Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

katamaran Pixhawk sterowanie z tableta
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=29&t=44464
Strona 1 z 1

Autor:  majtek [ środa 13 cze 2018, 17:24 ]
Tytuł:  katamaran Pixhawk sterowanie z tableta

Witam
Buduję lodź do wywozu zanęty i mam problem.
Mam px4 z softem Ardurover V3.4.0.
Ustawienia aparatury mam zrobione ładnie pływa i zwalnia blokady od zbiorników. Jest tylko problem z zasięgiem, tracę go na niecałych 100m.
Telemetria nadal działa więc pomyślałem, że będę sterował tabletem. Po włączeniu funkcji joystick w Qgroundcontrol mogę sterować łódką, ale nie wiem jak zwalniać blokady w zbiornikach.
W aparaturze miałem ustawione osobne kanały do tego.
2 sztuki
2x blokada zbiornika - jeden kanał
2x blokady do żyłki - drugi kanał
a jak to zrobić na tablecie?
mam tylko lewo/prawo i gaz więc teoretycznie dwie osie są wolne tylko jak je zmusić do pracy?
Przecież ludzie sterują tak coptery, a tam 4 osie są potrzebne.
Żaden kanał mi się nie zmienia jak przesuwam wirtualny joystick oprócz dwóch (gaz i lewo/prawo)
Może da się jakoś sterowanie kamerą do tego zadania zaprząc. Macie jakieś pomysły?

Autor:  Verid [ środa 13 cze 2018, 19:02 ]
Tytuł:  Re: katamaran Pixhawk sterowanie z tableta

Może ten temat ci coś naświetli... viewtopic.php?f=60&t=40594

Autor:  majtek [ czwartek 14 cze 2018, 20:06 ]
Tytuł:  Re: katamaran Pixhawk sterowanie z tableta

udało mi się podpiąć aparaturę i radio linka przez huba usb do tabletu.
Ustawiłem joystick w Qgroundcontrol to niby było ok, 4 kanały były ustawione.
niestety w podglądzie kanałów odbieranych w zakładce radio mam tylko dwa kanały roll i throttle. No i łódka reaguje tylko na te dwa.
Jak ustawić więcej kanałów wysyłanych radiolinkiem ?

W mission planer na pc podłaczony prze usb to działa ładnie ładnie wszystkie kanały się wysyłają jak ustawie w tym programie joystick.

Autor:  majtek [ sobota 07 lip 2018, 15:20 ]
Tytuł:  Re: katamaran Pixhawk sterowanie z tableta

poradziłem sobie z dodatkowymi kanałami po linku mavlink.

musiałem zmodyfikować soft ardurover. A trochę dokładniej pliki źródłowe od obsługi mavlinka na ardurover. Wychodziło na to, że ustawione były na odbieranie tylko dwóch kanałów po mavlinku. Po modyfikacjach mam 4x kanały po linku RC i 4x kanały po linku mavlink.
Temat uważam za zamknięty. jak ktoś by potrzebował to mogę udostępnić soft z obsługą 4 kanałów po mavlinku dla ardurover.
Soft to 3.4.1 nawet trochę nowszy bo pobrałem źródła z github z gałęzi master jakoś niedługo po wypuszczeniu 4.3.1

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/