Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 22:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 30 sie 2017, 10:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 17:28
Posty: 13
gumiś pisze:
To nie jest łódka zanętowa, ot taki sobie stateczek zbudowany na bazie kadłuba holownika "Klimek".

Maxiii, rozumiem, że zalecasz wpisanie ręczne z kompa do programu punktów zwrotnych trasy. To jest to właśnie, czego chciałem uniknąć, strasznie kłopotliwy jest dostęp do złącza usb. Statek ma płynąć w określone miejsca i później to powtórzyć.


To zamontuj telemetrie po wifi i będziesz mógł się łączyć tabletem komórka czy laptopem. Moduł kosztuje max 10$


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
maxiiii pisze:
Zaznaczanir jest na kanale 7.
Na próbę zrób ręcznie trasę


Cytuję sam siebie - czy to już pora?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 wrz 2017, 16:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Witam ponownie, widzę że temat trochę przycichł dlatego ja mam pytanie dla niektórych pewnie banalne :)

Zauważyłem że w aparaturze FS-iA6 napięcie odbiornika po podłączeniu Apm to 4,5 v , zdarzało się tak że po pokonanym dystansie około 100 metrów i otworzeniu komory aparatura traciła zasięg
Obecnie Apm mam zasilany przez Bec tak jak na zdjęciu (kanał 2 PW) pod kanałem 1 jest serwo, niedawno doczytałem że pod PM nie powinno się podłączać serwa, zapewne stąd ten spadek.

Czy wystarczy że jeśli zakupie Power Module i podłącze to pod aku żel 12v wyjmę zworkę JP1 czy zasilanie będzie wtedy prawidłowe i tak to powinno wyglądać ?

Czy przy takim połączeniu serwo które jest wpięte do PM nie będzie już potrzebowało dodatkowego zasilania Np Bec ? , no i czy muszę pod drugie gniazdo w power module coś podłączać ? czy mogę zostawić tak jak to opisałem.


20170522_143718 (Kopiowanie) (2).jpg
20170522_143718 (Kopiowanie) (2).jpg [ 290.6 KiB | Przeglądany 1817 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lis 2017, 10:04 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Potrzebuję porady specjalistów... Ogarnąłem w końcu APM-a lecz mam dość istotny problem. Próbuję powpinać wszystkie niezbędne podzespoły w łódce i o ile nie ma żadnego problemu z oświetleniem nawigacyjnym - diodowym czy halogenem, to przy próbie wpięcia i użycia klap spustowych które otwierają się równocześnie sterowane dwoma serwami Hitec HS 322HD - spiętymi razem kabelkiem typu Y - to dzieje się tak https://www.youtube.com/watch?v=4OqwCM5YmkY
Jeżeli APM nie jest wpięty to wygląda to w miarę normalnie czyli tak https://www.youtube.com/watch?v=T_kWqf_XTbs
Czy ktoś podpowie jak można rozwiązać ten problem?? Chyba nie mogę wpiąć serw do APM-a ?? A łódka zanętowa bez możliwości zanęcania traci swoją podstawową funkcję. Dla uzupełnienia - nadajnik FlySky I6X+ odbiornik 10 kanałowy - regulatory http://www.prolam.pl/?page_id=763 Bardzo proszę o pomoc!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lis 2017, 10:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...masz za duzy spadek napiecia bo UBEC w regulatorze nie wyrabia (nic dziwnego bo ma tylko teoretycznie max 2A a twoje same serwa biora ok. 2x0,7A=1,4A) , musisz dac osobne zasilanie na serwa a do APM podlaczyc tylko przewod sygnalowy serwa i masa.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lis 2017, 10:56 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
waszka pisze:
...masz za duzy spadek napiecia bo UBEC w regulatorze nie wyrabia (nic dziwnego bo ma tylko teoretycznie max 2A a twoje same serwa biora ok. 2x0,7A=1,4A) , musisz dac osobne zasilanie na serwa a do APM podlaczyc tylko przewod sygnalowy serwa i masa.

Wesprze kolega jakimś szkicem poglądowym tutaj lub na PW ?? Będzie mnie staremu łatwiej jak to sobie obejrzę ;-) :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lis 2017, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1139
Lokalizacja: z krainy wiatrow
...do czarnego czy brązowego (masa) i czerwonego (napiecie) przewodow serwa podlaczasz osobne zasilanie 5V a do APM podlaczasz tylko przewod sygnalowy (bialy albo zólty) i mase jesli to inne zrodlo napiecia.

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lis 2017, 12:37 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Zrobiłem to troszeczkę inaczej z pomocą kolegi "po kiju" i problem już rozwiązany. Dziękuję!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 lis 2017, 19:52 
Offline

Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:58
Posty: 2
Lokalizacja: Brzeg
Witam szukam pomocy w którym miejscu w missionplayer ustawia się obroty silników żeby pływała wolniej w trybie auto


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 lis 2017, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1862
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:15 
Offline

Rejestracja: piątek 24 lis 2017, 10:58
Posty: 2
Lokalizacja: Brzeg
Dziękuję

Edytuj posty!

Witam może ktoś się jeszcze znajdzie z takim problemem odnośnie wpisania pliku na APM2.8 po brubie zapisania ustawien każdy parametr z ustawien wyskakuje failed proszę bardzo o pomoc widziałem że ktos miał ten problem ale nie było rozwiązania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 19:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 21 maja 2017, 08:42
Posty: 2
Lokalizacja: Racibórz
Witam
Mam problem na połączeniu się z Pixhaw z Mavlink gdy łódka jest wyłączona jakiś dłuższy czas to po załączeniu nie mogę od razu
nawiązać połączenia, muszę załączyć Pixhaw na około 1 min (w mavlink miga tylko zielona dioda) po czym wyłączyć i ponownie włączyć i wtedy (w mavlink miga zielona oraz czerwona dioda na przemian ) wtedy można nawiązać dopiero połączenie. Dlaczego tak się dzieje?

Edytuj posty!

Witam
Mam jeszcze jeden problem otóż wyobraźcie sobie taka sytuacje:
Wypływam łódka z automatu do docelowego punktu i nagle antena zahacza mi o żyłki wiec daje pauzę i przełączam na tryb manualny wyprowadzam łódkę z żyłek i ponownie włączam tryb autopilota łódka super dopływa do celu ale nie otwiera klap tak jakby w zadanym programie nie widziała komendy set serwo, dodam tylko ze jak dam autopilota i nie przerywam misji to pięknie wszystko działa .Wygląda to tak jakby aparatura trzymała cały czas serwo i nie pozwoliła go zwolnic.Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem.Kiedyś na starej aparaturze jak ja wyłączyłem to załączał się tryb bezpieczny i pixavik chciał wracać do RTL teraz po zmianie redia na FlySky FS-i6
ten tryb tez nie nie działa dlaczego?Został tez zmieniony soft Rower dedykowany z Mission planner na najnowszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 13:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2017, 17:01
Posty: 20
Lokalizacja: Kalisz
Witam, Chciałbym się jeszcze jednej rzeczy zapytać, Otóż łódka w trybie Guide i Rth płynie już idealnie prostu lecz po
załadowaniu waypointa i wciśnięciu Auto łódka płynie do punktu "wężykiem"

Dlaczego tak się dzieje ?
Czy jest jakaś możliwość przeniesienia tych ustawień z Guide i Rth do trybu Auto ?

Czy potrzeba tu jeszcze ruszać Pidy, jeśli w Guide i Rth płynie prosto ?


Screenshot_20180106-141943 (Kopiowanie) (2).png
Screenshot_20180106-141943 (Kopiowanie) (2).png [ 349.99 KiB | Przeglądany 1180 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 18:49 
Offline

Rejestracja: sobota 10 lut 2018, 19:40
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Witam serdecznie,

Próbuję skonfigurować APM 2.8, ale mam problem z uruchomieniem GPS UBLOX NEO-7M. Jest to sprzęt z wbudowanym kompasem. Sam GPS łapie mi fix-a, ale jakiej był nie zastosował konfiguracji i sposobu podłączenia - nie mogę złapać kontaktu z kompasem w GPS.

Ten wbudowany w APM zdaje się działać (reaguje). Gdy zaczynam kombinować ze zworką, podłączeniem wtyczki kompasu do gniazda pod gniazdem GPS lub do I2C - kompas przestaje całkowicie reagować. Próbowałem również sposobu opisanego tutaj przez jedną osobę https://www.dronetrest.com/t/apm-2-8-an ... ing/1194/3 - czyli zmostkowanie padów MUX_SCL i MUX_SCA (choć nie wiem, na ile to ma sens?), ale niestety również bez rezultatu.

Czy ktoś z Was używa podobnego zestawu i mógłby mi udzielić info, w jaki sposób poprawnie podłączyć GPS (z kompasem) do APM, jak ustawić zworki i jak skonfigurować kompas w parametrach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 lut 2018, 21:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 552
Lokalizacja: Kraków
Kompas sam się powinien wykryć, wtedy ten z GPS staje się compass #1 a ten wbudowany #2. Jak masz zrobioną wiązkę? U siebie walczyłem chwilę, miałem masę puszczoną od gniazda GPS w pixie do gpsa, ale nie miałem puszczonej masy od gniazda kompasu do gpsa (wspólny pin), bo myślałem, że masa to masa i że i tak jest połączona po stronie pixa - a jednak nie :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.