Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 22 sie 2019, 17:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 gru 2018, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dokładnie, jak pisze kolega.
Autkiem, to tylko 1,2 chyba, ze interesuje Cię jeżdżenie "koło nogi".
Szkoda wydawać kasę na 5.8, to się nie sprawdzi tam, gdzie chcesz jeździć.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Zakupiłem już zestaw 5.8 GHz z świadomością że może być krucho z zasięgiem. Jednak zrobiłem to do testu. Do tego mam jeszcze świadomość że mój model ma aparaturę Modecraft GT 3.2 :) Więc i on pewnie ograniczy mi nieźle zasięg. Ale jak faktycznie będzie mi za mało i spodoba się zabawa - sprzedam link video i wskoczę na FOX,a 1.2 GHz

Kupiłem taki zestaw:


zx.png
zx.png [ 132.78 KiB | Przeglądany 968 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1041
Lokalizacja: Legnica
Aha, zapomniałem o jednej kwestii która wypadła mi z głowy. Nie da się tak jeździć szybko w terenie. Obraz trzęsie niemiłosiernie. Żadnych szczegółów na drodze nie zobaczysz jadąc szybciej :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Chyba, że zrobisz sobie mini gimbal, chociaż osi pitch. Idealnie pitch i roll.

Jak zostałeś przy 5.8, to chociaż zainwestuj w dobre anteny.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Baqsthc pisze:
Aha, zapomniałem o jednej kwestii która wypadła mi z głowy. Nie da się tak jeździć szybko w terenie. Obraz trzęsie niemiłosiernie. Żadnych szczegółów na drodze nie zobaczysz jadąc szybciej :D

Kurde, myślałem o tym - aż tak źle ?


Adrián pisze:
Chyba, że zrobisz sobie mini gimbal, chociaż osi pitch. Idealnie pitch i roll.

Jak zostałeś przy 5.8, to chociaż zainwestuj w dobre anteny.


Tak tak wyczytałem że anteny stąd:
https://www.actuna.com/pl/?fbclid=IwAR1 ... KGSrijgjnM

A co do gimbala... Hmmm.... Też chodził mi po głowie chociaż 2 osiowy - tam mam sporo miejsca mógłbym pomyśleć. Czy możecie coś polecić niedrogiego - plug&play ? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Do płytkowej?
Tylko diy, jeszcze nie widziałem tak małego gotowca, którego można by użyć w tym projekcie.
Silniki rcx h1806
Kontroler storm32 lub alexmos

Wystarczy też jedna oś, to już będzie duża poprawa, ale ideałem będą dwie. 3 są niepotrzebne w tym przypadku.

Jak masz gogle z diversity, to w prodrone, kupisz cały zestaw 2 pagody + helikal.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1041
Lokalizacja: Legnica
Hmm no mam wątpliwości co do tego czy gimbal ogarnie drgania o tej częstotliwości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Adrián pisze:
Do płytkowej?
Tylko diy, jeszcze nie widziałem tak małego gotowca, którego można by użyć w tym projekcie.
Silniki rcx h1806
Kontroler storm32 lub alexmos

Wystarczy też jedna oś, to już będzie duża poprawa, ale ideałem będą dwie. 3 są niepotrzebne w tym przypadku.


Miałem kiedyś takiego gotowca do gopro na storm32 3 osiowego - kurcze troszkę duży. Ale chyba właśnie bym potrzebował 3 osi. Tam drgania wchoda we wszystkich kierunkach - w końcu to offorad.

Adrián pisze:
Jak masz gogle z diversity, to w prodrone, kupisz cały zestaw 2 pagody + helikal.


Nawet nie wiem czy moje gogle mają to :D Ale sądzę że tak skoro są dwie anteny...
Ten ? 150zł trochę dużo :( A nie wiadomo czy poprawi zasięg...
https://shop.prodrone.pl/en_US/p/Pagoda ... .8-GHz/204


Baqsthc pisze:
Hmm no mam wątpliwości co do tego czy gimbal ogarnie drgania o tej częstotliwości


Ale może chociaż trochę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
https://shop.prodrone.pl/en_US/p/Antenn ... da-2.1/119 x2 + https://shop.prodrone.pl/en_US/p/PRO-He ... .8-dbi/123

Poprawić, poprawi, ale czy to Ci wystarczy? Nie sądzę i tak przejdziesz na 1.2
Teraz pewnie zadasz pytanie, po co kupować nowe anteny, skoro zasięg i tak będzie nie taki jakbyś chciał? No właśnie, po co kupować 5.8 ;-)

To już jest uzależnione od ustawień, ale i tak dużo poprawi w stosunku do twardego połączenia.

Chyba, że poeksperymentujesz z jakimiś piankami, czy żelami, podkładkami pod kamerę. Montowanie na sztywno to słaby pomysł.

Tylko 3 oś po co? Chyba, lepiej by kamera się obracała razem z samochodem?

Duży gimbal do gopro się nie nadaje. Silniki są dopasowane do większej wagi. Te, które pokazałem, też mogą być za duże (chociaż lepsze). Mniejszych, seryjnych nie widziałem, trzeba przewijać samemu. Ale to nie jest duży problem, można dołożyć trochę balastu do kamery, by silniki dobrze pracowały, jak się okaże, że kamera jest za lekka.
Kwestia podejścia do problemu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12275
Lokalizacja: Mikoszewo
Takpoprostu pisze:
w końcu to offorad.

I dlatego ja na przykład bym gimbala nie dawał, szczególne jeżeli
Takpoprostu pisze:
chciałbym się poczuć jak by siedział w aucie

Siedząc w aucie offroad nie suniesz jak Mercedesem po autostradzie, nie? Po drugie, tak jak Baqsthc, mam poważne wątpliwości czy gimbal ci wybierze tak ostre szarpnięcia. Szczególnie że chcesz się poruszać spalinowcem gdzie wibracje od silników potrafią IMU doprowadzić do ciężkiego zajoba i za chwilę będziesz musiał kombinować z odpowiednią wibroizolacją żeby żyroskopy szału nie dostawały.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 gru 2018, 23:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Adrián pisze:
https://shop.prodrone.pl/en_US/p/Antenna-Pro-Pagoda-2.1/119 x2 + https://shop.prodrone.pl/en_US/p/PRO-He ... .8-dbi/123

Poprawić, poprawi, ale czy to Ci wystarczy? Nie sądzę i tak przejdziesz na 1.2
Teraz pewnie zadasz pytanie, po co kupować nowe anteny, skoro zasięg i tak będzie nie taki jakbyś chciał? No właśnie, po co kupować 5.8 ;-)


Dzięki za linki - tak jak pisałem nadajnik kosztował mnie tylko 60zł więc sprzedam i przejdę na 1.2 jak by co. A gogle mają AV-in więc to nie problem - chyba ;-)


Adrián pisze:
Tylko 3 oś po co? Chyba, lepiej by kamera się obracała razem z samochodem?

Tak sobie zerkałem na testy 2 sixs vs 3 axis i jednak lepiej 3 osiowy zbiera drgania. A zawsze silnik górny można ustawić by był twardszy. Na YT jest film gdzie gość posadził 2 osiowego gimbala na autku RC i nadal trzęsło jak diabli. Ale to było autko w skali 1:10. Mój model ma metr długości, prawie 15kg wagi - bardzo duże miękkie kołą i długi skok amortyzatorów - zapewne będzie lepiej zawieszenie zbierało nierówności/

Adrián pisze:
Duży gimbal do gopro się nie nadaje. Silniki są dopasowane do większej wagi. Te, które pokazałem, też mogą być za duże (chociaż lepsze). Mniejszych, seryjnych nie widziałem, trzeba przewijać samemu. Ale to nie jest duży problem, można dołożyć trochę balastu do kamery, by silniki dobrze pracowały, jak się okaże, że kamera jest za lekka.
Kwestia podejścia do problemu.


ehh te modelarstwo ;)

Verid pisze:
mam poważne wątpliwości czy gimbal ci wybierze tak ostre szarpnięcia.

Dlatego jak pisałem, mam nadzieje że amortyzacja samego modelu sporo odbierze. Nie chce płynąć jak po jeziorze - ale jednak jak zacznie mi telepotać przed oczami to może to być mocno "rzygogenne".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 gru 2018, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12275
Lokalizacja: Mikoszewo
Były przypadki na tym forum że założenie wycudowanej stabilizacji miast poprawić pogorszyło sprawę (nie tylko w temacie aut) stąd sugestia by sprawdzić co rzeczywiście będziesz miał przy połączeniu na sztywno ZANIM pójdziesz w czas (ustawienie customowego gimbala wymaga go trochę) i koszty które niekoniecznie będą rozwiązaniem problemu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 gru 2018, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Takpoprostu pisze:
Dzięki za linki - tak jak pisałem nadajnik kosztował mnie tylko 60zł więc sprzedam i przejdę na 1.2 jak by co. A gogle mają AV-in więc to nie problem - chyba

Na tych antenach za wiele nie uzyskasz, więc możesz już myśleć o 1.2 i Anteny też do wymiany. Bo seryjne to nic nie warte.
Dobre anteny to podstawa, później moc nadajnika.

Z bimbalami się wstrzymaj. Zobacz jak będzie na sztywno, później ewentualnie zastosuj jakąś samoróbkę z amortyzacją, a później myśl o czymś innym, jak to Ci będzie przeszkadzało.

Jak chcesz się poczuć jak w "aucie", to zapakuj kamerę do środka, jak masz tam miejsce pod dachem i myśl prędzej o head trakerze.

To jak z goglami, trzeba się przekonać samemu, czy wolisz wiadro, czy 2 osobne ekrany.




_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 gru 2018, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Kurcze Adrian headtracker to niesamowity pomysł! Tylko że z tego co widzę nie ma zestawów... Sama płytka która pewnie trzeba konfigurować do tego kupić serwa itd. ajjj nie ogarnę... Tylko że to musi być połączone z aparaturą tak ? Moja tandetna GT3.2 takiej możliwości pewnie nie ma.

A co do gimbala to zrobię jak mówicie.. wstrzymam się. Zamówić zawsze można.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 gru 2018, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zamontuj na sztywno, kiedyś możesz dołożyć.
Są gotowe, są diy.
Przy jednym serwie, też ma to sens, ale przy 2 to ideał.

Prosty HT miałem zamontowany w slow boat 38s



Ale na razie skup się na jednym.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.