Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 wrz 2019, 15:45

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 31 mar 2019, 17:18 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 93
Lokalizacja: Myślenice
Po co jakakolwiek sygnalizacja. Ideą działania autopilota według mnie jest to, bym w warunkach słabej widoczności czy nawet jej braku (noc, mgła) - miał pewność tego, że łódka osiągnęła zapisany punkt w trybie autopilota.
Istnieją rozwiązania oparte również o kontroler lotu APM oraz niezbędne modyfikacje nadajnika plus dodatkowe elementy, kiedy to na wyświetlaczu nadajnika widzimy czy to nastąpiło. To bardzo usprawnia działanie naszej zabawki. Kiedy w nadajniku masz ustawione: GPS ( wiadomo ile satelitów znalazł bo ich liczba jest wyświetlana a minimum to 6 by wszystko działało jak trzeba, MODE gdzie wyświetlany jest tryb w jakim w danym momencie jest łódka i DISTANCE w metrach gdzie widać po pierwsze - czy łódka płynie w kierunku do Ciebie czy wręcz przeciwnie ( bo tych metrów albo ubywa albo przybywa) no i w końcu wiadomo na jaki dystans wywozi się swoje zestawy czy też wypływa sondując dno akwenu..
Do tej pory to wszystko było "na oko"
Wracając do tematu sygnalizacji o jakiej piszesz. Widzimy w nadajniku dystans na jakim łódka się zatrzymała i komunikat HOLD informujący o fakcie zatrzymania się naszego pływadełka... Myślę, że taka informacja jest wystarczająca by wiedzieć czy łódka stoi czy też płynie.
To jednoznaczna informacja nie pozostawiająca wątpliwości.
Wracamy do brzegu w trybie RTL i również dzieje się to z automatu. Jeśli jest obawa, że możemy w trybie automatycznego powrotu wpłynąć w zestawy swoje czy kolegów to istnieje oczywiście tryb MANUAL i światła obrysowe w łódce i wtedy płyniemy tam gdzie chcemy omijając przeszkody.
Jakakolwiek telemetria może ( nie musi) - być, ale jest fajnym dodatkiem według mnie.

Oczywiście jest to jedna z możliwych opcji do zastosowania. Można próbować pewnie i tak jak TY kombinujesz. Pewnie koledzy podpowiedzą co i jak bo ja nie wiem :-?


Ostatnio zmieniony niedziela 31 mar 2019, 20:10 przez Speedaco, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 mar 2019, 20:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 13
Potrzebuje jakoś zasygnalizować diodami led że łódka dotarła do celu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 kwie 2019, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7489
Lokalizacja: Polska
larith pisze:
Potrzebuje jakoś zasygnalizować diodami led że łódka dotarła do celu

Silnik szczotkowy czy nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 kwie 2019, 18:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 mar 2019, 07:15
Posty: 3
Poli25 pisze:
Tryb Hold włącza się wówczas jeśli nie masz wgranej misji. Zaznacz parę punktów i zapisz a tryb auto będzie działał jak należy.

Kolego możesz opisać mi jak mam to zrobić??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 kwie 2019, 20:03 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 93
Lokalizacja: Myślenice
Nie chce się szukać choćby na Youtube co? Wystarczy wpisać frazę - GPS autopilot i masz https://www.youtube.com/watch?v=Gebe7BhqTmw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 kwie 2019, 21:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 13
pawelsky pisze:
larith pisze:
Potrzebuje jakoś zasygnalizować diodami led że łódka dotarła do celu

Silnik szczotkowy czy nie?


Szczotkowy i chyba wymyśliłem rozwiązanie. Podłącze się bezpośrednio pod silnik przez mostek prostowniczy i lm317


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 kwie 2019, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7489
Lokalizacja: Polska
larith pisze:
Szczotkowy i chyba wymyśliłem rozwiązanie. Podłącze się bezpośrednio pod silnik przez mostek prostowniczy i lm317

Potrzebujesz rezystor a nie regulator. Diody zasila sie pradowo a nie napieciowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 kwie 2019, 18:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 13
pawelsky pisze:
larith pisze:
Szczotkowy i chyba wymyśliłem rozwiązanie. Podłącze się bezpośrednio pod silnik przez mostek prostowniczy i lm317

Potrzebujesz rezystor a nie regulator. Diody zasila sie pradowo a nie napieciowo.


Ja się nie znam, patrząc na wzór R = Uzas - Udiody/Idiody i wiedząc że na silniku napięcie zmienia się od 0-12v to jak mam dobrać rezystor ? Dla każdego napięcia będzie to inna wartość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 kwie 2019, 19:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7489
Lokalizacja: Polska
larith pisze:
jak mam dobrać rezystor ?

Tak zeby maksymalny prad nie przekroczyl dopuszczalnego dla diody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 kwie 2019, 20:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2019, 08:58
Posty: 13
pawelsky pisze:
larith pisze:
jak mam dobrać rezystor ?

Tak zeby maksymalny prad nie przekroczyl dopuszczalnego dla diody.



Możesz podać wzór jak policzyć rezystancję ? Ten co ja znam opiera się o napięcie, a ono jest zmienne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 kwie 2019, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7489
Lokalizacja: Polska
larith pisze:
Możesz podać wzór jak policzyć rezystancję ?

Po co? Sam go juz podales ponizej, choc w nie do konca poprawnym zapisie powinno byc R = (Uzas - Udiody)/Idiody

larith pisze:
Ten co ja znam opiera się o napięcie, a ono jest zmienne

No i zmienny bedziesz miale tez prad (a co za tym idzie jasnosc swiecenia zaleznie od predkosci), wazne zeby nie przekroczyc maksymalnego dopuszczalnego dla diody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 kwie 2019, 19:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 paź 2018, 14:31
Posty: 5
Lokalizacja: Żory
Potrzebuje pomocy w obsłudze APM-u
otóż mam wszystko zrobione w łódce tak jak tu na forum opisane oraz wsad załadowany i niby wszystko śmiga jak należy tylko że jeden problem jest taki że nie zawsze zapisuje punkty poi oraz nie zawsze można je skasować i moje pytanie czy oprócz wartości wskaźników położeń drążków i przełączników jest jeszcze coś odpowiedzialne za to że nie zawsze działa zapis poi i kasowanie.
Nadmienię że auto-powrót(RTL) do miejsca startu działa zawsze tylko problem z zapisywaniem poi i odpalaniem AUTO .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 kwie 2019, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 828
Lokalizacja: Trzebnica
ciuciubabka22 pisze:
Potrzebuje pomocy w obsłudze APM-u
otóż mam wszystko zrobione w łódce tak jak tu na forum opisane oraz wsad załadowany i niby wszystko śmiga jak należy tylko że jeden problem jest taki że nie zawsze zapisuje punkty poi oraz nie zawsze można je skasować i moje pytanie czy oprócz wartości wskaźników położeń drążków i przełączników jest jeszcze coś odpowiedzialne za to że nie zawsze działa zapis poi i kasowanie.
Nadmienię że auto-powrót(RTL) do miejsca startu działa zawsze tylko problem z zapisywaniem poi i odpalaniem AUTO .


Sprawdź jak działa przełącznik od zapisywanie punktów, kasowanie odbywa się w taki sam sposób jak zapisywanie tylko w trybie manual.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 kwie 2019, 15:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 paź 2018, 14:31
Posty: 5
Lokalizacja: Żory
Poli25 pisze:
ciuciubabka22 pisze:
Potrzebuje pomocy w obsłudze APM-u
otóż mam wszystko zrobione w łódce tak jak tu na forum opisane oraz wsad załadowany i niby wszystko śmiga jak należy tylko że jeden problem jest taki że nie zawsze zapisuje punkty poi oraz nie zawsze można je skasować i moje pytanie czy oprócz wartości wskaźników położeń drążków i przełączników jest jeszcze coś odpowiedzialne za to że nie zawsze działa zapis poi i kasowanie.
Nadmienię że auto-powrót(RTL) do miejsca startu działa zawsze tylko problem z zapisywaniem poi i odpalaniem AUTO .


Sprawdź jak działa przełącznik od zapisywanie punktów, kasowanie odbywa się w taki sam sposób jak zapisywanie tylko w trybie manual.


Przełącznik od trybów trzy pozycyjny zakres 902-1501-2003
przełącznik od zapisu zakres 902-2003


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 kwie 2019, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 828
Lokalizacja: Trzebnica
Punkty kasujesz tylko w trybie manual po włączeniu łódki. Zapis punktów odbywa się w trybie learning tym samym przełącznikiem, musi działać.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.