Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 paź 2017, 05:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 29 lis 2015, 15:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 197
Lokalizacja: Częstochowa
Składam odbiornik z diversity z projektu forumowego, potrzebuję głowice na 1,2 do niego i tak sę zastanawiam czy brać te o których mowa w tym temacie czy comecha: http://www.readymaderc.com/store/index. ... ts_id=3027
Co polecicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lis 2010, 10:28
Posty: 489
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
PiotrC pisze:
Składam odbiornik z diversity z projektu forumowego, potrzebuję głowice na 1,2 do niego i tak sę zastanawiam czy brać te o których mowa w tym temacie czy comecha: http://www.readymaderc.com/store/index. ... ts_id=3027
Co polecicie?

No właśnie pytanie na czasie.
Też myślałem o tych głowicach ale jeżeli za niecałe 20$ można mieć cały odbiornik opisywany przez daniellol z przyzwoitym modułem odpornym na zakłócenia ze strony eleresa to chyba nie ma co przepłacać tym bardziej że dojdą jeszcze koszty przesyłki ze stanów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 182
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Ja nie używałem nigdy comtecha. Nie będę wypowiadał się na temat tych głowic i odbiorników bo zwyczajnie nie mam informacji. Czytałem jednak wypowiedzi Misia w temacie odbiornika z diversity i piszę on tam, że funkcja dostrajania działała kiepsko na głowicach foxa bo nie trzymają parametrów. Do diversity potrzebny jest też RSSI i nie jestem pewien czy głowica opisywana przeze mnie ma takie wyjście. Przyznam, że nie szukałem bo zwyczajnie zawsze stosuje tracer, względnie antenę na statywie jako rezerwa gdyby nagle tracer wysiadł. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 19:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 197
Lokalizacja: Częstochowa
A masz może taki odbiornik rozbebeszony - może zmierzyłbyś co tam na tych pozostałych pinach jest - bo jak nie ma rssi to sie niestety nie przyda, a trochę szkoda mi ryzykować bo kupiłbym od razu 2sztuki...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 182
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Ogarnę sprawę z RSSI do 22. Zrobiłem testy czułości takie porównawcze. Podłączyłem nadajnik video 0,2W ze sztucznym obciążeniem zamiast anteny. Obserwowałem obraz raz na odbiorniku 4 kanałowym i raz na foxie przy braku zmiany anteny odbiorczej i jej położenia. 4 kanałowy wypadł minimalnie gorzej. Myślę, że taką rozbieżność można złapać też na identycznych odbiornikach. Natomiast FOX z głowicą Philipsa SF1216 jest beznadziejny. Tam gdzie obraz był jeszcze idealny, to na SF1216 nic.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 182
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Co by nie być gołosłownym. Przeanalizowałem notę układu TA8804f. Znalazłem PIN RSSI. Sygnał jest dostępny zero sygału to około 0.7V, max sygnału około 3.9V Starczy dolutować kawałek kabelka.
Obrazek

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8954
Lokalizacja: Bytom
Sprawdzanie głowic bez podłączonych anten jest bez sensu. Głowica lepiej ekranowana (czyli w sumie lepsza) będzie gorzej działać bez anteny, a z antenami może lepiej od innych.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 182
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Cytuj:
Sprawdzanie głowic bez podłączonych anten jest bez sensu. Głowica lepiej ekranowana (czyli w sumie lepsza) będzie gorzej działać bez anteny, a z antenami może lepiej od innych.


Nie wiem o którym z moich postów piszesz. Jeżeli o tym o porównaniu czułości to obydwa odbiorniki ten 4 kanałowy i fox były w oryginalnych obudowach zamknięte z antenami (dokładnie tą samą anteną przełączaną pomiędzy odbiornikami bez zmiany jej ustawienia) Jeżeli o pomiarze RSSI to jestem w 100% zgodny z tym co piszesz. Jak sprawdzałem RSSI to miałem zdjęty ekran, antena założona i wtedy prawie 3,9V myślę że to max bo zasilanie głowicy to 5V a na wyjściu układu ta nie ma wzmacniacza Rail to Rail co oznacza, że musi być mniej niż VCC (Misu ja wcalę Cię nie uczę tylko informuje tu czytających dlaczego tak jest, nie każdy o tym wie.) Ten minimalny poziom 0.7V sprawdziłem przy wyłączonym nadajniku i przykręconej antenie do odbiornika, ale włączony miałem telewizor, dwa monitory, lutownicę i parę jeszcze urządzeń. Mam nadzieję, że sobie u Misia nie narobiłem :)

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8954
Lokalizacja: Bytom
daniellol pisze:
...braku zmiany anteny odbiorczej...
Sorry, jakoś mi się powyższe zdanie zinterpretowało z błędem :-/ I ubzdurałem sobie brak anteny. Tak więc nie było tematu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Lepiej napisz czy je brać czy nie do układu "forumowego diversity" :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1914
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Też szukam części do ukończenia "forumowego diversity" - więc jak, nada się ? ;-)

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 765
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
To może i ja wtrącę się do tematu gdyż miałem swego czasu ten sam problem.

Przetestowałem kilkanaście różnych odbiorników na 1,2 Ghz właśnie pod kątem zakłócania przez eleresa i zauważyłem pewną prawidłowość iż głowice z gniazdami SMA były bardziej podatne na zakłócanie przez eleresa niż głowice z gniazdami F.
Nie sprawdzałem jakie są "bebechy" poszczególnych głowic.
Testowałem około 15 sztuk "oryginalnych" FOX-ów i różnych innych producentów i zawsze jak sprawdzałem odbiornik z głowicą SMA miałem pasy na ekranie od eleresa - w tym samych miejscu wstawiam odbiornik ze złączem F i jak ręką odjął.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 182
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Ja odbyłem na nim tylko jeden lot. 11km na 114m wysokości obraz dobry (dalej i wyżej nie leciałem bo mglisto było i za kawałek dalej już strefa zabroniona do lotów) , nadajnik RC 0,5m od odbiornika, żadnych zakłóceń z tego wynikających. Nawet jak by mi maksymalny zasięg video spadł o 2km to ja już odbiornika foxa nie chcę. Co do diversity to proszę o wypowiedź Misia.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 lis 2015, 23:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kkacper pisze:
Nie sprawdzałem jakie są "bebechy" poszczególnych głowic.

Pewnie eLeReS wchodzi na p.cz. :roll: i w tych głowicach z "F"ką jest może bardziej selektywny /ekranowany tor p.cz. ?
A może pośrednia ma inną wartość w jednych i drugich typach głowic - możliwe to :?: I w tych z SMA wychodzi pośrednia w pobliżu eLeReS'a ? Kiedyś drążyłem temat i tak może być: viewtopic.php?p=302468#p302468 lub viewtopic.php?p=305421#p305421
Co do SMA vs F to mamy chyba jeden chlubny wyjątek :-) czyli LawMate RX - w nim siedzi puszeczka Comtecha zdaje się?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lis 2015, 03:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8954
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
Lepiej napisz czy je brać czy nie do układu "forumowego diversity" :-)
A co to ja, wróżka ? Ta ma urlop :-P

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.