Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 29 lut 2020, 14:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 lip 2019, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2147
Głuś pisze:
Masz na myśli - po utracie zasięgu? Przełączałem tryby i nic.

Po odzyskaniu łączności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lip 2019, 23:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1424
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki maxiiii, łajba zapierdziela jak młody dzik po kartoflisku :-) Tylko trochę wężykiem więc czeka ją jeszcze pidowanie, ale ogólnie cel osiągnięty. Jak dopracuję to mogę wrzucić Twój wsad przerobiony na Pixhawka jeśli byli by chętni i oczywiście nie masz nic przeciwko ;-)
W zasadzie nawet mogę zrobić komplet z profilem do Q X7.

_________________
Takie tam wypociny na YouTube ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 06:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2147
Nie widzę problemu.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 lip 2019, 18:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 18
Mogę jakoś wytrymować jeden z silników łódki, trochę mi skręca na prawo jak pływam w trybie manualnym ?

APM 2.8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lip 2019, 15:55 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 142
Lokalizacja: Jarocin
Może i głupie pytanie ale czy z FRSKY 9XD plus też to się da skonfigurować??? Mam APM 2.6 nigdy nie używane.
Da się to tak zrobić???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 lip 2019, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1424
Lokalizacja: Lubelskie
pablojarocin, a co się ma nie dać :)

maxiiii, ustawiałem dziś łajbę na wodzie przez telemetrie bo pływała wężykiem. Z tego co piszą w manualu: http://ardupilot.org/rover/docs/rover-t ... -rate.html trzeba najpierw ustawić FF gain, ale tutaj dało się zwiększyć zaledwie o 0,1 bo jak dałem więcej to zaczęło szarpać silnikami (silniki szczotkowe). Piszą tam niby, że P powinno być zawsze niższe niż FF, ale co bym nie robił z FF łajba źle pływa przy niskim P. Dopiero podkręcenie P w okolicę 1.3 dało efekt taki, że na fali w wietrzny dzień zaczęła płynąć prawie idealnie.
Niestety jak wiatr ustał, a woda się uspokoiła znowu zaczęła myszkować. Podpowiesz coś?

Druga sprawa - w trybie manual nie chce zapisywać WP, tzn, raz zapisze raz nie. Po dłuższych próbach okazało się, że trzeba dwa razy wcisnąć przełącznik w tym samym miejscu i WP wskakuje. Tez tak macie? W acro i innych trybach zapisuje normalnie, a wiem jak powinno to działać bo setki godzin na pixie wylatałem kopterami. Czyżby jakiś błąd w ArduRover?

_________________
Takie tam wypociny na YouTube ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 sie 2019, 18:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 18
Ktoś mi napiszę czy da się wytrymować sliniki żeby łódki nie znosiło na jedna ze stron w trybie manualnym ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 sie 2019, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 858
Lokalizacja: Trzebnica
larith pisze:
Ktoś mi napiszę czy da się wytrymować sliniki żeby łódki nie znosiło na jedna ze stron w trybie manualnym ?

A trymy w radiu od czego masz!

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 wrz 2019, 18:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 sie 2019, 17:56
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków
Mam pytanie czy w Małopolsce znajdzie się spec co odpali apm 2.8 już straciłem nadzieję apm był u 2 speców i dalej lipa może ktoś pomoze

Scalenie

Sorki temat stary jak ja ale na lapku wszystko działa a na wodzie nic niedziała

Scalenie

Może ktoś się podejmie odpalenia tego apm wiadomo nie za ferii wyrazie coś proszę o sygnał 724 015 334

[MOD - Na dzień dobry sugeruję zapoznać się z regulaminem forum. Kolejny post pod postem zostanie stosownie nagrodzony]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 18:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 18
Podczas pływanie w trybach RTL,Auto,Guided łódka płynie łukiem do celu, znosi ją na prawą stronę i za słabo kontruje kurs. Da to się jakoś podregulować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 858
Lokalizacja: Trzebnica
No pewnie że się da, pod warunkiem że umiesz pidować :)

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 08:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 wrz 2012, 08:01
Posty: 672
Lokalizacja: Bielsko-Biala
Jakbyś uważnie przeczytał jego wypowiedź, to problem jest tylko w trybach GPS. Jeżeli łódka w "steering" i "acro" pływa w porządku to klasyczne PID'y nie mają z tym nic wspólnego.

Larith: Na początek spróboj powiekszyć parametr L1_NAV_PERIOD minimum do 35-40s. Zdejmij też troche Hz z pętli "throttle", nie pamiętam nazwy parametru ale u mnie pomogło dużo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 paź 2019, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 858
Lokalizacja: Trzebnica
shafter pisze:
Jakbyś uważnie przeczytał jego wypowiedź, to problem jest tylko w trybach GPS. Jeżeli łódka w "steering" i "acro" pływa w porządku to klasyczne PID'y nie mają z tym nic wspólnego.

To Cie troszkę zaskoczę, miałem łódkę która pływała dobrze w trybie RTL a np w Cruise już był problem, u mnie pomogło pidowanie ale Twoja informacja też może być cenna.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 paź 2019, 18:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 18
Nie wiem czy dobrze rozumuję ale wynika to z moich obserwacji. Pływam łódką w trybie learning i zaznaczam waypointy, jak już skończę i mam wybrane wszystkie punktu to używam trybu guided żeby płynąc do wybranego punku i tu zaczyna się problem, łódka nie płynie prosto do punku tylko wydaje mi się że przykleja się do trasy, która płynąłem w trybie learning. Nie podoba mi się takie zachowanie bo chciałbym żeby płynęła najkrótszą drogą. Mogę to jakoś skonfigurować ? APM 2.8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 paź 2019, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2147
Zaznacz tylko jeden punkt i daj auto.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.