/MinimOSD-MAVLink-OSD-APM-APM2-Flight-Control-Board-p-73436.html

Opis tutaj i na moje oko jest ciekawie.
https://github.com/markohoepken/rx5808_pro_osd/wiki

Ze wstępnych oględzin:
- moduł w 805 wygląda na ten sam co w rc305 czyli RX5808 - nie rozbieram blachy jeszcze więc nie wiem jak z SPI
- w środku jest LM na 5v czyli tam podczepię minimosd.
- klawisze dodatkowe - takie coś znalazłem http://www.banggood.com/5Pcs-DC-4-Key-Matrix-Membrane-Switch-Control-Keypad-Keyboard-With-LED-p-965091.html
- 4 klawisz może przejąć rolę włącznika
- szukam najlepszego punktu z podczepieniem się pod Video Out - może wezmę bezpośrednio z modułu i z powrotem wprowadzę sygnał na dalszym padzie.
- chyba najlepsza opcja będzie polegać na zdjęciu cyny z padów na dole modułu tak by szło zaizolować te które trzeba inaczej przepuścić

Zdam relację jak całość ogarnę. Może dodatkowe wyświetlanie RSSI rozwiąże mi problem kulawego wyświetlania przez EasyCAP (pływanie obrazu przez złe łapanie składowej stałej).

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" rebuild pending
Micro 110 CL8520 -> "Przeszczep" 100 BR1103 8000kv -> X100 BR1103 8000kv 2s
GEPRC ZX5 190


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 01:39 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 328
Wybaczcie, że nowy post.
RC805 jest modowalny :D Walająca się 8mio kanałówka dostaje nowe życie jako 40 kanałowiec z dodatkową funkcjonalnością.
Więcej szczegółów ze zdjęciami jak całość upcham w obudowie - w ekran nie chcę dawać. Ma to być moduł samodzielny.

1. Jest potrzebny SPI mod - u mnie była wersja nowa czyli wywalenie rezystora. Nie jest upierdliwe z demontażem - 2 punkty gdzie jest cyna.
2. Dodatkowe pady przy module odbiornika ułatwiają montaż całości.
3. 4 łatwo dostępne ścieżki do przecięcia - video, ch1, ch2, ch3. Wszystkie obok siebie.
4. MinimOSD zasilany z wewnętrznego LMa 5v
5. Klawiatura śmiga i bez problemu poszukałem częstotliwości nadajnika.
6. RSSI działa - muszę skalibrować lub lepsze lutowanie do atmegi zrobić - jeden z 2 nieszczęsnych drutów lutowanych do chipa

Problem:
brak miejsca do upchania minima. Może obetnę nóżki to się zmieści. Zależy mi na konstrukcji kompaktowej. Wyświetlacz LED mogę wywalić i więcej miejsca będzie.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" rebuild pending
Micro 110 CL8520 -> "Przeszczep" 100 BR1103 8000kv -> X100 BR1103 8000kv 2s
GEPRC ZX5 190


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 00:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 176
Lokalizacja: Szczecin
Tez popełniłem modyfikacje monitora;)
Mam tylko pytanie obraz menu ma taką małą wadę w lewej dolnej części ekranu, czym to jest spowodowane ? Da się to jakoś wyeliminować ? Na fotkach w necie widziałem ze u niektórych tego nie ma.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2093
Lokalizacja: Wejherowo


U mnie tez to było. Nie wiem czy Andrzej vel kuczy to wyeliminował??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1160
Lokalizacja: Gdynia
matulekpl pisze:
U mnie tez to było. Nie wiem czy Andrzej vel kuczy to wyeliminował??


Zgłaszam się do odpowiedzi.
Andrzej vel kuczy starał się coś zaradzić - bez skutku. Kilka rzeczy jakie zmieniłem:

1. Poprowadziłem sygnał Video z odbiornika do płytki monitora kablem ekranowanym - poprawa obrazu FPV zauważalna, Zakłócenia OSD brak poprawy.
2. Kamil miał zasilanie z pakietu 3S podane na 5V stabilizator napięcia odbiornika (pracował ale grzał się) a arduino zasilał przetwornicą 5V - grzejący element wywaliłem, odbiornik także jest zasilany z przetwornicy.
3. próbowałem zmieniać stosunek wartosci obu rezystorów jakie wychodzą z arduino - bez skutku - wynikiem jest jaśniejsze / ciemniejsze OSD zakłócenia jak były tak są.

Czasami zakłócenia się delikatnie zmieniały jak płytkę samego monitora jakoś dotykałem - ale zakłócenia nie znikały.
Dlatego wydaje mi się, że może to zależeć od samej elektroniki - jednemu się uda, innemu nie (no chyba, że się mylę).


ALE.... ALEEEEEEEE.......

Jeśli ktoś chce bardzo czysty OSD dla monitora FPV - proponuję spojrzeć na kolejną wersję, wykorzystującą....... MinimOSD :) - nakładka jest czyścciutka:



strona www projektu:
https://github.com/markohoepken/rx5808_pro_osd/wiki

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 gru 2016, 23:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 303
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Cześć :) również chciałbym wykonać taką przeróbkę, chcę zacząć od zaprogramowania arduino i zaczynają się schody :D
Jestem całkowicie zielony w tym temacie, to chyba ważne :)

Dołączyłem wszystkie biblioteki stąd: https://github.com/sheaivey/rx5808-pro-diversity/tree/master/src
Uruchamiam plik rx5808-pro-diversity z tej samej paczki, przy próbie kompilacji dostaję taką informację:

Cytuj:
Arduino:1.6.12 (Windows 7), Płytka:"Arduino Nano, ATmega328"

C:\Users\PC\Desktop\Nowy folder\rx5808-pro-diversity-c9cebaa75c89b715f7e965377273559f0b566c88\src\rx5808-pro-diversity\rx5808-pro-diversity.ino:51:32: fatal error: Adafruit_SSD1306.h: No such file or directory

#include <Adafruit_SSD1306.h>

^

compilation terminated.

exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Arduino Nano.

Skąd powinienem wziąć ten plik i w którym folderze powinien się znajdować? Mi już ręce opadły :)
Serdecznie dziękuję za pomoc:)
Adrian

edit:

znalazłem biblioteki adafruit, dołączyłem to wywaliło kolejny błąd:

Cytuj:
Arduino:1.6.12 (Windows 7), Płytka:"Arduino Nano, ATmega328"

oled_128x64_adafruit_screens.cpp:56: error: #error ("Screen size incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");

#error("Screen size incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");

^

sketch\oled_128x64_adafruit_screens.cpp:509:0: warning: "RSSI_BAR_SIZE" redefined

#define RSSI_BAR_SIZE 101

^

sketch\oled_128x64_adafruit_screens.cpp:478:0: note: this is the location of the previous definition

#define RSSI_BAR_SIZE 119

^

sketch\oled_128x64_adafruit_screens.cpp:587:0: warning: "RSSI_BAR_SIZE" redefined

#define RSSI_BAR_SIZE 108

^

sketch\oled_128x64_adafruit_screens.cpp:509:0: note: this is the location of the previous definition

#define RSSI_BAR_SIZE 101

^

exit status 1
#error ("Screen size incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!");

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 18:46 
Offline

Rejestracja: sobota 27 lis 2010, 18:42
Posty: 60
Lokalizacja: Kłobuck
Mam podobny problem , wyświetla się błąd :
#error("Screen size incorrect, please fix Adafruit_SSD1306.h!")
Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ?
Jak poprawnie krok po kroku zaprogramować Arduino Nano, ATmega328 programem rx5808-pro-diversity ?
Dziękuje za pomoc .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.