Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 19 cze 2018, 15:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 11 mar 2017, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Dla wszystkich zainteresowanych udostępniam za darmo wsad do autopilota łódki zanętowej bazującym na APM 2.8 ARDUROVER z kompasem na pokładzie lub z APM 2.6 też z kompasem na pokładzie.

Obrazek
WSAD:
http://www.martmax.boo.pl/autopilot_APM28.param

Plik jest chroniony prawami autorskimi i nie ma zezwolenia na komercyjne zastosowanie.
Tylko dla indywidualnego zastosowania:))


Instrukcja do zamontowania autopilota w łódce zanetowej wersja bez obsługi tableta lub smatrfona.
http://www.martmax.boo.pl/instr_autopilot.pdf
wersja z obsługą tableta:
http://www.martmax.boo.pl/instr_autopilotv2.pdf



Kopiowanie, udostępnianie itd...... zabronione:))

Też tylko do zastosowań nie komercyjnych.

Ustawienia techniczne:
- APM "do góry nogami"
- predkość com 111000
- prędkość telemetrii 38
- kompas tylko wewnętrzny.
- GPS dowolny bez podłączonego kompasu.

Wersja darmowa nie posiada pełnego wsparcia technicznego.
TZN tylko na forum.


Miłej zabawy.

EDIT

Dla tych którzy nie mogą poradzić sobie ze zmianami parametrów podaję
gotowca do APM 2,6 z kompasem na zewnątrz czyli w GPS-ie.
http://www.martmax.boo.pl/autopilot26kompasout.param

Prędkość com - 115
prędkość telemetri 57
położenie standard.
Pozostałe elementy tak samo jak w poprzednim pliku.


Podłączenie do apma

odbiornik kanał 1 do input 1
odbiornik kanał 2 do input 3

silniki do out 1 i out3

zaznaczanie punktów odbiornik dowolny(3) do input 7
tryby pływania dowolny(5) do input 8

3 i 5 przy aparaturze T6 lub I6 bo takie miałem wolne kanały w aparaturze. Przy innej mogą być dowolne inne.


Ostatnio zmieniony sobota 12 maja 2018, 20:09 przez maxiiii, łącznie zmieniany 5 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 mar 2017, 19:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
No to może ja zacznę :) jak załadować ten plik param W Mission Planner 1.3.44.6 build 1.1.6284.23384 ?
Nie mam takich opcji jak inni na filmikach z Yt

i Co zrobić jeśli namieszałem z telemetrią i mam Komunikat Failed to enter command mode
bo już rozkładam ręce


Bez tytułu (Kopiowanie).png
Bez tytułu (Kopiowanie).png [ 365.24 KiB | Przeglądany 3206 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 mar 2017, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
najpierw w menu CONFIG/TUNING - PLANNER włączyć tryb rozszerzony.
Może być na innej pozycji w zależności od wersji.
Obrazek

następnie po połączeniu i zczytaniu danych klikamy w menu full parameter list na klawisz load from file i po chwili write params.
I już.
Obrazek


Ostatnio zmieniony sobota 18 mar 2017, 20:21 przez maxiiii, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 07:49 
Online

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Mam pytanie w imieniu kolegi który bawi się z tym wynalazkiem ale na pix i prosił o wytłumaczenie pewnego zjawiska. Sytuacja jest taka, że urządzenie po złapaniu już fixa gubi go po 2 minutach od zalogowania się. Sprawdzał to kilka razy i za każdym razem gubi fixa po około 2 minutach i kilku sekundach. Czy ten wsad działa prawidłowo tylko na APM czy można go używać też na pix??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Wsad działa też pod pixa.
Kolega ma najprawdopodobniej uszkodzony GPS lub pixa.
Po nagrzaniu się coś się rozłącza i gubi fixa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 14:42 
Online

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Pocieszająca informacja to nie jest, ale przynajmniej wiadomo gdzie leży problem - czyli gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy. Może najlepiej kupować od razu 2 pixy i 2 GPS?? Tyle tylko, że skoro się nagrzewa i rozłącza to czemu po wyłączeniu i załączeniu łódki bez czasu na ostygnięcie znowu łapie pixa na 2 minuty?? Przecież to po nagrzaniu teoretycznie nie powinno się znowu połączyć zanim nie ostygnie. Nie wiem... Pytam...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Programowo nie widzę możliwości aby uzyskać taki efekt.
Pozostaje tylko przypuszczenie, że jest to problem sprzętowy a że fiks tracony jest po krótkim czasie MOŻE świadczyć o zimnych lutach ale bez dokładnego sprawdzenia nie ma możliwości 100% potwierdzenia uszkodzenia.
(chyba, że ktoś sprawdza to w domu gdzie fix może znikać:))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 15:09 
Online

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Jest jeszcze jedna ciekawostka, a mianowicie bez tego fixa można pływać i dodawać punkty i wszystko działa. Czy to normalne??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Musimy ustalić jeszcze kto jak rozumie utratę fixa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 20:21 
Online

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
W aplikacji pokazuje satelite 10, 3d fix. A po 2 minutach jest info gps lost lock i pokazuje satelite 10 no fix
Tak to wygląda po załączeniu urządzenia Obrazek Potem następuje komunikat słowny lost gps as lock i jest tak Obrazek Za kazdym razem taka sama sytuacja następuje po 2 minutach.
Kolega rozebrał wszystko i pisze mi , że nie ma lipy jest to zrobione raczej dobrze i nic sie nie grzeje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 mar 2017, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Ja bym podłączył na próbę inny GPS i sprawdził czy dzieje się to samo. Inaczej nie mogę pomóc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 mar 2017, 19:05 
Online

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Jasne. Rozumiem. Dziękuję!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 18:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 mar 2017, 12:31
Posty: 7
Lokalizacja: Zabrze
Witam
Jestem wędkarzem-elektronikiem, gotowiec skusił mnie do wyciągnięcia APM 2.6 z GPS z szuflady. APM 2.6 bez wewnętrznego kompasu (brak scalaka na płytce) ale udało Mi się przestawić na zewnętrzny :-D . Aparatura FLYSKY T6 i teraz problem, opis fajny ale do firmowego autopilota. Jak podłączyć wyjścia odbiornika do APM i z APM do regulatorów silników?.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
odbiornik kanał 1 do input 1
odbiornik kanał 2 do input 3

silniki do out 1 i out3


Ostatnio zmieniony piątek 21 kwie 2017, 08:54 przez maxiiii, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 mar 2017, 19:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 mar 2017, 12:31
Posty: 7
Lokalizacja: Zabrze
odbiornik kanał 3 do input 3 ?
odbiornik kanał 5 do input 8 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.