Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 03:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 04 lip 2017, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
Spike pisze:
Endpointy ustawia się w ESC jak rozumiem?

Nie, w aparaturze.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 lip 2017, 08:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Ok, na razie FS-i6 zamówione i czekam aż dojdzie. Może mniej wygodne od apki typowo samochodowej ale za to bardziej uniwersalna. Silnik, ESC i serwo już chyba w przyszłym miesiącu. Rozkładam sobie przyjemność na raty :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 lip 2017, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 29 cze 2017, 14:17
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Spike; sądziłem (i Koledzy zapewne także), że posiadasz rzeczony silnik o dużym kV, regulator do silników bezszczotkowych i zamierzasz TO upakować w autku. Jeśli zamierzasz dopiero kupować to szkoda środków na takie działania. Jak ma być "tanio i dobrze" kup zwykłego blaszaka prądu stałego (szczotkowy) i regulator samochodowy prądu stałego (do szczotkowych) i nie baw się w dziwadła z obniżaniem napięcia. Jeśli pokusisz się o napęd bezszczotkowy to zdecydowanie polecam silnik o kV w okolicach 2500-3300. Popędzisz to z normalnego pakietu i będzie jeździło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 lip 2017, 08:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Pytanie - czy do ESC warto kupić kartę do programowania?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 lip 2017, 20:17 
Offline

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 17:26
Posty: 57
Lokalizacja: londyn
Ja swojego czasu też próbowałem złożyć coś swojego z części, które pasowały ale nie do końca.
Koniec końców mam coś takiego.... jeździ, ale nie tak jak powinien (koła się odkręcają, nie jest wyważony co skutkuje zdzieraniem przednich opon)
i kupę kasy utopione.
Więc jeśli chcesz żeby śmigał tak jak powinien, kup sobie nowy.
Ja bym teraz tak zrobił bo tyle co w niego wpakowałem starczyło by na nowy nie byle jaki i cieszył bym się z satysfakcjonującej jazdy.
A ten co skończyłem to nawet kolegom wstyd pokazać.


2d0b2c19-5e15-428a-a4a4-925b4e680e22.jpg
2d0b2c19-5e15-428a-a4a4-925b4e680e22.jpg [ 311.19 KiB | Przeglądany 1310 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 lip 2017, 21:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
u mnie priorytetem jest mały budżet. Apkę + odbiornik kupiłem lepszą, bo zostanie albo się sprzeda z niewielką stratą. Pakiet Lipo podobnie. Serwo to 20 zł, silnik + ESC ok. 70 zł. Co z tego wyjdzie - zobaczymy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 06:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 319
Lokalizacja: Krosno
Tomek, odkręcanie się kół może być spowodowane zyżytymi gwintami na piastach / albo nie takimi kołami, jeśli mają luzy na sześciokątach to będą się odkręcać, natomiast wyważenie ma niewiele do zużycia opon, za to zbieżność, czy luzy na podzespołach zawieszenia- jak najbardziej. :-P

Spike, tym bardziej biorąc pod uwagę budżet- i to że zamierzasz założyć fpv- nie pchałbym się w bezszczotkę- przy fpv potrzebujesz raczej solidnego momentu od zera,i nie tak dużej prędkości- więc szczotkowiec z odpowiednio dobranym przełożeniem- według mnie też są najlepszym pomysłem. ;-)

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 07:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 29 cze 2017, 14:17
Posty: 22
Lokalizacja: Poznań
Co do karty do programowania - zależy jak często lubisz gmerać i czy w Twoim otoczeniu jest ktoś, kto ewentualnie udostępni.
Programowanie "z radia" jest bardzo upierdliwe i nie zawsze wiadomo co się tam pozmieniało.

Karta do programowania, czy ogólnie programator (lub w reglach, które to posiadają; podłączenie do PC) to wygoda, a najczęściej większe możliwości ustawień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 08:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Chestnut pisze:
przy fpv potrzebujesz raczej solidnego momentu od zera,i nie tak dużej prędkości- więc szczotkowiec z odpowiednio dobranym przełożeniem- według mnie też są najlepszym pomysłem. ;-)

problem jest taki, że tam jest mało miejsca na silnik. Wejdzie silnik o średnicy 24mm i długości 30, maks. 35mm. Ten szczotkowy 280, który tam jest ma zasilanie na 6V i raczej słabą wydajność. Można byłoby zasilić np. 7.4V z pakietu 2S ale z tego co wyczytałem w sieci będzie się strasznie grzał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 319
Lokalizacja: Krosno
wiesz, jak chcesz ograniczyć koszty, a spełnić wymagania- musisz włożyć trochę roboty :-P
pogmeraj, wytnij więcej miejsca na silnik (jak się da), czy zepnij 2 szt szczotkowe jeden za drugim...
...możliwości jest wiele- łatwiej byłoby doradzać, gdybyś wrzucił zdjęcia jak to wygląda w środkuu ;-)

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 12:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Póki co plan jest utrzymania oryginalnego wyglądu i zmiana elektroniki bez cięcia-gięcia + renowacja karoserii, którą poprzedni właściciel lekko zmasakrował. Jak będę miał chwilkę to wrzucę zdjęcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 19:16 
Offline

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 17:26
Posty: 57
Lokalizacja: londyn
Chestnut pisze:
Tomek, odkręcanie się kół może być spowodowane zyżytymi gwintami na piastach / albo nie takimi kołami, jeśli mają luzy na sześciokątach to będą się odkręcać, natomiast wyważenie ma niewiele do zużycia opon, za to zbieżność, czy luzy na podzespołach zawieszenia- jak najbardziej.



No widzisz właśnie piasty są wymienione luzów niema.
Wyważenie do zużycia opon nic niema... jak niema?? Jeśli jest większy nacisk na tylną oś, automatycznie zaczynają przednie zrywać.
A nie mam blokady środkowego dyferencjału i jest efekt jaki jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 sie 2017, 21:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Oto pacjent: Toyota Pickup 4x4. Model z roku 1985, więc ponad 30 lat na karku już ma:

20170809-P8092081.jpg
20170809-P8092081.jpg [ 126.62 KiB | Przeglądany 1087 razy ]

20170809-P8092082.jpg
20170809-P8092082.jpg [ 125.99 KiB | Przeglądany 1087 razy ]

20170809-P8092083.jpg
20170809-P8092083.jpg [ 130.18 KiB | Przeglądany 1087 razy ]

20170809-P8092084.jpg
20170809-P8092084.jpg [ 108.87 KiB | Przeglądany 1087 razy ]

20170809-P8092085.jpg
20170809-P8092085.jpg [ 147.73 KiB | Przeglądany 1087 razy ]


Niestety przeżył nieudaną renowację przez poprzedniego właściciela. Pierwsze próby usunięcia starej farby ukazały zamalowane naklejki. Łatwo nie będzie:

20170809-P8092086.jpg
20170809-P8092086.jpg [ 124.68 KiB | Przeglądany 1087 razy ]


Opony brudne ale w dość dobrym stanie:

20170809-P8092087.jpg
20170809-P8092087.jpg [ 145.31 KiB | Przeglądany 1087 razy ]


Karoseria po demontażu:

20170809-P8092088.jpg
20170809-P8092088.jpg [ 95.71 KiB | Przeglądany 1087 razy ]

20170809-P8092089.jpg
20170809-P8092089.jpg [ 97.38 KiB | Przeglądany 1087 razy ]

20170809-P8092090.jpg
20170809-P8092090.jpg [ 78.54 KiB | Przeglądany 1087 razy ]


Piękny, nieprawdaż? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 sie 2017, 06:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
Byś szczegóły mechaniki pokazał bo to głównie o to się temat rozwodzi. Buda to ostatnie ze zmartwień, jeżeli w ogóle jakiekolwiek...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 sie 2017, 07:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 sie 2014, 20:33
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
eeee tam, dla mnie buda nie mniej ważna od reszty :) Ma jeździć i wyglądać.

No to czas na bebechy

całość z elektroniką:
20170809-P8092091.jpg
20170809-P8092091.jpg [ 137.56 KiB | Przeglądany 1054 razy ]


dyfer i dwa wałki. Na górze silnik szczotkowy klasy 280
20170809-P8092092.jpg
20170809-P8092092.jpg [ 129.04 KiB | Przeglądany 1054 razy ]


"serwo":
20170809-P8092096.jpg
20170809-P8092096.jpg [ 149.28 KiB | Przeglądany 1054 razy ]


wyjmowanie elektroniki
20170809-P8092100.jpg
20170809-P8092100.jpg [ 161.34 KiB | Przeglądany 1054 razy ]

20170809-P8092101.jpg
20170809-P8092101.jpg [ 142.38 KiB | Przeglądany 1054 razy ]


golas:
20170809-P8092102.jpg
20170809-P8092102.jpg [ 129.47 KiB | Przeglądany 1054 razy ]

To czerwone od zmiany biegów Fast/Slow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.