Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 lip 2019, 05:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 14 gru 2018, 00:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
W czym problem zrobić centrujące się do środka? Wystarczy dołożyć sprężynkę tak jak jest z drugiej strony.

Nie wystarczy, trzeba jeszcze dokupic (lub dorobic) dzwignie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 gru 2018, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3312
Lokalizacja: Olsztyn
Takpoprostu, jeśli chcesz głębiej wejść w zabawy modelami kołowymi to zawsze możesz sobie zrobić konwersję taranisa q7x na pistoletówkę ale to już piniondzy trzeba dołożyć ;-)
Obrazek
https://www.thingiverse.com/thing:2552696

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 gru 2018, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
PiotrSz pisze:
Takpoprostu, jeśli chcesz głębiej wejść w zabawy modelami kołowymi to zawsze możesz sobie zrobić konwersję taranisa q7x na pistoletówkę ale to już piniondzy trzeba dołożyć ;-)
Obrazek
https://www.thingiverse.com/thing:2552696


Transformers ! :shock: ;-) Ja w sumie chciałbym tylko jednego - taką aparaturę pistoletową do której bym mógł podłączyć jakiś nadajnik na 433 MHz ;-) A jeszcze lepiej bym mógł to kiedyś przekładać do apki kompaktowej jak bym chciał zacząć latać hehe... Wiem, wiem, takie cuda to tylko w dawnej Erze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 gru 2018, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12222
Lokalizacja: Mikoszewo
Takpoprostu pisze:
a w sumie chciałbym tylko jednego - taką aparaturę pistoletową do której bym mógł podłączyć jakiś nadajnik na 433 MHz ;-) A jeszcze lepiej bym mógł to kiedyś przekładać do apki kompaktowej jak bym chciał zacząć latać hehe... Wiem, wiem, takie cuda to tylko w dawnej Erze.

Niezupełnie tylko w Erze. Jak wspomniałem, podstawy elektroniki i lutowania będą niezbędne ale istnieje prawdopodobieństwo że nawet twoją obecną można przerobić na 433. Jeżeli moduł w niej zainstalowany występuje osobno i uda ci się wyłuskać PPM to możesz go podać na np. eLeReSa i będzie banglać.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 gru 2018, 18:07 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 702
albo najprościej kupić wzmacniacz wifi 2 albo 4W i wio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 gru 2018, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3312
Lokalizacja: Olsztyn
tombstone pisze:
albo najprościej kupić wzmacniacz wifi 2 albo 4W i wio

I przy okazji złamać przepisy o mocy dopuszczonej przy aparaturach modelarskich... na 433mHz przy 100mW dopuszczonych przepisami w powietrzu można zrobić kilkadziesiąt kilometrów a na ziemi kilka pewnie, natomiast dopalona wzmacniaczem 2W albo 4W zrobi gigantyczną kaszanę w eterze.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 gru 2018, 17:18 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 702
podpowiedz jeszcze koledze, jak szybko przerobić jego pistoletową 2.4GHz na 433MHz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 gru 2018, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7307
Lokalizacja: Polska
tombstone pisze:
podpowiedz jeszcze koledze, jak szybko przerobić jego pistoletową 2.4GHz na 433MHz

Verid napisal jak...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 gru 2018, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3482
Lokalizacja: Strefa G
Bierzesz swoją aparaturę pistoletową, robisz konwerter pwm na ppm ( https://oscarliang.com/build-pwm-ppm-co ... -receiver/ ) Możliwe, że ktoś sprzedaje gotowca na forum, nie szukałem. Z jednej strony podłączasz swój odbiornik z drugiej jakiegokolwiek lrs'a i masz aparaturę na 433 ;)

Jednym z plusów takiego rozwiązania jest to, że swój odbiornik od aparatury pistoletowej montujesz wraz z konwerterem i lrs'em na jakimś wysokim statywie co zapewni jeszcze większy zasięg i siedząc w domu (statyw na dworze) sterujesz samochodzikiem.

Drugi plus jest taki, że nie ma problemu dorobić trackera. Poczytaj na forum o eLeReS.

Koszt przerobienia zamyka się w cenie lrs'a i arduino ewentualny statyw ;-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 gru 2018, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
toretto1995 pisze:
Bierzesz swoją aparaturę pistoletową, robisz konwerter pwm na ppm ( https://oscarliang.com/build-pwm-ppm-co ... -receiver/ ) Możliwe, że ktoś sprzedaje gotowca na forum, nie szukałem. Z jednej strony podłączasz swój odbiornik z drugiej jakiegokolwiek lrs'a i masz aparaturę na 433 ;)

Jednym z plusów takiego rozwiązania jest to, że swój odbiornik od aparatury pistoletowej montujesz wraz z konwerterem i lrs'em na jakimś wysokim statywie co zapewni jeszcze większy zasięg i siedząc w domu (statyw na dworze) sterujesz samochodzikiem.

Drugi plus jest taki, że nie ma problemu dorobić trackera. Poczytaj na forum o eLeReS.

Koszt przerobienia zamyka się w cenie lrs'a i arduino ewentualny statyw ;-)


Np. OpenLRS ? i w przyszłości wykorzystać z Taranisem do lotów gdzie tylko wpinam w odpowiednie gniazdo z tyłu obudowy aparatury ?

Tylko jak wyciągnąć ten sygnał PWM z mojej apki pistoletowej od samochodu ?

Bo ja to nie bardzo chyba rozumiem:
-Kupuje powiedzmy na BG taki konwerter.
Mój odbiornik ma jeden rząd pinów jako zasilanie, pozostałe trzy rzędy wyjście na serwa
-i teraz jeżeli ma dwa serwa to muszę wyjść dwoma kablami z nadajnika analogicznie do konwertera i do niego serwa ?


pwm-ppm-sbus-converter-receiver-rx.jpg
pwm-ppm-sbus-converter-receiver-rx.jpg [ 36.55 KiB | Przeglądany 821 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 gru 2018, 08:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3482
Lokalizacja: Strefa G
Bindujesz swoją aparaturę pistoletową ze swoim odbiornikiem który masz w komplecie. Odbiornik to ten mały prostokąt z wieloma rzędami pinów. Jeśli masz odbiornik 3 kanałowy to łączysz go z konwerterem trzema takimi kabelkami jak na zdjęciu które wstawiłeś jak masz 4 kanałowy odbiornik to 4 takimi kabelkami itd...

Dalej do tego konwertera pod pin ppm out podpinasz lrs'a. Może to być tak jak napisałeś openlrs jednakże ja proponuję któryś z polskich produktów np eLeReS, QLRS, tematy o tych urządzeniach są na forum.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 gru 2018, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
toretto1995 pisze:
Bindujesz swoją aparaturę pistoletową ze swoim odbiornikiem który masz w komplecie. Odbiornik to ten mały prostokąt z wieloma rzędami pinów. Jeśli masz odbiornik 3 kanałowy to łączysz go z konwerterem trzema takimi kabelkami jak na zdjęciu które wstawiłeś jak masz 4 kanałowy odbiornik to 4 takimi kabelkami itd...

Dalej do tego konwertera pod pin ppm out podpinasz lrs'a. Może to być tak jak napisałeś openlrs jednakże ja proponuję któryś z polskich produktów np eLeReS, QLRS, tematy o tych urządzeniach są na forum.



aaaa i do lrs,a dopiero podpinam serwa. Teraz rozumiem ! :) Kurde tłumaczysz tak że zaczynam to wszystko czaić hehe. I odbiornik LRSa muszę osobno zasilić tak ?

A co z nadajnikiem ? Jak wyciągnąć z mojej aparatury PWM ?


Ostatnio zmieniony wtorek 18 gru 2018, 09:44 przez Takpoprostu, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 gru 2018, 09:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3482
Lokalizacja: Strefa G
PWM wyciągasz z odbiornika a nie z aparatury. PWM znajduje się w odbiorniku na tych pinach, które łączysz kabelkami z konwerterem. Nawet na obrazku masz napisane PWM IN, patrzyłeś na ten obrazek ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 gru 2018, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
toretto1995 pisze:
PWM wyciągasz z odbiornika a nie z aparatury. PWM znajduje się w odbiorniku na tych pinach, które łączysz kabelkami z konwerterem. Nawet na obrazku masz napisane PWM IN, patrzyłeś na ten obrazek ?


aaa no tak,
I teraz do tego konwertera wpinam nadajnik LRS i do modelu odbiornik LRS. I rozumiem że musi to być zasilane osobnym pakietem - dzięki temu mogę to wystawić na wysokim maszcie i mieć lepsze zasięgi. Rewelka :) A czy LRSa trzeba jakoś konfigurować ? Czy jest to plug&play ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 gru 2018, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3482
Lokalizacja: Strefa G
Są takie które trzeba konfigurować a są też plug&play ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.