Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 lis 2018, 02:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 13 cze 2018, 17:24 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 94
Lokalizacja: kalisz
Witam
Buduję lodź do wywozu zanęty i mam problem.
Mam px4 z softem Ardurover V3.4.0.
Ustawienia aparatury mam zrobione ładnie pływa i zwalnia blokady od zbiorników. Jest tylko problem z zasięgiem, tracę go na niecałych 100m.
Telemetria nadal działa więc pomyślałem, że będę sterował tabletem. Po włączeniu funkcji joystick w Qgroundcontrol mogę sterować łódką, ale nie wiem jak zwalniać blokady w zbiornikach.
W aparaturze miałem ustawione osobne kanały do tego.
2 sztuki
2x blokada zbiornika - jeden kanał
2x blokady do żyłki - drugi kanał
a jak to zrobić na tablecie?
mam tylko lewo/prawo i gaz więc teoretycznie dwie osie są wolne tylko jak je zmusić do pracy?
Przecież ludzie sterują tak coptery, a tam 4 osie są potrzebne.
Żaden kanał mi się nie zmienia jak przesuwam wirtualny joystick oprócz dwóch (gaz i lewo/prawo)
Może da się jakoś sterowanie kamerą do tego zadania zaprząc. Macie jakieś pomysły?

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 cze 2018, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11890
Lokalizacja: Mikoszewo
Może ten temat ci coś naświetli... viewtopic.php?f=60&t=40594

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 cze 2018, 20:06 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 94
Lokalizacja: kalisz
udało mi się podpiąć aparaturę i radio linka przez huba usb do tabletu.
Ustawiłem joystick w Qgroundcontrol to niby było ok, 4 kanały były ustawione.
niestety w podglądzie kanałów odbieranych w zakładce radio mam tylko dwa kanały roll i throttle. No i łódka reaguje tylko na te dwa.
Jak ustawić więcej kanałów wysyłanych radiolinkiem ?

W mission planer na pc podłaczony prze usb to działa ładnie ładnie wszystkie kanały się wysyłają jak ustawie w tym programie joystick.

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 lip 2018, 15:20 
Offline

Rejestracja: sobota 21 maja 2011, 12:08
Posty: 94
Lokalizacja: kalisz
poradziłem sobie z dodatkowymi kanałami po linku mavlink.

musiałem zmodyfikować soft ardurover. A trochę dokładniej pliki źródłowe od obsługi mavlinka na ardurover. Wychodziło na to, że ustawione były na odbieranie tylko dwóch kanałów po mavlinku. Po modyfikacjach mam 4x kanały po linku RC i 4x kanały po linku mavlink.
Temat uważam za zamknięty. jak ktoś by potrzebował to mogę udostępnić soft z obsługą 4 kanałów po mavlinku dla ardurover.
Soft to 3.4.1 nawet trochę nowszy bo pobrałem źródła z github z gałęzi master jakoś niedługo po wypuszczeniu 4.3.1

_________________
moja strona http://majtektom.cba.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.