Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 07:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 17 sie 2012, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 lis 2011, 16:02
Posty: 424
Lokalizacja: Kalisz
Jest temat.
Moj brat fan wedkarstwa ma lodz do zrzucania zanety (na podzespolach grauppnera, aparatura sanwa sd-5g). Chcialby dolozyc do niej echosonde bezprzewodowa cos takiego:
http://allegro.pl/hit-markowa-echosonda ... 54418.html

Zasieg 50m troche malo, przydaloby sie min 500m. Sonda ma wbudowany nadajnik nadajacy na 433mhz wiec moznaby sie pokusic o dolutowanie gniazd SMA i anteny bata od jakiegos LRS-a UHF. Pytanie tylko czy nie bedzie to wplywalo na prace sonaru ?. Znajac zycie bedzie trzeba odklocac.
Sa tez urzadzenia pomodowane
http://www.ebay.co.uk/itm/BAIT-BOAT-FIS ... 2a20ae9ce9
Troche duzo facet chce jak za komplet innych anten.
Sterowanie lodzia to 2.4ghz wiec nic nie powinno sie gryzc. Temat moze byc ciekawy, juz korci dolozenie Ardupilota mega, planera misji i juz mamy autonomicznego robota ktory bedzie sam plywal po waypointach, zrzucal zanete i wracal do domu :)

Ma ktos jakiekolwiek doswiadczenia w tej materi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 sie 2012, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
na cholerę Ci zasię 500m? przecież przynęty dalej jak na 100m nie wyniesiesz, poza tym nawet jak byś wyniósł to nie ma to sensu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 sie 2012, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 lis 2011, 16:02
Posty: 424
Lokalizacja: Kalisz
Mowilem o linku echosondy a nie o linku rc. Zeby wiedziec czy 500m od ciebie sa ryby czy nie. Kamera na dziub i plywasz sobie po nabrzezu w poszukiwaniu ryb :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 sie 2012, 15:32 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2012, 18:43
Posty: 417
Lokalizacja: Kraków
Kumpel ma taka lodke tez zamontowal echosonde i na nia patrzy kamera ktora sle obraz po 1.2 ghz.
Ale wedlug mnie rozsadniej jest kupic echosonde ktora ma wyjscie AV i wtedy sobie poslac obraz na brzeg do monitorka po 1.2 ghz

_________________
Jesli cos dziala, to lepiej nie ruszac :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 sie 2012, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 lis 2011, 16:02
Posty: 424
Lokalizacja: Kalisz
Wozic ekran na lodce, dodatkowy monitor i zasilanie w bazie ... odpada. Problem jest w tym ,ze wszystkie bezprzewodowe echosondy sa robione w taki sam sposob czyli nadajnik jest w sonarze a odbiornik wbudowany w monitorze. Teoretycznie dorobienie gniazda sma i dolozenie UHF bata jest mozliwe bo na aukcjach sa echosondy z takimi przerobkami. Echosonda jest lekko znaurzona w wodzie a bat jest caly na powierzchni. To jest najwygodniejsze rozwiazanie.

Ktos by sie podjol wykonania takiego moda ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.