Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 28 lut 2017, 13:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 lis 2015, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
P.cz w głowicach taka jak filtr SAW 480MHz, a Comtech 479,5MHz. Myślę, że nikt nie podejmie się powiedzieć bierzcie i kupujcie bo potem zginie zabity negatywnymi postami. Nie mam płytki do forumowego diversity. W weekend mogę zmontować na pająka uproszczoną wersję tego ukladu, chodzi o sterowanie przez arduino i wyświetlacz chyba od nokii. Jeżeli ktoś mi pożyczy zrobię testy. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Ostatnio zmieniony niedziela 06 gru 2015, 19:29 przez daniellol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lis 2015, 14:14 
Online

Rejestracja: środa 24 paź 2012, 19:50
Posty: 150
Lokalizacja: Rusiec/Bełchatów
Jak chcesz to moge Ci płytke podesłać narazie i tak nie mam czasu na jej montaż a ty możesz w tym czasie porobić testy

_________________
Turnigy 9x +eleres mod
SW 1900, Legwan
AP i OSD Zbig&Pitlab, KFC32 + OSD
Sony600tvl + Fox1500


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lis 2015, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 524
Lokalizacja: Opole
Sprawdzę w domu, ale wydaje mi się żę mam jedną taką głowice. Była w odbiorniku z potencjometrem lub zworkami do ustawiania kanałów.

_________________
W użyciu:
SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
QAV250

Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 gru 2015, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Dzięki uprzejmości kolegi Seba_K, który przysłał mi płytkę forumowego odbiornika diversity dokonałem wstępnych testów głowicy. Uplotłem taki układ:
Obrazek
Wszytko działa poprawnie, za wyjątkiem skanera i AFC. Testowałem na oprogramowaniu 2.4. Dorobiłem w głowicy wyjście sygnału RSSI zgodnie z tym co napisałem parę postów wyżej. Układ dalej odporny na zakłócenia eleres. Przy 1W występują jakieś drobne niedogodności, ale to dlatego, że układ złożony na pająka i nie używałem przewodów ekranowanych do sygnału BB z głowicy. Skaner zachowuje się tak, że cały czas przeszukuje pasmo i nie zatrzymuje się na częstotliwości gdzie RSSI jest najmocniejsze. Dokonałem kalibracji RSSI w menu. Proszę Misia o wypowiedź na ten temat. Jutro zaktualizuje jeszcze soft na płytce jak Seba_K się zgodzi.
Test skanowania RSSI powinien zatrzymać na 1200MHz.


Test na odporność eleres

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 gru 2015, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Wyłącz AFC. Jak głowica tego nie obsługuje a jest załączone to skaner nie zatrzymuje się.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 gru 2015, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Cytuj:
Wyłącz AFC. Jak głowica tego nie obsługuje a jest załączone to skaner nie zatrzymuje się.


Testowałem na wyłączonym AFC. Czy są jeszcze jakieś inne możliwości? Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 00:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
daniellol pisze:
Testowałem na wyłączonym AFC. Czy są jeszcze jakieś inne możliwości? Pozdrawiam.
Tak, błąd w firmware który znalazłem :oops:
Za chwilę we właściwym wątku będzie link do nowej wersji która powinna już zatrzymywać skanowanie w paśmie 1.2G jak głowica nie obsługuje AFC.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
No i po poprawkach wszystko już działa :)


Na 1080MHz jakaś nośna dlatego też się zatrzymał. Teraz mogę powiedzieć, że głowica nadaje się do forumowego diversity, tylko należy dorobić wyjście RSSI. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Udało mi się w końcu polatać. zimno było ale co tam. Test był przeprowadzony na 11km z wysokością około 140m. Niestety nie mam zapisu z 11km. Filmy kręcone kamerą z monitora bo trochę za zimno na tyle sprzętu. Głowica śmiga aż miło. Z elektroniką Fox obraz jest lepszy niż z jej oryginalną elektroniką. Wrażliwość na eleres z elektroniką foxową, przy 1W i antena w odległości 30cm, coś się dzieje ale obraz jest, przy oryginalnej elektronice brak zakłóceń od eleres. Wskaźnik RSSI pokazywał minimum mimo iż obraz był bez zarzutu, może coś kalibracji nie poszło.

Krótki film


Na koniec testów :)
Obrazek

Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 544
Lokalizacja: Kraków
też się bawię ostatnio z zakłóceniami od 433mhz - diversity jest deczko za duże jak dla mnie, a czy gdyby do wysterowania głowicy z tego chinola użyć płytki sterującej od foxa, to miałoby prawo działać?
tzn czy kanały były by te same, czy mógłby być jakiś offset (przesunięcie)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
daniellol pisze:
Z elektroniką Fox obraz jest lepszy niż z jej oryginalną elektroniką. Wrażliwość na eleres z elektroniką foxową, przy 1W i antena w odległości 30cm, coś się dzieje ale obraz jest, przy oryginalnej elektronice brak zakłóceń od eleres.
No i kolejny dylemat co wsadzić w puszkę z diversity :-) znaczy najważniejsze już wiemy - głowice z tego chińskiego nonejma lepsze i je trzeba brać ale co z płytką sterującą....
A czy może dobre zaekranowanie (puszka jakaś a'la Faraday'a) płytki sterującej FOXowej coś dałby w kwestii zakłóceń? No skoro na niej obraz lepszy tylko ta "drobnostka" z zakłóceniami wrrrrr :evil:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 00:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Cytuj:
czy może dobre zaekranowanie (puszka jakaś a'la Faraday'a) płytki sterującej FOXowej coś dałby w kwestii zakłóceń? No skoro na niej obraz lepszy tylko ta "drobnostka" z zakłóceniami wrrrrr :evil:

Będę robił taki odbiornik w obudowie z laminatu i jakimś LCD to napiszę co się udało uzyskać :)

Cytuj:
eż się bawię ostatnio z zakłóceniami od 433mhz - diversity jest deczko za duże jak dla mnie, a czy gdyby do wysterowania głowicy z tego chinola użyć płytki sterującej od foxa, to miałoby prawo działać?
tzn czy kanały były by te same, czy mógłby być jakiś offset (przesunięcie)?


Na temat czy elektronika foxa dobrze steruje głowicą też coś niestety wiem. Głowica od Chinola sterowana mikrokontrolerem z płytki od foxa ma bardzo mały zasięg. Nie analizowałem tego dokładnie, bo nie było to dla mnie istotne. Zachowuje się to tak jakby po włączeniu odbiornika na np: 7 kanał, głowica pracowała na innej częstotliwości. Gdy następnie włączymy nadajnik obraz pojawia się po chwili, tak jakby układ automatycznej regulacji częstotliwości zaczynał ją dostrajać. Dlaczego na początku napisałem niestety :) Złożyłem sobie taki odbiornik głowica chinol i elektronika fox. W Sylwestra quad w górę po 120m obrazu brak, telefon w domu z track my rc i quad jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie w lesie :) Pogodziłem się ze stratą, która i tak więcej stała niż latała i zabrałem parę dni później na pole samolot. Start i lecę. Na początku wszystko ok. Byłem już przygotowany, telefon odpalony. 3,5km i obraz znikł, no to wajcha w górę i przyleciał na AP. Zrobiłem potem testy naziemne, które jednoznacznie potwierdziły, że problem leży w sterowaniu. Kończąc część analogowa foxa nadaje się do pracy z głowicą Chinola, część cyfrowa nie. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 00:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Czyli póki co (bez zrobienia dziwnej hybrydy :-) - wzięcia sterowania I²C z nonejma oraz części dekodującej AV z FOXa) jednak komplet od chinola nonejma daje najlepszy rezultat, tak?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 162
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Reasumując:
Forumowe diveristy plus głowica chinol i analogowa fox ok.
Głowica chinol + elektronika chinol - ok tylko troszkę gorszy obraz (cienie na cyfrach od OSD)
Głowica chinol + elektronika FOX - nie stosować

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Aaa kapuję :-) czyli diversity jest tym co zastępuje słabą część w elektronice (płytce sterującej) odpowiedzialnej za strojenie głowicy :-)
Czyli jak mam zamiar wykorzystać głowice chinola i płytkę FOXa i to wszystko wrzucam do pudła z diversity to jest okej i nic nie trza już więcej kombinować :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.