Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 sty 2018, 07:02

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 13 kwie 2017, 08:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hehe super :-)
Moja kaczka też pewnie wolna nie będzie, ale dla dzieci ustawie "kaganiec" na pływanie na niskich obrotach. Zresztą pewnie sam tak będę plywal, żeby było możliwie realistycznie.

Ciekawi mnie, jak zrobiłeś otwierany dziób? Niezły bajer :shock:
Jakiś zawias, czy bezpośrednio do serwa?

Kaczki zapewne słyszą silnik i czują, że coś się święci :-D

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 311
Lokalizacja: Krosno
w sumie to dwa razy próbowałem "zbliżyć się" do prawdziwych kaczek póki co, i może rzeczywiście na za wysokich obrotach ;-)

Otwierany dziób u mnie zrobiony jest na "zawiaskach" z wstążki -czarna (później pomalowana na żółto) od spodu, czerwona w środku.
Pierwotnie napęd tego był zrobiony na popychaczu z drutu, jednak nie podobało mi się, że widać drut- obróciłem serwo (w głowie) 180 stopni,
i zrobiłem cięgło (ścięgno :-P ) dolnej części dzioba z opaski kablowej (zip'a,/trytytki) pod "językiem" kaczki (czerwona wstążka).
serwo bezpośrednio naciska orczykiem na mikrostycznik (z myszy komputerowej) uruchamiający "kwakanie"

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Yhyyyym Bardzo sprytne :-)

Ja mam w planach kamerę w głowie, tylko nie wiem jak z zasięgiem będzie, bo mam zestaw kombo z eachine, lekkie, małe ale ma koniczynkę. Może dorobię bacik i dyskretnie wyciągnę na zewnątrz. Ale to się zobaczy podczas pracy. Daleko pływał nie będę, to może schowana też da radę.
Mam w goglach HT, chciałbym go wykorzystać.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 311
Lokalizacja: Krosno
też miałem taki plan- tylko jakoś były inne priorytety.
W mojej koncepcji było wstawić też kamerkę z QX90, obiektyw wkomponować nad dziobem żeby nie wystawał, natomiast nadajnik w szyi- tak żeby koniczyna była W głowie.
Zdecydowałem jednak zrobić mechanizm kwacząco-otwierający dziób i na fpv brakło miejsca ;-)
w kwestii zasięgu- kombo z eachine jest godne polecenia- na qx90 szybciej kończył się zasięg apki niż pojawiały się jakiekolwiek problemy z obrazem ;-)
udało mi się oblecieć dom dookoła- mimo że "przez dom" - o ile na rc były straszne lagi, o tyle video super jak na coś takiego :-)

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Właśnie tak samo myślę, nad wkomponowaniem obiektywu nad dziobem. Później prysnę aero, tak jak mają naturalnie, przy okazji trochę zamaskuję kamerę.
Kurcze, na tym mi bardziej zależy. Może kiedyś dodam dźwięk, ale już bez dzioba. Ale to na razie plan. Zobaczę na ile mi miejsca wystarczy.

Tak, zasięg i obraz jest imponujący, nawet na 25mW, ale ciekawe na ile tłumi sygnał sama głowa heh
Ale nie ma co gdybać :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 311
Lokalizacja: Krosno
ciężko powiedzieć, bo to chiński plastik, i nie wiadomo czym domieszkiwali...
..a napęd dzioba możesz zawsze pociągnąć linką w pancerzu do "tułowia" - to nie lata, więc parę gram nie zrobi różnicy ;-)

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm to zobaczę co da się zrobić i na ile miejsca wystarczy :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 10:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 311
Lokalizacja: Krosno
o ile w głowie jest dosyć ciasno- w dodatku praca przez szyję/ dziób (nie rozcinałem więcej, żeby mieć mniej do uzupełniania w malowaniu)
o tyle w tułowiu miejsca jest aż nadto. można dać serwa sterujące sterem, głową, dziobem, dźwięk, dym i ledy!


_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Heh kaczor z piekła rodem :mrgreen:

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2979
Lokalizacja: Warszawa
Adrián pisze:
Heh kaczor z piekła rodem :mrgreen:

No ten to już pojechał :shock: . Z kaczki zrobiła się gęś, a potem bazyliszek ziejący ogniem :mrgreen:

Jako kamerkę do podglądu i nagrywania HD polecam starego poczciwego keychaina.
Jakby było mało miejsca w głowie można wywalić obudowę :-)
Wydaje mi się, że są dostępne taśmy przedłużające obiektyw z matrycą :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Taki misz masz, ale z ogniem to już przegięcie heh

Kamera hd była by fajna, jest tylko jedno ale, nie mam na stanie.. Chcę wykorzystać z tego co jest.
Ale w przyszłości, kto wie..
Było by 2w1
Od biedy, jakieś nagranie z kombo też będzie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 12:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kaczka dopłynęła błyskawicznie :-)

Niestety, poczta dała ciała, pomimo, że dobrze zapakowane, to nie wytrzymała podróży:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale trochę CA, wodny papier ścierny i spłynęło jak po kaczce heh Prysnę aero i nie będzie śladu :-)

Obrazek

Obrazek

Pomyślałem, że i tak zrobię ją bardziej brązową, jak tutaj:

Obrazek

Żeby była bardziej zbliżona do pływających kaczek na jeziorze :-)

Ale to już ostatki, jeszcze daleka droga do tego, bo czasu mało, a i tak trzeba czekać do miesiąca na przesyłkę. Mam nadzieje, że do wakacji ją zwoduje :-)

Będę powoli wrzucał, jak coś więcej uda się przy niej zrobić.

Miejsca jest faktycznie Mnóstwo! To dobra wiadomość, nie wiem tylko jak z fpv i anteną w główce, ciekawe cy coś przejdzie przez plastik, jak nie, to będę myślał.
Zrobię testy, tylko ciachnę główkę, ale to dopiero po Świętach :-)

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony piątek 14 kwie 2017, 14:48 przez Adrián, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 13:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1093
Adrián pisze:
Kaczka dopłynęła błyskawicznie :-)

tylko ciachnę główkę, ale to dopiero po Świętach :-)

Słusznie.Zniesie ze dwa jajka - na Święta jak znalazł :-D
A poza tym, to czemu widzę tylko napis "obrazek" ale co na tym obrazku to już nie :roll:

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7470
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm tylko ja widzę? :/
To trzeba poprawić..

Coś ostatnio mam problem z google + z wyświetlaniem zdjęć.

A teraz?
1.
Obrazek

2. Ok, ostatnie podejście, jak widac, to podmienię resztę w poprzednim poście

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 14:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1093
Adrián pisze:
Hmm tylko ja widzę? :/
To trzeba poprawić..

Coś ostatnio mam problem z google + z wyświetlaniem zdjęć.

A teraz?
1.
Obrazek

Po kliku w linka.
https://lh3.googleusercontent.com/-l9G5 ... a%2529.jpg

Edit.
Adrian ten drugi obrazek widać :-D

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Ostatnio zmieniony piątek 14 kwie 2017, 14:32 przez Jagoda, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.