Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 sie 2017, 00:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 01 mar 2013, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2546
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
jak druty wychodzą z oplotu czarnego to tam zaczyna się antena

Uściślijmy: środek anteny jest w miejscu, gdzie żyła wychodzi z ekranu. U Ciebie akurat jest to miejsce końca czarnej izolacji.

Ma być tak jak na lewym rysunku.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 kwie 2013, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 960
Lokalizacja: 50°N,21°E
Szukałem na forum ale bez powodzenia - jak najkorzystniej umieścić inverted vee na quadrokopterze ? Niby największy zysk jest od strony ramion - więc logika podpowiada aby nie dawać jej w "ogon" tylko na frontową stronę aby mieć zapas sygnału gdy będziemy wracać i nie okazało się, że po odwróceniu modelu zniknie nam sygnał video ?? Rozumiem że płasko równolegle do ziemi jest też największy zysk...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 kwie 2013, 11:28 
Copter to nie samolot, i nie Musisz wracać "dziobem" :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 kwie 2013, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 960
Lokalizacja: 50°N,21°E
niby nie muszę, ale lecąc fpv to trochę lipa tak na wspak ;) a gimbala nie obrócę o 180 st.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 sie 2013, 01:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 maja 2012, 21:55
Posty: 57
Lokalizacja: Warszawa
Przeprowadziłem strojenie anteny vee do 7 kanału fox 800, czyli do 1,20 GHz. Robiłem dwukrotnie bo nie podobał mi się pierwszy wynik ale wyszło za drugim razem tak samo. Minimum pobieranego prądu 322 mA osiągnałem przy 50,6 mm co odbiega znacznie od długości z pdf i kalkulatorów.

Mam pytanie, czy któryś z kolegów stroił vee i czy wyniki pokrywały się z kalkulatorami?

_________________
Pozdrawiam,

Jerzy
-----------------------------
Raptor FPV 2000 twin motor mod


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 sie 2013, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1075
Lokalizacja: Poznań
Mi zawsze wychodzi inaczej niż w kalkulatorze :)
Np. dla różnych kabli na tą samą częstotliwość mam róznicę o 1mm między RG174 a RG316 a aż 1.5mm dla RG402.
Dlatego w szablonie diem zapodał duższe odcinki, żeby było z czego docinać.
Ważny jest pomiar pobieranego prądu.
Podobie jak RSSI w odbiorniku gdy dostrajamy antenę odbiorczą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 sie 2013, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 maja 2012, 21:55
Posty: 57
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za odpowiedź. Sie troszkie uspokoiłem :)

_________________
Pozdrawiam,

Jerzy
-----------------------------
Raptor FPV 2000 twin motor mod


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 sie 2013, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1510
Lokalizacja: Warszawa
To ja jeszcze dodam od siebie coś.
Spotkałem się z info, że niektórzy mają problem z mierzeniem prądu za pomocą popularnych multimetrów cyfrowych ze skalą 10A
Obrazek
Sam się zdziwiłem, kiedy mój miernik pokazywał 0A, a po przełączeniu na skalę 200mA wychodził poza zakres, czyli w ogóle nie moglem nic zmierzyć.
Polecam się zaopatrzyć w takich przypadkach w rezystor (bocznik) 0,1 Ohm 5W i podłączyć szeregowo między zasilanie a odbiornik
Obrazek
Miernik przykładamy do końcówek tego rezystora, a pokrętło ustawiamy na pomiar napięcia 200m lub 2000m i mamy piękny w miarę dokładny pomiar ;-)
Liczą się i tak głównie względne wartości pomiarów (czy napięcie/prąd maleje), a nie bezwzględne.

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 19:50 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 197
Lokalizacja: Wrocław
Wiem, że idę na łatwiznę zamiast przekopać kilka tematów ale...
Czy mógłby ktoś podać namiary na sprawdzone komponenty potrzebne do zbudowania takiej anteny (gniazdo pasujące do foxa + kabel antenowy (chyba są różne) + drut miedziany(jaka średnica)).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 wrz 2013, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Płońsk/Wawa
Drut 0,8 mm miedziany ale do spawania- jest twardszy i lepszy.
"Wtyczka sma" wpisz w Allegro. [url=Zobacz ofertę: ZŁĄCZE WTYCZKA RP-SMA DO ROUTERA WiFi ANTENA YAGI http://allegro.pl/showItem2.php?item=3490327600]>>>>Klik<<<<[/url]
Kabel najlepiej o najmniejszych stratach, ja używam teflonowego [url=Zobacz ofertę: TEFLONOWY KABEL KONCENTRYCZNY 50 OMÓW RG142 http://allegro.pl/showItem2.php?item=3481714867]=Kabelek=[/url]
Jak chcesz to moge Ci wysłać troche drutu, bo mam 5 kg, uderzaj na Pw jak cos.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 12 wrz 2013, 22:44 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 197
Lokalizacja: Wrocław
Dzięki za odpowiedź.
Mam tylko pytanie czy na pewno dałeś dobre złącze: http://allegro.pl/show_item.php?item=3490327600 Powinno być chyba męskie a tu jest żeńskie?

Dzięki Rurek :-)


Ostatnio zmieniony czwartek 12 wrz 2013, 22:54 przez Qwer, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 12 wrz 2013, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16219
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
W FOXsie jest złącze SMA. Czyli na kabelku z anteną dajesz złącze z bolcem i gwintem wewnętrznym.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 paź 2013, 09:04 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 197
Lokalizacja: Wrocław
Zrobiłem swoją pierwszą antenkę:
Obrazek
Docięta na kanał 9 (chyba 1280 MHz) metodą prądową.

I umieściłem ją w modelu w taki sposób:
Obrazek
Niestety antena ta wyraźnie zatyka FrSky.

O dziwo po zmianie na oryginalny bacik FrSky nie pika po 300 metrach jak w inv-vee, RSSi w telemetrii jest wyższe i serwa przestają drgać (to, że mam słabo odkłóconą instalację to inna sprawa).
Obrazek


Odbiornik FrSky w belce ogonowej. Antenki na stateczniku poziomym.

Czy pełniłem jakiś błąd w konstrukcji antenki a może ma ona po prostu lepszą charakterystykę niż bacik i przez to bardziej zakłóca? :-P

PS. Mam jeszcze dwa pytania.
- Czy jeżeli będę używał anteny z filtrem low pass to mimo to dostrajanie przeprowadzam bez filtru?
- Rozumiem, że mogę nałożyć rurkę termokurczliwą na części aktywne anteny? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 04 lis 2013, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Płońsk/Wawa
Qwer pisze:
Niestety antena ta wyraźnie zatyka FrSky.

Jedyny sposób to odsunięcie nadajnika jak najdalej od FrSky. Możesz też spróbować na innych kanałach w fox'ie.
Dostrajasz bez filtru, i możesz nałożyć termokurczki.
A co masz na Rx?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 gru 2013, 00:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 lut 2013, 16:08
Posty: 19
Lokalizacja: Poznań
markac pisze:
To ja jeszcze dodam od siebie coś.
Spotkałem się z info, że niektórzy mają problem z mierzeniem prądu za pomocą popularnych multimetrów cyfrowych ze skalą 10A
Obrazek
Sam się zdziwiłem, kiedy mój miernik pokazywał 0A, a po przełączeniu na skalę 200mA wychodził poza zakres, czyli w ogóle nie moglem nic zmierzyć.
Polecam się zaopatrzyć w takich przypadkach w rezystor (bocznik) 0,1 Ohm 5W i podłączyć szeregowo między zasilanie a odbiornik
Obrazek
Miernik przykładamy do końcówek tego rezystora, a pokrętło ustawiamy na pomiar napięcia 200m lub 2000m i mamy piękny w miarę dokładny pomiar ;-)
Liczą się i tak głównie względne wartości pomiarów (czy napięcie/prąd maleje), a nie bezwzględne.

Ja ciebie bardzo przepraszam, ale na przedstawionym zdjęciu multimetru widać wyraźnie gdzie trzeba wtykać kabel przy pomiarze prądu na zakresie 10A (otwór wyżej niż do pozostałych zakresów). Wtedy taki bocznikowy rezystor już tam w środku jest w postaci grubego kawałka miedzianego druta :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.