Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 26 cze 2017, 21:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: niedziela 09 paź 2016, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Mitar, Fajnisty :-)
Na oryginalnym kontrolerze ? Napisz więcej szczegółów.
Mitar pisze:
To kiedy walka? :P
Może na przyszłorocznym zlocie :mrgreen:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 paź 2016, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 997
Lokalizacja: szczecin
Mitar pisze:
Pozazdrościłem i też sobie sprawiłem :)

Obrazek

Obrazek

To kiedy walka? :P

"Husaria" - czyżby Szczecińska drużyna futbolu amerykańskiego była Ci bliska? Czy też motoryzacyjna "arinera"

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 paź 2016, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
miś pisze:
Na oryginalnym kontrolerze ? Napisz więcej szczegółów.


Na początku zaprojektowałem wszystko na UNO + płytka drukowana, ale w połowie roboty odezwał się do mnie koleś, że ma do odstąpienia shielda z oryginału za 1/2 ceny. Na UNO nie chciało iść, potem dopiero doczytałem co było nie tak a w między czasie doszedł Leonardo z Ali więc wyszedł z tego zestaw "zalecany".
Reszte szpargałów miałem z zapasu drukarki , imu z gimbala i do tego dokupiłem tylko https://www.aliexpress.com/item/Mini-MP ... 98948.html
Na razie na sucho sprawdzałem i powinno się nadać.

Modyfikacje 3D to górna tacka, broń i skrzydła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 paź 2016, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Mitar pisze:
do tego dokupiłem tylko https://www.aliexpress.com/item/Mini-MP ... 98948.html
Przyszło już ? Chętnie bym odkupił do potestowania jak masz tego więcej... Ja już ponad miesiąc czekam na przesyłkę z JQ6500... A z tego co widzę to to bardzo podobne jest.
Jak masz, albo uda Ci się gdzieś dorwać bezprzewodowy nunchuck od konsoli Wii to fajnie się tym steruje tego robota. A odbiornik chodzi po I2C więc łatwo się wpiąć.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Tak przyszło, testowałem już nawet i działa całkiem ok, tylko trzeba sobie folder "MP3" założyć i dopiąć bibliotekę bo inaczej nie da się w prosty sposób odtworzyć wybranego dźwięku.
Z folderem i biblioteką da się odtwarzać podając numer pliku (po nazwie nie sprawdzałem)

Zamówiłem tylko 1 do testów, ale szybko mi przysłali (~1,5tyg).
Jak ci bardzo zależy to mogę odstąpić bo mi się nie śpieszy a na pewno zamówię parę sztuk bo nie jest drogie a się przyda do kolejnych projektów :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Nie, aż takiego ciśnienia nie mam. Klepnąłem se 2szt i poczekam. Modelarz powinien być cierpliwy :mrgreen:

EDIT:
Dziś w końcu cudem po ponad miesiącu czasu dotarły moduły JQ6500.
Trochę testów, trochę poprawek w sofcie i działa jak należy. W końcu jakość dźwięku jest normalna.

Zauważone minusy JQ6500:
- używając wbudowanej pamięci nie ma kontroli nad numeracją plików. Trzeba je tak nazwać aby sortowane alfabetycznie wgrywały się po kolei, i potem używa się komendy 03 która umożliwia odegranie pliku o numerze od 1 do 200.
- nie ma możliwości dogrania pojedynczego pliku. Można tylko wymienić cały zestaw plików MP3.
- przy zapętleniu odtwarzania jest krótka przerwa w momencie zapętlenia. Nie ma tragedii, ale przerwa jest.
- po wysłaniu komendy trzeba odczekać około 200ms przed wysłaniem kolejnej. Wysłanie np zmiany głośności, a zaraz po tym odtworzenie pliku testowego nie działa. Trzeba odczekać te 200ms przed wysłaniem komendy odtwarzającej test głośności.
- Nie ma opcji utworzenia sobie kilku zestawów o numerach np. 1-20, 51-70, 101-120, a więc z góry trzeba określić ile dźwięków będzie w zestawie. Jeszcze nie wiem czy nieistniejące da się zastąpić pustymi plikami.
- Trochę małe wzmocnienie wzmacniacza audio. Maksymalna głośność mogła by być większa. Ale to akurat nie problem, bo wymiana pchełki 47k(473) przy scalaku 8002 na 100 lub 220k (104 lub 224) daje czadu :-)

A teraz plusy:
- jakość dźwięku jest na prawdę dobra, szczególnie w porównaniu do tej 8-bitowej pierdziawki którą miałem wcześniej
- wysłanie komendy odtwarzania nowego (lub tego samego) pliku podczas odtwarzania powoduje odtworzenie nowego pliku (miałem taką nadzieję).
- po lekkim tuningu wzmacniacza drze się niemiłosiernie na maksymalnej głośności :mrgreen:
- nie ma opcji na wysunięcie się karty SD - bo jej nie ma (co mi się czasem zdarzało przy starej pierdziawce po jakimś bardziej brutalnym manewrze).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 gru 2016, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Za namową kumpla przerobiłem robota na wersję "Monster" :lol:

Trochę za duże te koła (12cm śerdnicy), ale po podkręceniu prądu silników do 1.2A jakoś daje radę.
Sorry za jakość filmu ale ciemno już było a mój aparat nie lubi takich warunków.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 gru 2016, 19:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 539
Lokalizacja: Leszno
Dobre!

Teraz już wiem dlaczego mi mówiłeś, że zarobiony jestes :lol:

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 01 lis 2013, 14:19
Posty: 134
Lokalizacja: Zgierz/Wroc
Gratuluję, Wasze robociki wyglądają super.

Też ostatnio myślałem żeby zbudować takiego balansującego robota, tylko wersję na bezszczotkach. Jest projekt na instructables, gdzie ktoś zbudował takiego robota z wykorzystaniem kontrolera gimbala BGC 2.0 (ale jakaś stara wersja - 2X L6234 brushless motor control ICs, mega328p, Silabs CP2102 USB to serial) http://www.instructables.com/id/Brushle ... /?ALLSTEPS

Zobaczcie to w akcji, czyż nie jest fenomentalny? :D


Niestety pomysł w zawieszeniu, nie potrafiłem znaleźć identycznej płytki BGC 2, a nie liczę, że kopia kodu zadziała z innym kontrolerem. Dodajmy do tego brak umiejętności programistycznych i mamy przepis na niedokończoną budowę :-P

Może ktoś z Was podejmie wyzwanie zbudowania robota na bezszczotkach? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3895
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
mate pisze:
...czyż nie jest fenomenalny?

Fajowy Obrazek i taki rzekł bym "kompaktowy" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.