Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 sie 2018, 04:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 27 sie 2017, 15:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 23
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Hej,
Łódka dwusilnikowa, aparatura FS-i6, odbiornik fs-ia6b, jak zmiksować kanały aby łódź skręcała poprzez przyhamowanie jednego z silników a płynęła prosto na dwóch silnikach?
Aparatura ma możliwość miksu dla V-taila oraz Elevon, oprócz tego mogę ustawić trzy własne miksy.
Następne pytanie to gdzie szukać regulatorów dla silników szczotkowych zasilanych z aku kwasowego 12v? I jakich producentów brać pod uwagę?
Dziękuje bardzo za wszelkie odpowiedzi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Wystarczy Elevon.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 16:21 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
A cóż to za łajba, że udżwignie 12V kwasiaka? To chyba babol jakiś przy pisaniu bo nie chce mi się wierzyć że taki masz plan? Normalnie stosuje się albo żelówki albo litowo-jonowe lub też li-fe. Ze sprawdzonych regli polecam albo tańsze z Modelhobby albo z ProLam ( Regulator dwukierunkowy do silnika szczotkowego MODELHOBBY http://modelhobby.republika.pl/regle/regle.htm lub http://www.prolam.pl/?page_id=763 ) Sam stosuję te z ProLam już chyba w siódmej łódce jaką popełniłem :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Speedaco, A żelówka to nie kwasiak ? A do skuterów nie ma małych 12V kwasiaków (mokrych) ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 23:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 23
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Akumulator (dokładniej to dwa :D) żelowy, 7Ah 12v, lajba dosyć spora. Możecie coś więcej o kanałach napisać? Gdzie podłączyć regle do odbiornika i co ustawić w tej zakładce elevon? Bo jeśli dobrze rozumiem to na dwa silniki musiałbym użyć dwóch kanałów z odbiornika ale w takim razie jak łódka miałaby zakręcać jeśli gaz byłby w nie-zerowej pozycji? Przecież kanał od gazu każe dwóm silnikom pchać na powiedzmy 30% a kanał od skracania każe lewemu silnikowi zwolnić do powiedzmy 10%. Nie będzie mi to zwarcia robiło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 00:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1274
Lokalizacja: Lubelskie
Źle rozumujesz. Kanały w linku RC to jedno, a drążki i przełączniki na apce to drugie i jedno z drugim nie musi mieć przełożenia 1:1. Można sterować kilka drążkami/przełącznikami jednym kanałem, a można jednym drążkiem kilkoma kanałami itp. itd. U Ciebie będą dwa kanały "od gazu" jeden od silnika nr.1, drugi od silnika nr.2. Jeśli podniesiesz drążek gazu o wspomniane 30% to oba kanały w odbiorniku wyplują identyczną wartość - dla obu ESC -> silników, jak ruszysz drążek skrętu to wartości sygnału już będzie się różnić.
Jeśli nie masz żadnego autopilota to cała magia dzieje się w samej apce właśnie przy pomocy wspomnianego miksu :-)
Może napisz konkretnie co to za apka jeśli jeszcze będziesz miał z tym problemy ;-)

PS. To łajba zanętowa?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sie 2017, 06:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 cze 2017, 18:03
Posty: 23
Lokalizacja: Wodzisław Slaski
Tak, dokładnie :D
Apka to FlySky Fs-i6 a odbiornik ia6b, dziękuję za pomoc, jeśli bym sobie nie poradził to napiszę w tym temacie jeszcze.
Pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1274
Lokalizacja: Lubelskie
A jak już sobie poradziłeś (tak wnioskuję) to też daj znać i pokaż jak ta łajba pływa bo ciekawy jestem. Znajomy mnie męczy już dwa lata żeby mu pomóc takie cudo wybudować tylko się nie może zebrać za budowę kadłuba :-P

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 22:35 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Przecież można kupić gotowy kadłub. No chyba, że koniecznie ma to być samoróbka od początku do końca.Tyle że budowa sensownego kadłuba jest i pracochłonna i trudna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 23:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1274
Lokalizacja: Lubelskie
Po pierwsze ja miał bym pomóc tylko z elektroniką, a po drugie nie moja sprawa - jak mu się nie chce to mniej kłopotu dla mnie :-D a tak na serio z kadłubem chodzi głównie o koszta. Wiem że już nawet próbował coś lepić z włókna szklanego, ale nie wiele z tego wyszło.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 29 cze 2017, 14:17
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Lepienie kadłuba z laminatu dla jednego egz. to trochę pracochłonna zabawa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 07:57 
Kod:
aparatura FS-i6, odbiornik fs-ia6b, jak zmiksować kanały

Wgrywając oprogramowanie w aparaturę z wersji FS- i6x i wykorzystując odbiornik z IBUS bez problemu można miksować kanały ( 3pozycyjny i 2 pozycyjny przełącznik). W stokowej wersji FS-i6 kanały miksować nie może.


Na górę
  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 08:07 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
DronNOOB pisze:
Kod:
aparatura FS-i6, odbiornik fs-ia6b, jak zmiksować kanały

Wgrywając oprogramowanie w aparaturę z wersji FS- i6x i wykorzystując odbiornik z IBUS bez problemu można miksować kanały ( 3pozycyjny i 2 pozycyjny przełącznik). W stokowej wersji FS-i6 kanały miksować nie może.

Bzdury kolega pisze... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 08:26 
Cytuj:
Bzdury kolega pisze... ;-)


Zobacz sobie filmy na YT, sam to robiłem. Bez problemu można wgrać oprogramowanie przez kabel lub samemu zrobić .
Poczytaj sobie nie co zamiast pisać farmazony. Tym własnie i różni się programowo aparatura i6s i i6x
Mam i jedną i drugą aparaturę.








Na górę
  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 08:36 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Jak czytam, kolega jabbarider nie określa w swoim poście że w jego dyspozycji jest FS i6X lub I6S. Pisze ogólnie - aparatura FS-i6 Ja się tylko odniosłem do Twojego stwierdzenia mówiącego, że w stokowej wersji FS-i6 kanałów miksować nie można. Używam takiego radia w wersji 6 kanałowej ze zmodyfikowanym softem do 10 kanałów i kanały mam zmiksowane więc to co napisałeś nie jest prawdą i tylko do tego się odniosłem. Również bez rozszerzenia do 10 kanałów można miksować kanały w tym nadajniku o czym pisał już wyżej kolega miś. Jak jest w opisanych przez Ciebie FS i6X lub I6S - nie wiem i do tego się nie odnoszę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.