Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=28&t=45474
Strona 6 z 10

Autor:  pawelsky [ piątek 14 gru 2018, 00:14 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

Adrián pisze:
W czym problem zrobić centrujące się do środka? Wystarczy dołożyć sprężynkę tak jak jest z drugiej strony.

Nie wystarczy, trzeba jeszcze dokupic (lub dorobic) dzwignie.

Autor:  PiotrSz [ piątek 14 gru 2018, 08:40 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

Takpoprostu, jeśli chcesz głębiej wejść w zabawy modelami kołowymi to zawsze możesz sobie zrobić konwersję taranisa q7x na pistoletówkę ale to już piniondzy trzeba dołożyć ;-)
Obrazek
https://www.thingiverse.com/thing:2552696

Autor:  Takpoprostu [ piątek 14 gru 2018, 09:28 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

PiotrSz pisze:
Takpoprostu, jeśli chcesz głębiej wejść w zabawy modelami kołowymi to zawsze możesz sobie zrobić konwersję taranisa q7x na pistoletówkę ale to już piniondzy trzeba dołożyć ;-)
Obrazek
https://www.thingiverse.com/thing:2552696


Transformers ! :shock: ;-) Ja w sumie chciałbym tylko jednego - taką aparaturę pistoletową do której bym mógł podłączyć jakiś nadajnik na 433 MHz ;-) A jeszcze lepiej bym mógł to kiedyś przekładać do apki kompaktowej jak bym chciał zacząć latać hehe... Wiem, wiem, takie cuda to tylko w dawnej Erze.

Autor:  Verid [ piątek 14 gru 2018, 10:01 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

Takpoprostu pisze:
a w sumie chciałbym tylko jednego - taką aparaturę pistoletową do której bym mógł podłączyć jakiś nadajnik na 433 MHz ;-) A jeszcze lepiej bym mógł to kiedyś przekładać do apki kompaktowej jak bym chciał zacząć latać hehe... Wiem, wiem, takie cuda to tylko w dawnej Erze.

Niezupełnie tylko w Erze. Jak wspomniałem, podstawy elektroniki i lutowania będą niezbędne ale istnieje prawdopodobieństwo że nawet twoją obecną można przerobić na 433. Jeżeli moduł w niej zainstalowany występuje osobno i uda ci się wyłuskać PPM to możesz go podać na np. eLeReSa i będzie banglać.

Autor:  tombstone [ piątek 14 gru 2018, 18:07 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

albo najprościej kupić wzmacniacz wifi 2 albo 4W i wio

Autor:  PiotrSz [ niedziela 16 gru 2018, 16:25 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

tombstone pisze:
albo najprościej kupić wzmacniacz wifi 2 albo 4W i wio

I przy okazji złamać przepisy o mocy dopuszczonej przy aparaturach modelarskich... na 433mHz przy 100mW dopuszczonych przepisami w powietrzu można zrobić kilkadziesiąt kilometrów a na ziemi kilka pewnie, natomiast dopalona wzmacniaczem 2W albo 4W zrobi gigantyczną kaszanę w eterze.

Autor:  tombstone [ niedziela 16 gru 2018, 17:18 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

podpowiedz jeszcze koledze, jak szybko przerobić jego pistoletową 2.4GHz na 433MHz

Autor:  pawelsky [ niedziela 16 gru 2018, 17:59 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

tombstone pisze:
podpowiedz jeszcze koledze, jak szybko przerobić jego pistoletową 2.4GHz na 433MHz

Verid napisal jak...

Autor:  toretto1995 [ poniedziałek 17 gru 2018, 15:30 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

Bierzesz swoją aparaturę pistoletową, robisz konwerter pwm na ppm ( https://oscarliang.com/build-pwm-ppm-co ... -receiver/ ) Możliwe, że ktoś sprzedaje gotowca na forum, nie szukałem. Z jednej strony podłączasz swój odbiornik z drugiej jakiegokolwiek lrs'a i masz aparaturę na 433 ;)

Jednym z plusów takiego rozwiązania jest to, że swój odbiornik od aparatury pistoletowej montujesz wraz z konwerterem i lrs'em na jakimś wysokim statywie co zapewni jeszcze większy zasięg i siedząc w domu (statyw na dworze) sterujesz samochodzikiem.

Drugi plus jest taki, że nie ma problemu dorobić trackera. Poczytaj na forum o eLeReS.

Koszt przerobienia zamyka się w cenie lrs'a i arduino ewentualny statyw ;-)

Autor:  Takpoprostu [ wtorek 18 gru 2018, 00:16 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

toretto1995 pisze:
Bierzesz swoją aparaturę pistoletową, robisz konwerter pwm na ppm ( https://oscarliang.com/build-pwm-ppm-co ... -receiver/ ) Możliwe, że ktoś sprzedaje gotowca na forum, nie szukałem. Z jednej strony podłączasz swój odbiornik z drugiej jakiegokolwiek lrs'a i masz aparaturę na 433 ;)

Jednym z plusów takiego rozwiązania jest to, że swój odbiornik od aparatury pistoletowej montujesz wraz z konwerterem i lrs'em na jakimś wysokim statywie co zapewni jeszcze większy zasięg i siedząc w domu (statyw na dworze) sterujesz samochodzikiem.

Drugi plus jest taki, że nie ma problemu dorobić trackera. Poczytaj na forum o eLeReS.

Koszt przerobienia zamyka się w cenie lrs'a i arduino ewentualny statyw ;-)


Np. OpenLRS ? i w przyszłości wykorzystać z Taranisem do lotów gdzie tylko wpinam w odpowiednie gniazdo z tyłu obudowy aparatury ?

Tylko jak wyciągnąć ten sygnał PWM z mojej apki pistoletowej od samochodu ?

Bo ja to nie bardzo chyba rozumiem:
-Kupuje powiedzmy na BG taki konwerter.
Mój odbiornik ma jeden rząd pinów jako zasilanie, pozostałe trzy rzędy wyjście na serwa
-i teraz jeżeli ma dwa serwa to muszę wyjść dwoma kablami z nadajnika analogicznie do konwertera i do niego serwa ?

Załączniki:
pwm-ppm-sbus-converter-receiver-rx.jpg
pwm-ppm-sbus-converter-receiver-rx.jpg [ 36.55 KiB | Przeglądany 2480 razy ]

Autor:  toretto1995 [ wtorek 18 gru 2018, 08:26 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

Bindujesz swoją aparaturę pistoletową ze swoim odbiornikiem który masz w komplecie. Odbiornik to ten mały prostokąt z wieloma rzędami pinów. Jeśli masz odbiornik 3 kanałowy to łączysz go z konwerterem trzema takimi kabelkami jak na zdjęciu które wstawiłeś jak masz 4 kanałowy odbiornik to 4 takimi kabelkami itd...

Dalej do tego konwertera pod pin ppm out podpinasz lrs'a. Może to być tak jak napisałeś openlrs jednakże ja proponuję któryś z polskich produktów np eLeReS, QLRS, tematy o tych urządzeniach są na forum.

Autor:  Takpoprostu [ wtorek 18 gru 2018, 08:52 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

toretto1995 pisze:
Bindujesz swoją aparaturę pistoletową ze swoim odbiornikiem który masz w komplecie. Odbiornik to ten mały prostokąt z wieloma rzędami pinów. Jeśli masz odbiornik 3 kanałowy to łączysz go z konwerterem trzema takimi kabelkami jak na zdjęciu które wstawiłeś jak masz 4 kanałowy odbiornik to 4 takimi kabelkami itd...

Dalej do tego konwertera pod pin ppm out podpinasz lrs'a. Może to być tak jak napisałeś openlrs jednakże ja proponuję któryś z polskich produktów np eLeReS, QLRS, tematy o tych urządzeniach są na forum.



aaaa i do lrs,a dopiero podpinam serwa. Teraz rozumiem ! :) Kurde tłumaczysz tak że zaczynam to wszystko czaić hehe. I odbiornik LRSa muszę osobno zasilić tak ?

A co z nadajnikiem ? Jak wyciągnąć z mojej aparatury PWM ?

Autor:  toretto1995 [ wtorek 18 gru 2018, 09:09 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

PWM wyciągasz z odbiornika a nie z aparatury. PWM znajduje się w odbiorniku na tych pinach, które łączysz kabelkami z konwerterem. Nawet na obrazku masz napisane PWM IN, patrzyłeś na ten obrazek ?

Autor:  Takpoprostu [ wtorek 18 gru 2018, 09:16 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

toretto1995 pisze:
PWM wyciągasz z odbiornika a nie z aparatury. PWM znajduje się w odbiorniku na tych pinach, które łączysz kabelkami z konwerterem. Nawet na obrazku masz napisane PWM IN, patrzyłeś na ten obrazek ?


aaa no tak,
I teraz do tego konwertera wpinam nadajnik LRS i do modelu odbiornik LRS. I rozumiem że musi to być zasilane osobnym pakietem - dzięki temu mogę to wystawić na wysokim maszcie i mieć lepsze zasięgi. Rewelka :) A czy LRSa trzeba jakoś konfigurować ? Czy jest to plug&play ?

Autor:  toretto1995 [ wtorek 18 gru 2018, 10:22 ]
Tytuł:  Re: Czy da się złożyć FPV który uzyska ponad 1 km zasięgu ?

Są takie które trzeba konfigurować a są też plug&play ;)

Strona 6 z 10 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/