Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 lut 2017, 15:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 05 cze 2013, 15:29 
Offline

Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 10:39
Posty: 2
Lokalizacja: Świdnik
Witam na wstępie chciałbym przeprosić wszystkich za pewnie banalne pytania jakie zamierzam zadać w tym poście. Wybaczcie jestem zapalonym wędkarzem a nie doświadczonym modelarzem.
Posiadam łódkę zanętową firmy bail-boat pierwsza generację CarpMadness http://www.baitboat.pl/?p=481
W łódce tej mam zamontowaną aparaturę firmy Jamara model fcx6 2,4 Ghz
http://www.neuershop.jamara.com/FCX6-24-GHz
Sterowanie łódka odbywa się tylko wolantem z prawej strony, a zwalnianie zanęty poprzez przesuniecie lewego wolantu w lewo. W modelu do do odbiornika podłączone są kolejno:
wtyk nr 1 - regulator napięcia od silnika lewego
wtyk nr 2 - regulator napięcia od silnika prawego
wtyk nr 3 - zasilanie odbiornika
wtyk nr 4 - serwo do otwierania pojemnika na zanętę.
wtyk nr 5 - pusty
wtyk nr 6 - pusty
wtyk B - pusty

Chciałbym się zapytać czy przy zastosowaniu zestawu telemetrii FRsky będzie możliwe poprawne skonfigurowanie sterowania (jak w czołgu) aby łódka pływała tak jak na starym odbiorniku.

Zestaw FRsky:
moduł nadawczy:DHT-U COMBO FrSky
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/DHT-U-CO ... ylotu/4229
moduł odbiorczy: Odbiornik FrSKY 2.4GHz D8R-XP - odbiornik z telemetrią, PPM i RSSI
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/Odbiorni ... -RSSI/4646
hub telemetrii: FSH-01 sensor hub FrSky
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/FSH-01-s ... FrSky/4230
czujnik GPS : GPS-01
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/GPS-01-c ... FrSky/4231

Na mój skromny modelarski rozum to podłączenie sygnału PPM z nadajnika telemetrii do aparatury i odłączenie starego nadajnika Jaramy 2,4 GHz pozwoliło by przesłać dane o wychyleniu wolantów aparatury do odbiornika FRsky. Czy odbiornik D8R-XP pozwoli na poprawne sterowanie modelu łódki?
Drugie moje pytanie dotyczy samego modułu GPS jego dokładności oraz czy może on być schowany wewnątrz kadłuby łódki wykonanego z tworzywa sztucznego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 06:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 704
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
Bedzie, czemu nie. Jezeli sygnal PPM jest dostepny w nadajniku - nie powinno byc problemu. Ale w Twoim zestawie nie ma modulu nadawczego. To co pokazujesz jako nadajnik to odbiornik/wyswieltacz telemetrii.
Dokladnosc GPS - zalezy od odbiornika/anteny GPS. Sprawdz parametry odbiornika GPS z FrSky. Zwykle blad jest w granicach 10m

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 07:40 
Leszku DHT-U to jest dwa, a właściwie trzy w jednym, czyli nadajnik FrSky, Odbiornik telemetrii oraz wyświetlacz :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 07:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 12:28
Posty: 704
Lokalizacja: Dubai/Warszawa
OK, nie wiedzialem o tym.

_________________
MC4000
Oxalys 50
Stream 90
i wiele innych zabawek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 13:15 
Offline

Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 10:39
Posty: 2
Lokalizacja: Świdnik
Dzięki za odpowiedz.
W sprawie tych parametrów GPS z telemetrii FRsky to nigdzie nie jestem w stanie znaleźć manuala do odbiornika GPS-01 nawet na stronie producenta.
Perspektywa 10 m dokładności jest troszku przerażająca bo zwykle łódka robię wywózki przynęt na odległość około 200m - 300m od brzegu.
Może ktoś na własnym przykładzie przetestował dokładność owego GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 14:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 167
Dokładniejszą pozycję ciężko uzyskać.
Ciężko jest uzyskać większą dokładność niż +/- 10m lub udaję się tylko czasami.
Mały artykół o błędach http://www.technologiagps.org.pl/bledy.htm

Jest tez coś takiego jak DGPS. Polega to na tym że urządzenie odczytujące sygnał od odbiornika GPS np jakiś mikrokontroler, dostaje dodatkowo poprawki różnicowe z innego odbiornika zamontowanego na stałe na ziemi o stałej znanej pozycji. Na tej podstawie można zwiększyć dokładność okreslania pozycji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Różnicowy_GPS
Niestety DGPS nie tak łatwo stworzyć i wykorzystać w naszych warunkach, więc pozostaje nam zwykły GPS bez poprawek.
Można tylko wybierając odbiornik GPS zwracać uwagę na jego czułość, czas zimnego startu i ogólnie na wielkośc anteny, bo im większa to istnieje prawdopodobieństwo że jest czulsza od tego mniejszego :-)

W powietrzu w modelach dokładność GPSa wystarcza, a już na wodzie, jeziorze, stawie to autopilota tylko na GPSie już ciężko zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 maja 2012, 05:15
Posty: 679
Lokalizacja: Skąd innąd
Peterpj,

w zasadzie nie potrzebujesz manuala do GPS-01.
Regula jest prosta - im wiecej SAT zlapie - tym wieksza dokladnosc uzyska.
GPS wpinasz w HUB, nastepnie HUB do D8R i gotowe.
DHT-U sam rozpozna czy otrzymuje dane GPS i uaktywni Ci okno z wspolrzednymi jak predkoscia i odlegloscia od Ciebie.

Co do DHT-U : procedura podlaczenia jest analogiczna do LRS'a - wyszukaj na radiu napiecie, mase i sygnal PPM
Nie znam Twojego radia, natomiast prducent podaje Pinout definition do wszelkich znanych modeli tutaj :
http://www.frsky-rc.com/uploadfile/2012 ... 156120.pdf

peterjpl pisze:
Chciałbym się zapytać czy przy zastosowaniu zestawu telemetrii FRsky będzie możliwe poprawne skonfigurowanie sterowania (jak w czołgu) aby łódka pływała tak jak na starym odbiorniku.


Nie bardzo rozumiem co ma do tego telemetria ...
Poszczegolne kanaly przyporzadkowujesz wedlug wlasnego uznania a telemetria ... zyje swoim zyciem ...

GPS mozesz zawsze zamontowac na lodce, jesli boisz sie ze zostanie zamoczony - daj go na wysiegniku niczym NAZA np
http://arkrc.com.au/dji-gps-stand-suit- ... -and-naza/

peterjpl pisze:
zwykle łódka robię wywózki przynęt na odległość około 200m - 300m od brzegu


W jakim celu potrzebujesz GPS ?
Pamietaj, ze wspolrzedne uzyskasz w postaci :
Longitude: dddmm.mmmm E/W
Latitude: ddmm.mmmm N/S
i jesli taka numeracja jest dla Ciebie czytelna to OK ...

pozdrawiam

_________________
"Alcohol ... Because no great story starts with a salad ..."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 06 cze 2013, 14:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lis 2011, 18:35
Posty: 171
Lokalizacja: rybnik
peterjpl zwróć uwagę aby FSH-01 sensor hub FrSky posiadał soft v2, gdyż wersja pierwsza nie współpracuje z czujnikiem prądu i napięcia dla cel. Moduł GPS we współpracy z DHT-U Combo pokaże Ci odległość od bazy i prędkość. Przydałaby się w tym wszystkim strzałka kierunku powrotu do bazy,gdy model zniknie z oczu by wiedzieć w jakim kierunku podąża i w którą stronę skręcić do bazy, bo same gołe współrzędne to mogą być pomocne bardziej do szukania modelu. Czujnik wysokości też dość dobrze się sprawdzał, pozwalał mieć informacje o wysokości n.p.m. oraz względem bazy jak również wskazania wariometru. Generalnie nigdy nie miałem czasu na to spoglądać nawet przy lataniu koło nogi więc sprzedałem.

_________________
krzys


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 sie 2013, 23:58 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sie 2013, 23:01
Posty: 140
Lokalizacja: Jarocin
Posiadam aparaturę Turnigy 9x, czy da się zastosować poniższe elementy??? :lol: :mrgreen: :-/

Cytuj:



Zestaw FRsky:
moduł nadawczy:DHT-U COMBO FrSky
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/DHT-U-CO ... ylotu/4229
moduł odbiorczy: Odbiornik FrSKY 2.4GHz D8R-XP - odbiornik z telemetrią, PPM i RSSI
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/Odbiorni ... -RSSI/4646
hub telemetrii: FSH-01 sensor hub FrSky
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/FSH-01-s ... FrSky/4230
czujnik GPS : GPS-01
http://helipad1.shoper.pl/pl/p/GPS-01-c ... FrSky/4231


:lol: :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 30 wrz 2013, 22:10 
Offline

Rejestracja: środa 24 lip 2013, 21:31
Posty: 31
Lokalizacja: Bukowo Morskie
Jasne że sie da. Tu chyba masz nawet taniej ta telemetrie https://radio-modele.pl/2-4ghz-frsky,436,0.html . Sam na turnigy mam taki zestaw. Wszystko działa bez zarzutu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 gru 2016, 20:18 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 10


Witam wszystkich i przechodzę do tematu a właściwie to odgrzewam temat... Tomekatomek Jeżeli masz jeszcze taki zestaw to czy możesz coś więcej tutaj napisać? Interesuje mnie coś w rodzaju autopilota, czyli pływanie po zadanej trasie. A może ktoś inny się wypowie w temacie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.