Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 06 gru 2019, 19:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: FPV w ROVie
Post: sobota 06 lut 2010, 21:11 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 20:57
Posty: 13
Czy ROV podpada pod ten dział? :)

Pływanie pod wodą z podglądem FPV też jest fajne. Skonstruowałem taki sprzęcik, działa, sprawdza się, eksploruje różne studnie, tunele, zalane korytarze. Ale brakuje mi modułu nakładającego na przekazywany obraz danych z cyfrowego kompasu oraz czujnika cisnienia.

Chciałem dołożyć do robota drugi mikroprocesor + RS485 i przeslac to do drugiej atmegi na powierzchni ktora i tak steruje robotem wykorzystujac akcelerometr z nunchucka WII.
Ale pomyslalem sobie ze o wiele prostsza opcja bedzie nalozenie na obraz danych z kompasu i czujnika cisnienia.



Moj sprzecik w czasie testow

http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 462&hl=pl#



Takie zabawki tez mam :)

http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 652&hl=pl#
i tutaj tez przydaloby mi sie nalozenie na obraz temperatury obok kamery.



Aaaa i czesc Kefir "kope lat" :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 06 lut 2010, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3077
Lokalizacja: Warszawa
Dla mnie bomba :shock:. Zwłaszcza, że amatorsko nurkuję i takie obrazki jak ten z butelką bardzo często widuję :-D .Sprzęt wygląda na zawodowy i pewnie dało by radę przy jego pomocy namierzyć jakiegoś szczupaczka :roll: .


Ostatnio zmieniony niedziela 07 lut 2010, 17:42 przez Piotrowy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 06 lut 2010, 23:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Bocian, a gdzie GPS, OSD :lol: brak danych pod wodą i w rurach nie działa, jak awaria będzie, to po sprzątane no chyba że mamy asekuracje w postaci linki :mrgreen:

a tak poważnie, to super podoba mi się, no i walka ze szczelnością :-)

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 lut 2010, 00:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5801
Lokalizacja: Radzionków
Bocian swietna sprawa! Brakuje mi tylko odczytu predkosci przeplywu wody, widac ze w tych kanalach ma niezla predkosci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 lut 2010, 00:10 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 20:57
Posty: 13
Sprzet jest na kablach sterowniczych z linka w srodku wiec wyrwac go mozna.

Pod woda zeby zlapac orientacje to tylko pozostaje nam kompas cyfrowy i czujnik glebokosci.
Z zalozenia ten sprzet nurkuje tam gdzie nurek nie dojdzie lub jest dla niego zbyt duze zagrozenie czyli studnie, sztolnie, zalane korytarze, podziemia, zamulone zbiorniki.
Sprawdza sie rowniez przy inspekcji turbin w elektrowniach wodnych.

Konstrukcja prosta i jak cos to podziele sie doswiadczeniami. Z przeciekami nie ma problemow bo szkielet jest azurowy, elektryka zalana woskiem, ma zerowa plywalnosc.
Silnik z pomp zezowych, szkielet rurki PVC z Castoramy :), halogeny podwodne z regulowanym zoomem z basenow i oczek wodnych.

Sterowanie mechaniczne ale aktualnie koncze sterowanie akcelerometrem z manipulatora od konsoli WII. Za logike odpowiada Arduino sterujacy silnikami. Nie jest do niego potrzebna mega kontrola polozenia bo plywa glownie w tunelach i pod woda tam gdzie sa punkty odniesienia. W otwartych wodach wystarczy mu doczepic zwijana zylke ze splawikiem.

Ale pod woda przydaloby sie OSD z danymi z robala jak temperatura wody, glebokosc, kierunek, moc podawana na silniki. Cala elektronike z procesorem zmieszcze w pudelku od zapalek. Poza tym czasami obraz z kamery ROVa jest uzywany w relacjach z poszukiwan i napis na gorze z adresem www oraz dane mrugajace na ekranie wygladaja bardziej profesjonalnie :)

Max zasieg operacyjny to 50 metrow a glebokosc na razie zszedl do 17 metrow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 lut 2010, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
No nie źle na 17m to już niezłe ciśnienie jest tak te parametry by się przydały szczególnie ile jeszcze prądu zostało temp.

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 lut 2010, 00:21 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 20:57
Posty: 13
Pradu jest tyle ile na powierzchni :) Z zalozenia sprzet mial byc maksymalnie prosty tak aby w razie jego utraty nie zaplaka gorzko. Zasilanie jest z 12V z dowolnego akumulatora, agregatu, samochodu na powierzchni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 07 lut 2010, 00:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
No tak zapomniałem że linkę wozisz, ale niektóre parametry by się przydały. :-)

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 wrz 2010, 00:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 wrz 2010, 00:35
Posty: 2
Witam. bocian daj wiecej szczegolow i fotek jak to jest zbudowane. Bardzo mi sie ten sprzet spodobal i chetnie zbudowalbym sobie takie cos. Wszelkie doswiadczenia beda bezcenne, po co wywazac otwarte drzwi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 wrz 2010, 00:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
Bocian....rewelka!
Odezwij sie do mnie, to moze uda sie pomyslec o jakims czujniku cisnienia, przechylu, predkosci i OSD.
Nie mam gotowcow pod takie "batyskafy", ale jakby nie patrzec....woda to prawie jak powietrze:)

btw. do jakiego max cisnienia powinien byc przewidziany czujnik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 wrz 2010, 01:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5801
Lokalizacja: Radzionków
Bociana nie bylo tutaj od kwietnia. Waliza odkopal temat :)

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 wrz 2010, 01:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
diem pisze:
Bociana nie bylo tutaj od kwietnia. Waliza odkopal temat :)

Nie sprawdzilem dat,a watku wczesniej nie widzialem :-(
Poddal sie? Szkoda by bylo, bo super ciekawa sprawa.
Do stabilizacji wystarczylby ACC...a wiecej nie powiem, bo znowu "konkurencja" cos ukradnie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 05 wrz 2010, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
Bocian to niegdyś mój najlepszy kolega
Powiem wam tak że pływał tym pod wodą widziałem tą maszynę w akcji pod wodą
robił melioracje podwodne tyle że wszystko jest na kablach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 sty 2011, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
http://allegro.pl/pompa-zezowa-lalizas- ... 58850.html

Tu jest pompa zezowa, ale jak to to działa w praktyce pojęcia nie mam...
Mnie interesuje model silnika, którego obudowa umożliwi szczelne użytkowanie nawet na 50m głębokości. Pojęcia nie mam jak najlepiej byłoby uszczelnić wał od śruby do silnika, tak aby podczas obrotów nie wciągało wody do środka obudowy.
Są jakieś elementy do wałów gumo/łozyskowo podobne?

Chciałbym wykonać pewien projekt opierając się o śruby do łodzi i silniki rc z przekładnią.

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 28 kwie 2011, 02:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 sie 2010, 22:53
Posty: 62
Lokalizacja: Grays
odkopuje bo ciekawe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.