Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 21:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 03 gru 2013, 06:30 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 196
Lokalizacja: Wrocław
A sprawdzałeś jak dokładny będzie pomiar na zakresie 10A tzn. czy będziesz w stanie zmierzyć zmiany prądu na poziomie kilku miliamperów (bo do tego służy metoda przedstawiona przez markac)? Bo mnie się nie wydaje się :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 gru 2013, 08:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1664
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
A może by coś jeszcze napisać o dokładności tego "bocznika pomiarowego" w postaci rezystora? Bo coś się zmierzy, tylko co....

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 gru 2013, 09:05 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 196
Lokalizacja: Wrocław
Zmierzy się względne zmiany prądu. Jeżeli przytniesz antenkę to zobaczysz czy idziesz w dobrą stronę czy nie. A ponieważ możesz sobie dobrać taki rezystor, żeby moc mierzyć napięcie w zakresach które dają w miare dokładny pomiar (np 200mv) to i będziesz wstanie zobaczyć w miare niewielkie zmiany natężenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 gru 2013, 09:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1664
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Moim zdaniem taki pomiar to nie pomiar, to szacowanie...

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 08 lut 2014, 15:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2013, 16:42
Posty: 92
Lokalizacja: Warszawa
Czy Inverted Vee można wykonać z mosiężnej rurki o średnicy 2mm?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 08 lut 2014, 15:33 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16098
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Można ale lepsza jest do tego celu tzw kapilara używana w chłodnictwie, można zanabyć na alledrogo , cięta z metra. Jest cieńsza.
A tak w ogóle to polecałem na Twój problem GP a nie invVee - Ona nie rozwiąże a wręcz powiększy Twój problem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 08:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 maja 2012, 19:30
Posty: 221
Lokalizacja: Olsztyn
Grubość przewodu w końcu ma znaczenie czy nie? Posiadam przewód miedziany o przekroju 2,5mm. Będzie dobrze czy szukać czegoś innego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 10:53 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16098
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
W tym konkretnym zastosowaniu nie ma znaczenia grubość przewodu. Znaczenie ma trwałość i masa. Najlepiej oba założenia spełnia drut z migomatu - sztywny/sprężysty i lekki.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Rurek pisze:
W tym konkretnym zastosowaniu nie ma znaczenia grubość przewodu. Znaczenie ma trwałość i masa. Najlepiej oba założenia spełnia drut z migomatu - sztywny/sprężysty i lekki.


I fatalnie się go lutuje, przerzuciłem się na gruby drut miedziany z marketu

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3819
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
pma_ pisze:
I fatalnie się go lutuje


A to zależy jak się trafi chyba. Niestety nie mogę napisać jaki dokładnie używam bo pozyskuje go zawsze jak jestem przy okazji u mechanika ;-), ale lutuje się bez problemu jak miedziany drucik, chyba jest powlekany miedzią bo z zew. tak wygląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1664
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jest powlekany (przynajmniej moja szpulka). I lutuje się bezproblemowo.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Też mi się tak wydawało, jednak nie jest to drut miedziany, a ta powlekana warstwa jest cienka.
Mam porównanie i wolę miedziany 1,5 albo 2mm

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 14:08 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16098
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
:roll: no to chyba coś nie tak z topnikiem i /lub lutownicą...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 mar 2014, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Rurek pisze:
:roll: no to chyba coś nie tak z topnikiem i /lub lutownicą...


Nie nie warstwa miedzi jest cienka i porowata, dlatego luje się tak sobie (nie mówię, że się nie da)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 19 cze 2014, 09:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 279
Lokalizacja: Kraków
Dość głupie pytanie, czy jako przewodu w promienniku i przeciwwadze mogę zastosować zwykły cienki, giętki, przewód izolowany? Jako usztywnienie bowden.

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: KamilCK i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.