Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 05:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 lip 2012, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cholo, od zawsze polecasz technicolla...podesłałbyś sample :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 lip 2012, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
Rurek pisze:
Cholo, od zawsze polecasz technicolla...podesłałbyś sample :-)


no zaraz, tylko na hale produkcyjna musze sie przejsc :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 lip 2012, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 maja 2011, 23:02
Posty: 222
Lokalizacja: Białystok
Hehe, mam identycznego "bagniaka", dzieciakowi zrobiłem.
Co prawda aż tak grubo z napędem nie pojechałem ale "trochę" tak, u mnie jest:
- zasilanie LiPo 3S 2200 mAH
- silnik 1900 kV (jakiś HXT z seri 28xx, walał się po chacie to dałem mu robotę)
- śmigło APC 5,5x4,5

Ja też wzmacniałem od spodu (co prawda profilami alu) i tak jak pisał Mieciu - tylko taśma dwustronna, ja dałem cienką 3M i jest OK. Dodatkowo całą wolną przestrzeń w środku wypełniłem pianką a połączenie połówek kadłuba "skleiłem" FIX-ALL (cudzysłów nieprzypadkowy, też odchodzi ale trudniej)

Mocowanie silnika zrobiłem trochę inaczej, wersja p-panc :mrgreen:

Jak masz zamiar upchnąć tam to wielkie śmigło?

Obrazek

Obrazek

Sorki za jakość fotek, ale praktycznie po ciemku robione ;-)

_________________
Pozdrawiam
Darek F., Białystok, GG: 1905575
Futaba T12FG Fasst, Futaba 9CAP+FrSky 2.4 GHz, RMilec 400-470MHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 00:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Filonxxxl pisze:
Jak masz zamiar upchnąć tam to wielkie śmigło?


w sumie to szukam jakiegoś śmigiełka, właśnie tak 5,5x6 najlepiej o ile takie są...te ze zdjęcia to 6x4 do obcięcia :-)
Polećcie jakieś śmigiełko dobre do tego...max 5,5 średnicy... widzę że APC 5x5 jest chyba max w ofercie...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 06:46 
Jak Byś chciał, to oddam w prezencie APC 5,5x4,5 oraz 5x5 :mrgreen:
Może przy okazji oddał bym obudowy do BQ i pewnie jeszcze coś mam dla Ciebie :roll: , o czym nie pamiętam... :lol:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 08:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Artu w takim razie spadasz mi z nieba :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 09:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 711
Lokalizacja: Sława
Brakuje tylko shotguna i aligatora albo krokodyla jakiegoś... :-D Kadłub można wystrugać z pianek ze sprzetu wodnego / ratowniczego (pianka cholernie twarda i wytrzymała).
Wyważanie podobne jak w "latawcach" ,bo przecież jak dostanie speeda będzie quasi- Cataliana i może wylądować na plaży czy cuś ?
Mogę prosić o wymiary kadłuba - sie może coś wynajdzie :-D

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Cytuj:
Wyważanie podobne jak w "latawcach"


O co kamon? Bo jestem kompletnie zielony w temacie i się już zastanawiałem troszkę nad tym wyważaniem...jakie powinno być? SC nisko i mocno z przodu?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 711
Lokalizacja: Sława
no właśnie te "...komon.." Dasz za dużo na rufę (tak,to ta część z tyłu :-D ) to przy może przy dużej prędkości lub lekkim podbiciu dziobu (tak,to ta część całkiem z przodu :-D ) zrobić sie jak latający ślizgacz Marszałka podczas jakichś zawodów motorowodnych.Lub za dużo na przód i nurek w perspektywie. Samo umieszczenie SC jak najniżej nie do końca rozwiązuje sprawę.
Wodnik jestem i mieszkam nad dużym jeziorem to od czasu do czasu widuję jak "coś komuś poszło nie tak" - model lub motorówka idzie nie tak jak powinna.

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Ostatnio zmieniony wtorek 24 lip 2012, 10:04 przez Bambi_461, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 10:03 
Bambi, to podziel się wiedzą, jak taki model "bagniaka" wyważyć :roll: :-P


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 711
Lokalizacja: Sława
Sam jestem ciekaw,bo jako takiego modelu jeszcze nie miałam.Już na etapie projektowania nalęzy mieć zapas miejsca w środkowej części do przesuwania elektroniki+pakiet.Dokładnie tak jak w "latawcach" .Na wodzie jeszcze dochodzi element falowania/ fali.Ludkowie nie koncentrowali się na rozłożeniu "balastu' = FPV+pakiet tylko upychali to by weszło.Efekt lekki gaz ,po zejściu z pierwszej drugiej fali nagle nurek pod wodę bo za dużo na dziobie.
Tutaj bez wyważania na zasadzie prób i błędów sie nie obejdzie.
Ogólnie więcej daje się w kierunku rufy.Przy ślizgaczach i większych prędkościach można zastosować stabilizatorki na rufie do poziomowania łodzi - wtedy jednostka ślizga się ładnie po wodzie a nie ryje dziobem - (przy bagniaku płaszczyzną dziobową) czy jest przeważona mocno na rufę i nawet ja płynie szybko to tragedia,bo dziub celuje w niebo.
Dobry poligon to wanna.

[EDIT] Mały OT ,ale si może przydać:
Ponieważ większość korzysta z wileokanałowych nadajników można zastosować
stabilizację via serwo.
Należy pamiętać o listwach kierunkowych na spodzie kadłuba (taki niby-kil) ,bez
tego utrzymanie w linii bagniaka bedzie bardzo utrudnione.

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 maja 2011, 23:02
Posty: 222
Lokalizacja: Białystok
Ej no, przekombinowujecie (jest takie słowo?) :lol:

Rurek :arrow: miałeś wersję gotową z HK, tak? No to zachowaj fabryczne wyważenie z zalecanym pakietem (bodajże 2S 1300) i... już. Chińczyki pomyśleli i na YouTube można pooglądać jak fajne toto "zamiata" (bo pływa to tak nie do końca).
Dla ułatwienia mały hint - u mnie wyważenie jest 15cm od rufy (akurat to tam gdzie jest tylna ścianka tej czarnej nadbudówki).
Fabrycznie są 2 redany (to te podłużne paski na dnie) ale tylko w części dziobowej - spokojnie wysraczy :mrgreen:

Co do modyfikacji to mam zamiar w tylnej części burt (przy samej rufie) dać coś a'la małą powierzchnię nośną bo przy ciasnych skrętach (a toto potrafi kręcić bączki w miejscu) wewnętrzna strona rufy się trochę zanurza - ważne, aby uszczelnić górę, aby przy zalaniu "pokładu" woda nie poszła do środka. Ogólnie chodzi mi po głowie coś jak poniżej (oczywiście z obu stron):

Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Darek F., Białystok, GG: 1905575
Futaba T12FG Fasst, Futaba 9CAP+FrSky 2.4 GHz, RMilec 400-470MHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No, w końcu fajna dyskusja a nie piprzenie do dupie-kleju-maryni ;-)
[offtop ON] Więc tak, ja pływam dużymi łódkami na patencie motorowodniackim i mniej więcej wiem o co kaman z rufą i dziobem a nawet trymami silnika ;-) a i półsztyka albo ratowniczy w 4 sekundy potrafię zawiązać jedną ręką oczywiście bo drugą naprężamy linę :-) [offtop OFF]
Co do mojego bagniaka znaczy będzie dużo prób potrzebnych z wyważeniem bo:
1) zespół napędowy zamiast fabrycznych 50g waży 110g
2) akku daję razy dwa czyli zamiast 52 będzie 104 (2s 1000mAh)- dodatkowo wyciąłem wnękę aby poszły pod pokładem 5cm do przodu
3) FPV - dorobiona buda-kokpit i wszystkie graty - jakieś 150g+100g pakiet (3s 1000mAh) dojdzie...
Póki co walczę...z klejem :-) kupiłem ten technicoll PP+PE i ...dupa... odłazi....teraz wziąłem a'la butapren kontaktowy też techicolla...schnie...wydaje się że jest lepiej ale to tylko do przytrzymania jak powiercę i na wkręty jednak skręcę te wzmocnienie

Edicao: Filon, te skrzydełka musiałbyś dać pod linią zanurzenia aby spełniły swoją funkcję i stabilizowały.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony wtorek 24 lip 2012, 11:18 przez Rurek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 711
Lokalizacja: Sława
Filonxxxl jak najbardziej masz rację :-D - w przypadku modelu np z HK ,gdzie jest to ustawione. Mi z "przekombinowywaniem" chodziło o tych co coś takiego zamierzają sami wystrugać :lol:
[EDIT] jak np.Rurek :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 lip 2012, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 maja 2011, 23:02
Posty: 222
Lokalizacja: Białystok
No to po kolei:

Rurek :arrow:
- a po co się męczysz z tym klejem, jeszcze raz napiszę - CIENKA TAŚMA DWUSTRONNA, no dobra już nie będę krzyczał, ale uwierz - nie do ruszenia, zwłaszcza na takiej powierzchni jak u Ciebie,
- co do tych "skrzydełek" to właśnie nie pod linią wody, bo na prostej jest wszystko OK, więc dam nad na "dodatnim kącie natarcia" i wtedy, jak się na zakręcie pochyli za mocno spełnią (chyba :roll: ) swoją rolę

Bambi_461 :arrow:
- ale Rurek nie struga tego od zera tylko przerabia model z HK, co ja też uczyniłem :lol:

_________________
Pozdrawiam
Darek F., Białystok, GG: 1905575
Futaba T12FG Fasst, Futaba 9CAP+FrSky 2.4 GHz, RMilec 400-470MHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.