Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 08:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 17 paź 2013, 11:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 11 cze 2013, 07:43
Posty: 165
Lokalizacja: Warszawa
Leszek_K pisze:
M_atrix - wygląda ze drugi egzemplarz był zrobiony zbyt dokładnie. Cieszy drut = węższe pasmo. Czyli być może antenka jest dobra ale nie na Twoja częstotliwość.
Przy okazji - 600m to żaden wynik. Nawet na fabrycznych bacikach latałem dużo dalej. Wideo mi się rwało ale jak było to było. Z koniczynkami spokojnie latam 2-3km w zależności od warunków, dalej już trzeba helika w odbiorniku.

Dalej mi na razie nie potrzeba, a zasięg ten mam stojąc pomiędzy budynkami z antena na odbiorniku jakieś 1,2m nad ziemia, wiec przeniosę ją sobie na maszt ustawie ładnie w pionie i zobaczę co będzie. Co do anteny zrobię sobie mniej dokładnie tym razem z miedzi 1mm i zobaczymy co będzie, o czym niezwłocznie dam znać.

_________________
Pozdrawiam
kamilt
1% - http://www.dzieciom.pl/12659
************************************
różne latające + wiatrak

komu Bóg rozumu nie da, kowal mu go nie ukuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 paź 2013, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 705
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
Skontaktuj sie z Kostkiem. On moze miec mozliwosc zdjecia charakterystyki Twoich antenek i bedziesz mial dokladne informacje co zrobic. Podejrzewam ze dodanie 5-10% do dlugosci elementow da Ci dobre wyniki. Ale bez pomiarow to ja wrozenie z fusow. Mozesz tez sprobowac zestaw na skrajnych kanalach tx/rx. Gdzie jest lepiej. To tez jakis test.

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 paź 2013, 11:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Ja natomiast mając antenę 4 listną na dwumetrowym maszcie nie mogę polecieć dalej niż 300m. Gdy maszt obniże do wysokości 1m - lecę na 2km (dalej nie próbowałem).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 paź 2013, 08:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Witam Was. Czy taki https://dl.dropboxusercontent.com/u/571 ... .45.10.jpg sposób wykonania koniczynki ma szansę zadziałać? 5,8GHz . Dopiero sprawdzę jak mi przyjdzie monitorek z odbiorniczkiem, więc na razie tylko teoria mi zostaje, ewentualnie zrobie na 1,3GHz bo mam na to zestawik akurat. Oczywiście antenka na zdjęciu jest do góry "kołami" :D


Ostatnio zmieniony sobota 19 paź 2013, 23:21 przez Sparky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 paź 2013, 10:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 705
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
Metoda prosta jak budowa cepa. Trudno o lepiej. Tylko staraj sie nie walic duzych kropli cyny, szczegolnie w srodku, gdzie lacza sie listki. Nie owijaj srodka przewodem, jak najmniej cyny/drutu. Bardzo to psuje charakterystyke antenki

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 paź 2013, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Dzięki za rady :-D
Postaram się nastepnym razem by lepiej wyszło.
Czekam na sprzęt by to potestować

EDIT:
Przedstawiam antenkę z 1 kawałka drutu. To dla tych co mają problemy z polutowaniem z 2 lub wiecej.
1 zdjęcie przed lutowaniem - https://dl.dropboxusercontent.com/u/571 ... .58.30.jpg
2. Po lutowaniu. - https://dl.dropboxusercontent.com/u/571 ... .04.56.jpg
Dziś mi przyszedł monitor z odbiornikiem z diversity, będzie zatem możliwość porównania 2 anten naraz (tak mi się wydaje). Przy okazji pobiłem rekord przyjścia paczki z Aliexpress - 7dni zwykłą pocztą :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 lis 2013, 21:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2012, 21:47
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
Mam koniczynę z HK http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Set_.html . Nie wiem co to za kabel koncentryczny w niej jest, ale potrzebuję dłuższego i bardziej elastycznego. Czy zepsuję antenę, jeśli zamienię kabel na RG 174, dłuższy o 10cm?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 lis 2013, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
RG 174 ma f max =1GHz. Powyżej tej częstotliwości bardzo tłumi, aczkolwiek dla tak krótkiego odcinka nie będzie to miało wiekszego znaczenia. Aczkolwiek jeśli to możliwe to należy unikać kabli antenowych i bezpośrednio pod promiennik się podpinać.

Edit.
Jesli wierzyc notom katalogowym to RG174 ma ponad 2x większe tłumienie.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 21 lis 2013, 01:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2012, 21:47
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
2x większe niż?

RG58 będzie dobry?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 21 lis 2013, 07:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
2x większe niż RG141 użyty przez producenta antenki do której link zamieściłeś czyli RG174 ma 0,9dB/m tłumienia.

RG58 będzie zdecydowanie lepszy od RG174

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 21 lis 2013, 10:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2012, 21:47
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz
Ślepy jestem, nie zauważyłem inf o kablu na stronie, do której linka sam dałem :)

Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 mar 2014, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 548
Lokalizacja: Kraków
Właśnie robię sobie kończynki, i zastanawiam się, jeżeli zamiast wyciąć krzyżak (widzę, że tak wszyscy robią), i wlutować przewód centralnie, wlutuję go zaraz koło krzyżaka (tak, żeby nie ciąć krzyżaka w antence), to tracę coś na jakości sygnału?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 kwie 2015, 10:00 
Offline

Rejestracja: sobota 12 lip 2014, 19:43
Posty: 88
Lokalizacja: Wrocław
Zrobienie pełnowymiarowej koniczynki na 1280MHz i koniczynki na 433MHz, w której długość będzie podzielona przez 2 lub 4 ma sens? Oczywiście pary koniczynek wykonane na lewo i prawo skrętne. Ktoś jakieś 3 strony wcześniej kombinował coś na 433MHz, ale chyba zrezygnował z wykonania anten. Jaki przewód najlepiej zastosować na 433MHz do OrangeRX?

Znalazłem coś pomocnego do lutowania anten, jutro wydrukuje sobię i przetestuję
http://www.thingiverse.com/thing:20285

Lub jeszcze coś lepszego:
http://www.thingiverse.com/thing:754464/#files

I coś na mniejsze anteny:
http://www.thingiverse.com/thing:172660/#files


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 cze 2015, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1367
Lokalizacja: Mielec
Koniczyna na 433MHz?!
Zrób sobie dipola do TX i RX a jak chcesz dobrą antenę do nadajnika to zobacz antenę od Zorby albo na HK była jakaś polecana.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lip 2015, 19:28 
Online

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
Ekhm Ekhm, co to jest ten krzyżak? Nie ma zdj na pierwszej stronie tematu. Chciałem sobie zrobić antenki na 1160MHz, i mam pewne wątpliwośći. W tym kalkulatorze http://flitetest.com/articles/The_Skew_ ... el_Antenna po wpisaniu częstotliwości 1160MHz w pierwszyym polu wyskakuje mi długość całego drutu 264.67413793103447 natomiast w następnym polu 66.16810344827586 rozumiem że jest to długość każdego druta na każde ramię koniczynki tak? Tylko z tego wychodzi że jest to długość dla 4 ramion. A jak to się ma dla 3-listnej koniczynki? Bo taką właśnie chcę sobie zbudować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.