Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 16:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 gru 2012, 12:52 
Że transmisja radiowa idzie NAD wodą to ja wiem, i właśnie o tą część mi chodziło - że woda tłumi sygnały, co zaś do zwijania przewodów by się nie zaplątały to też myślałem.. Najprościej (takie moje gdybanie) byłoby chyba co jakiś odcinek umocować do przewodu pingponga, którego wyporność równoważyłaby ciężar jakiegoś odcinka przewodu. W założeniu jeśli jeden metr przewodu będzie równoważony przez jednego pingponga, to 15m przewodu zrównoważy 15 pingpongów, 25m przewodu - 25 pingpongów, itd.. Automatyczne zwijanie musiało by się odbywać z bojki (by nie zwiększać ciężaru pojazdu), i być sterowane jakimś czujnikiem ruchu - a to chyba (jak dla mnie) dodatkowa komplikacja sterowania..


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 gru 2012, 12:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Trochę chłopska robota ;-) jest prościej nasunąć odcinek węża ogrodowego (jest kilka rodzajów, kilka z nich jest z tworzywa co luzem pływa po powierzchni) i nasuwasz fragmentami, dwie opaski zaciskowe i następny wtedy nic nie wystaje i się nie zaplącze :-) nie będę też nurkował po dnie lasu ;-) konar na drodze, to wtedy nad nim.

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 gru 2012, 13:29 
loop pisze:
Trochę chłopska robota

Ja chłop ze wsi, więc i myślę po chłopsku :-P


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 10:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Hehe, przynajmniej się codziennie dotleniasz czystszym powietrzem, to i myślenie może lepiej pracować :P

To teraz zasadnicze pytanie, którego użyć kodera PWM to PPM oraz dekodera PPM to PWM?
Propozycje? Linki?

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 10:46 
loop pisze:
..dotleniasz czystszym powietrzem..

Zimą to może tak, ale latem to czystsze powietrze potrafi mieć swój specyficzny zapaszek :-P
Mam tylko linki do kilku samoróbek: TU , TU , TU , TU , TU i TU , ale nie sprawdzałem żadnego w działaniu.. Ponadto - widzę że wielu kolegów preferuje gotowe (kupne) rozwiązania mimo iż koszt samoróbki to niekiedy 1/10 ceny gotowca (plus własny nakład pracy), ale ta kwestia widocznie zależy od różnicy w podejściu do rozumienia modelarstwa.. W każdym bądź razie - to wszystko co mam zapisane na lapiku w temacie PWM/PPM - może na coś się przyda ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 lis 2011, 16:02
Posty: 424
Lokalizacja: Kalisz
Zastanawia mnie jak sobie poradzisz z wizja ? Kamerka plytkowa daje przyzwoity efekt ale w powietrzu przy dobrym oswietleniu. W metnych Polskich wodach widocznosc nie przekracza metra,, nie wiem czy nawet halogeny by cos pomogly.
No chyba ,ze mieszkasz na Mauritiusie :)

No i jak przeslac video, kablem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 11:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 lut 2011, 00:55
Posty: 878
Lokalizacja: Białystok
loop - fajna ta Twoja radosna twórczość zarówno tutaj jak i na elektrodzie. Ładne grafiki i dużo gdybania, ale jakoś mało konkretów. Chcesz dać 'dzwonki' zanurzone kompletnie w wodzie?
Po 1 pływaniu bedziesz miał do wymiany łożyska...
Może warto jednak zrobić normalny wał napędowy na panwekach z fosforobrązu lub ketron-peek'u.
Jeżeli chcesz żeby to coś pływało prosto to konieczne będą 2 śruby lewa i prawa lub na jednej osi dwie przeciwbieżne. Poczytaj może trochę literatury o napędach łodzi podwodnych i ogólnie o modelach takich łodzi:
Np:
http://www.modelepodwodne.pl/technika.html zdaje się że kolega jest też tutaj na forum...

Powodzenia!!! Bardzo chciałbym zobaczyć efekt końcowy....


Ostatnio zmieniony wtorek 25 gru 2012, 12:03 przez Mieciu, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 12:00 
Mieciu pisze:
Chcesz dać 'dzwonki' zanurzone kompletnie w wodzie?
Po 1 pływaniu będziesz miał do wymiany łożyska...

Wymieni łożyska na ceramiczne i będą na wieki :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 13:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
@Rumcajs konwertera nie zrobię, nie mam zabawek do tworzenia sobie płytek. Pewnie albo zlecę, albo kupię.

Mieciu, uprawiaj stalking na kimś innym, już Ci to kilka razy pisałem.

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 24 sie 2011, 20:30
Posty: 629
Lokalizacja: Wrocław
a ja tak w biegu...
Albo nie doczytałem albo nikt nie wziął pod uwagę ciśnienia na tych 30M w brew pozorom nie jest to mało... Marynarz ze mnie żaden ale wydaje mi się że taki termosik to już na 10M będzie miał problem ze zniesieniem ciśnienia.

_________________
Na pierwszym planie : Mała Hania 25.11.2014 :-P
Bixler v2 eLeReS AP z MAXem :mrgreen: in progress...
Bimbal pod mobiusa do F550 (dopieszczanie)
ZMR 250 ->Pierwsze Koty za Płoty(OSTRO!)
Raptor FPV 1600 - rekord 5500m i tyle mi styka :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
na 30m masz ok 3bary ;)

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 25 gru 2012, 17:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 15 lut 2011, 00:55
Posty: 878
Lokalizacja: Białystok
loop pisze:
Mieciu, uprawiaj stalking na kimś innym, już Ci to kilka razy pisałem.


hahah to mnie rozśmieszyłeś :-) chyba definicji nie znasz.
To co napisałem kilka postów wyżej to tylko dobre rady z których skorzystasz lub nie....
Mam nadzieje że ten 'projekt' doczeka się zakończenia i nie będzie to kręcąca sie w kółko niesterowalna kupa.
Także trzymam kciuki i już więcej nic nie piszę :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 gru 2012, 02:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2720
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Ale by mi się przydał taki termosik z kamerką

http://www.cda.pl/video/142904f/Lowieni ... k-pod-woda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 27 gru 2012, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Do tego to Ci wystarczy gopro na cegle, uszczelnione wyjście AV i lcdek na górze :-) Takie stacjonarne oglądanie to pikuś.

Są postępy, właśnie się dowiedziałem, że zamówione śruby napędowe (na sklepie dostępne), są w istocie niedostępne (brak towaru) :mrgreen: uwielbiam to, taka praktyka naszych sklepów, no i będę miał teraz zagwozdkę poszukać w necie pasujących śrub ehh... znowu pewnie chiny, bo w niemieckich sklepach jest tego trochę, ale ceny :-/

@remix 3 bary to nie tak wiele, masz to na 30m, osobiście byłem na 25m bez butli, pianka, płetwy, balast i maska cressi minima z pomniejszoną objętością powietrza (im mniejsza maska i mniej powietrza zmieści, tym mniejszy nacisk maski na twarz), ma to znaczenie, bo np jak byś nurkował w masce panoramicznej, to już na 4m potrafi tak naciskać na twarz że komfort szlag trafia i trzeba stracić powietrze na wypełnienie je, czyli podniesienie ciśnienia w masce.
I jak to ma się do maszyny: cały pic polega na tym, abyś miał w maszynie małe komory powietrzne, np komory na światło i kamerę jak najmniejsze się uda zrobić, automatycznie wytrzymają większe ciśnienie. Do 3 barów wystarczy zwyczajny plastik uszczelniony np silikonem akwarystycznym, może guma na podkład aby była szansa to zdjąć w razie awarii. Ciśnienie gdy się zrozumie, można wykorzystać do doszczelniania konstrukcji, trzeba wiedzieć jak uszczelkę poprowadzić, przygotować jej kanał, maszyna nurkuje, elementy są dociskane i wzrasta szczelność. Tak możesz doszczelniać łożyska 3 fazowych silników, wtyczki kabli itd.

Jeśli mowa o samym termosie, na moje oko, to on bez problemu utrzyma szczelność na 500m-600m głębokości. Natomiast zakładając wytrzymałość konstrukcji przed implozją, to pewnie z 1km bez problemu :-)
Rury PCV szacuję na 300m szczelności.

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.