Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 maja 2017, 09:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 17 mar 2016, 14:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2157
Lokalizacja: Wejherowo


Cześć,
poszukując sprzętu do FPV natrafiłem na ciekawy filmik w opisie monitora na abc-rc.pl - http://abc-rc.pl/monitor-fpv-tft-lcd-7cali-hd-800x480


Czyli kupując tani monitor 800x480 za 164,90zł
i do tego odbiornik RC305 - domyślnie 8 kanałowy oraz nadajnik np. TS351 200mW (ja zakupiłem zestaw: http://abc-rc.pl/RC305-TS351 za 199,50zł)
arduino Nano do sterowania odbiornikiem + UBEC 5V (http://abc-rc.pl/Arduino-NANO-V3-CH340 za 21,40zł)
oczywiście bateria do monitora i odbiornika (w moim przypadku UBEC do 12V bo mam baterie główną 4S).
do tego antenki koniczynki

uzyskujemy monitor z wbudowanym odbiornikiem z automatycznym skanowaniem 32 kanałów.

Koszty ogólne systemu FPV bez kamerki: ~450zł (zależy gdzie kupujemy)

Filmik od abc-rc.pl w miarę dobrze opisuje co i jak zrobić, ale brak schematów i szczegółów.
Jest opis trochę rozszerzonej wersji na rcgroups: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2477752 tyle, że tutaj opisują opcję z diversity. A dla mnie to na razie nie potrzebne.

A teraz opis tego co ja zrobiłem.
  1. Na początek rozkręcamy monitor i odbiornik RC305 i pozbywamy się obudowy od odbiornika. Ja przy okazji tak jak pokazane na filmiku usunąłem "porty" video oraz przełącznik do kanałów, gdyż za przełączanie kanałami odpowiadać będzie Arduino, a video będę miał podłączone na stałe, więc "porty" mi są nie potrzebne.
  2. Trzeba znaleźć odpowiednie miejsce na odbiornik wewnątrz monitora, tak aby nie było problemu z zamknięciem. Trzeba pamiętać o umiejscowieniu Arduino i UBEC'a dla Arduino, bo jakoś kolega na filmie tego nie pokazał, a Arduino powinno być zasilane z 5V. Należy nawiercić otwór pod antenkę.
  3. Kolejnym krokiem, który nie został opisany na filmiku jest "przeróbka modułu odbiorczego" tak aby z 8 kanałów rozbudować go do 32 kanałów dzięki interfejsowi SPI oraz Arduino. Dodatkowo mamy automatyczne skanowanie i wskaźnik mocy sygnału. Dokładny opis tej przeróbki znalazłem tutaj: link .
    Tutaj opis będzie najszerszy. Najpierw musimy ściągnąć metalową osłonę z modułu. Ona jest przylutowana w kilku miejscach. Tak na prawdę powinniśmy rozpoznać, którą wersję modułu posiadamy, bo są dwie. Starsza i nowsza. (RX5808 (old version), RX5808 20120322 (Version 22th March 2012)). Ja uznałem, że moja jest nowsza i dobrze trafiłem:) Można to odczytać po informacji na odwrocie modułu, ale u mnie ten moduł jest zintegrowany z odbiornikiem więc opcja ta była zbyt skomplikowana.
    Główna i najtrudniejsza operacja aby odblokować opcję SPI jest usunięcie opornika:
    Obrazek
  4. Jeśli uporaliśmy się z usunięciem opornika to teraz już tylko z górki:)
    Łączymy wszystko według schematu:
    Obrazek
  5. Ja u siebie wywaliłem Buzzer, bo mnie denerwował jego dźwięk:) Z podłączeniem wszystkiego do Arduino problemu nie ma, bo Arduino ma opisane swoje porty.
    Ale co i gdzie podłączyć do RC305?:) Ano tu musiałem znowu trochę poszukać i dokładnie przyjrzeć się temu jak kolega na filmie to zrobił.
    Obrazek
  6. Patrząc na schemat brakuje tylko opisu do tego przełącznika "Up/Mode/Down". Sygnał do tych trzech pozycji wziąłem z fabrycznych guzików monitora (+/Mode/-).
    Ale żeby nie mieszać sobie między ustawieniami monitora a ustawieniami Arduino to usunąłem oporniki przy guzikach tak aby guziki nie sterowały już więcej monitorem tylko sterowały Arduino. Sterowanie monitora zostaje nam z dołączonego do zestawu pilota;)
  7. Oczywiście Arduino podłączyłem poprzez UBEC do zasilania.
  8. Wyprowadziłem złącze JST, do którego podłączyłem wszystkie kabelki zasilające i wszystkie GND.
  9. Monitor obsługuje dwa źródła obrazu, więc jedno źródło to Ustawienia Odbiornika, a drugie to sygnał VIDEO z odbiornika.

Na koniec kilka fotek oraz filmik jak to działa:)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek


Obraz był czarno-biały, bo miałem nasycenie na monitorze na 0. Teraz już jest kolorowo:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Ostatnio zmieniony piątek 18 mar 2016, 13:13 przez matulekpl, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2128
Lokalizacja: Opole
Świetne! Akurat mam ten sam monitorek. Mam też wolny odbiornik ale FR632 diversity. Może jak znajdę chwilę to zabiorę się za złożenie tego do kupy.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Qav180 - Racebase
RR210 - KFC32FR
ZMR250 - Naze32
Legwan - KFC32FTB
FX-61 - KFC32FTB
Nałogowo psuję racing quady...
------------
Skrypt dla forum - info


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 mar 2016, 00:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2157
Lokalizacja: Wejherowo


Z diversity masz dokładny opis na rcgroups. Zapomniałem podlinkować biblioteki dla Arduino. Dodam jutro jak do kompa usiądę.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 16:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2014, 22:25
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
Bardzo fajny opis. Miło, że się podzieliłeś opisem modyfikacji.
Dziękuję skorzystałem i zmodyfikowałem swój odbiornik.

Użyłem mniejszej płytki Arduino pro mini.
Chciałem do zasilania Arduino użyć napięcia z odbiornika (w końcu 78m05), ale brakuje prądu. Działa ale dość mocno się grzeje.

Panowie elektronicy jak wlutuję zamiast 78m05 wersję 7805 (TO220) będzie mniej ciepła?
Czy tak czy inaczej ciepło musi się wydzielić (zasilanie 3S)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 36
Lokalizacja: Wrocław
pkucaba pisze:
Bardzo fajny opis. Miło, że się podzieliłeś opisem modyfikacji.
Dziękuję skorzystałem i zmodyfikowałem swój odbiornik.

Użyłem mniejszej płytki Arduino pro mini.
Chciałem do zasilania Arduino użyć napięcia z odbiornika (w końcu 78m05), ale brakuje prądu. Działa ale dość mocno się grzeje.

Panowie elektronicy jak wlutuję zamiast 78m05 wersję 7805 (TO220) będzie mniej ciepła?
Czy tak czy inaczej ciepło musi się wydzielić (zasilanie 3S)?

Podążałem podobną drogą ;-) Najpierw 78m05, następnie podmiana na 7805 w TO220, ale nadal nie czułem się komfortowo, bałem się że przy wysokiej temperaturze otoczenia układ zawiedzie. Ostatecznie wrzuciłem przetwornicę DC-DC i moje rozterki minęły ;-)
Tych przetwornic używam w różnych aplikacjach, ważne żeby dolutować 100-220uF po obu stronach.
BG:
https://bnc.lt/4Sug/7IiY6zenhs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 19:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2014, 22:25
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
konrad.winiarski pisze:
Podążałem podobną drogą Najpierw 78m05, następnie podmiana na 7805 w TO220, ale nadal nie czułem się komfortowo, bałem się że przy wysokiej temperaturze otoczenia układ zawiedzie. Ostatecznie wrzuciłem przetwornicę DC-DC i moje rozterki minęły
Tych przetwornic używam w różnych aplikacjach, ważne żeby dolutować 100-220uF po obu stronach.
BG:
https://bnc.lt/4Sug/7IiY6zenhs

Też już się do podobnego rozwiązania skłaniam.
Miałem też inny pomysł. Do zasilania używać pakietu 2S i przetwornicy step-up ustawionej na 8,5-9V.
Chciałem zasilać Quanum goggle oraz RC305.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 20 maja 2015, 15:24
Posty: 36
Lokalizacja: Wrocław
pkucaba pisze:
Też już się do podobnego rozwiązania skłaniam.
Miałem też inny pomysł. Do zasilania używać pakietu 2S i przetwornicy step-up ustawionej na 8,5-9V.
Chciałem zasilać Quanum goggle oraz RC305.

U mnie 2s jak na lekarstwo, a 3s zawsze pod ręką. DC-DC step down 5szt za 15 zł więc nawet 2 sztuki na dwa różne napięcia to jak za darmo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 21:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:11
Posty: 316
Lokalizacja: Siewierz
jeśli dobrze kojarzę to arduino można zasilić przez pin 30 z lipo 3s (7-12v) . Właśnie próbuję polutować :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 22:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2014, 22:25
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
slaweks pisze:
jeśli dobrze kojarzę to arduino można zasilić przez pin 30 z lipo 3s (7-12v) . Właśnie próbuję polutować :)

Jakie arduino? Dziwne rzeczy piszesz...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 22:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:11
Posty: 316
Lokalizacja: Siewierz
pkucaba pisze:
slaweks pisze:
jeśli dobrze kojarzę to arduino można zasilić przez pin 30 z lipo 3s (7-12v) . Właśnie próbuję polutować :)

Jakie arduino? Dziwne rzeczy piszesz...

http://abc-rc.pl/Arduino-NANO-V3-CH340 to


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 22:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2014, 22:25
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
Już znalazłem. Nigdy nie korzystałem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 23:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:11
Posty: 316
Lokalizacja: Siewierz
Obrazek

na razie tyle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2157
Lokalizacja: Wejherowo


No to duzo juz nie zostało:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 kwie 2016, 19:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 sty 2014, 18:11
Posty: 316
Lokalizacja: Siewierz
więc rozebrałem ekran i mam teraz pytanie dotyczące kabli Obrazek
jak dobrze rozumie czarny masa czerwony zasilanie a żółty sygnał wideo . A reszta kabli jest nie potrzebna mi tak???
Edit Co to jest miedzy RX a Arduino ( Jakiś opornik czy coś ??) na schemacie pisze 1K Obrazek

Boję się że coś spalę jak np bez tego podepnę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 kwie 2016, 23:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2014, 22:25
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
Jako, że Kamil nakręca mnie swoimi "przeróbkami"... To ja też:
Będzie przyjemniej latać z kolegami.

Obrazek


Do środka włożyłem arduino pro mini. Zrezygnowałem z buzzera i dało się zamknąć.
Arduino zasilane przez pin RAW (dzięki za podpowiedź slaweks).

Mam do Was jedno pytanie.
Czy odbiornik RC305 tak mocno się grzeje? Nie można powiedzieć, że parzy, ale jest odczuwalnie gorący.
Zasilam teraz z 2S Li-Ion.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.