Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 20:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 289
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Burakko pisze:
channel_length[] - to zmienna wyjściowa z czasem ? dobrze rozumiem ?


Tak. W tym przykładzie są czytane 3 kanały i długość każdego zapisywana do tej tablicy. działa to zupełnie niezależnie od pętli loop, nie blokuje innych rzeczy. Po prostu działa samo w tle, a jak potrzebujesz odczytać, to odczytujesz z tablicy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
wyszło tak i działa. Drgania są ale śladowe. Teraz pomyśle nad tą akceleracją bo de-akceleracji mi nie trzeba

Kod:
#include <PinChangeInterrupt.h>
#include <Servo.h>
const byte channel_pin[] = {3, 4, 5};
volatile unsigned long rising_start[] = {0, 0, 0};
volatile long channel_length[] = {0, 0, 0};

Servo servo1;
Servo servo2;
int gain1 = 2;
int gain2 = 2;
int s1= 0;
int s2= 0;
int s11= 0;
int s12= 0;

void setup() {
  Serial.begin(57600);
  servo1.attach(9); // Servo 1 - pin 9
  servo2.attach(10); // Servo 2 - pin 10
  pinMode(channel_pin[0], INPUT);
  pinMode(channel_pin[1], INPUT);
 
  attachPinChangeInterrupt(digitalPinToPinChangeInterrupt(channel_pin[0]), onRising0, CHANGE);
  attachPinChangeInterrupt(digitalPinToPinChangeInterrupt(channel_pin[1]), onRising1, CHANGE);
}

void processPin(byte pin) {
  uint8_t trigger = getPinChangeInterruptTrigger(digitalPinToPCINT(channel_pin[pin]));

  if(trigger == RISING) {
    rising_start[pin] = micros();
  } else if(trigger == FALLING) {
    channel_length[pin] = micros() - rising_start[pin];
  }
}
void onRising0(void) {
  processPin(0);
}
void onRising1(void) {
  processPin(1);
}

void loop() {

s11 = (channel_length[1]+channel_length[0])/gain1;
s12 = (channel_length[1]-channel_length[0])/gain2;

 if (s11 > 1500)  // Doregulowanie strony silnikow
{
  s11 = (s11*1.1);  // Mnoznik
}
 if (s12 < 1500)   // Dregulowanie strony silnikow
{
  s12 = (s12*0.9);  // Mnoznik
}
servo1.writeMicroseconds(s11);
servo2.writeMicroseconds(s12);

  Serial.print(s11);
  Serial.print(" | ");
  Serial.print(s12);
  Serial.print(" | ");
  Serial.print(channel_length[0]);
  Serial.print(" | ");
  Serial.println(channel_length[1]);
}

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 21:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 887
Lokalizacja: Warszawa
Kolego Burakko, zaciekawił mnie twój projekt. Podpowiedz proszę, co to są kółka (jaki wymiar/od czego/ jak montujesz do osi) i czym wysterowujesz silniki? Jakiś uniwersalny sterownik silnika DC czy jakiś typowy regulator szczotkowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 05:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Koła 260mm szerokość 80mm osadzenie osi 16mm. Os na końcu ma gwint M10. A że nie mam wolnego biegu na silniku wykonałem płaskownik z 3 otworami 2 łapią za śruby na feldze a w środku dokręcam oś. Silniki regulowane typowym szczotkowym regulatorem do samochodu 16V 320A - czekam własnie na jego dostawę.

http://allegro.pl/kolo-do-wozka-taczki-3-50-4-4-10-260x80-kolko-i5773300093.html

http://www.amazon.com/Tera-7-2V-16V-Brushed-Speed-Controller/dp/B015DNYQA8 - ja kupiłem z ebaya za 11$

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 16:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 sty 2011, 17:12
Posty: 68
Lokalizacja: Jasło
Fajny projekt ;-)
Mógłbyś zrobić zdjęcia mocowania o którym wspominasz
Cytuj:
Koła 260mm szerokość 80mm osadzenie osi 16mm. Os na końcu ma gwint M10. A że nie mam wolnego biegu na silniku wykonałem płaskownik z 3 otworami 2 łapią za śruby na feldze a w środku dokręcam oś.


I jeszcze kilka słów o samym sterowaniu.
Jak rozumiem regulator który podlinkowałeś służy do sterowania 2 silnikami - do kolejnych dwóch taki sam regulator?
Jak tym sterujesz?

Zastanawiałem się nad budową podobnej platformy - wyposażonej w APM i jego peryferia - tylko czy da się to wysterować?

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
flaymen pisze:
Fajny projekt ;-)
Mógłbyś zrobić zdjęcia mocowania o którym wspominasz


Obrazek Obrazek

Cytuj:
I jeszcze kilka słów o samym sterowaniu. Jak rozumiem regulator który podlinkowałeś służy do sterowania 2 silnikami - do kolejnych dwóch taki sam regulator?


dokładnie tak

Cytuj:
Jak tym sterujesz?


Normalny link RC ale ja zrobiłem sobie za pomocą wifi z telefonu.

Cytuj:
Zastanawiałem się nad budową podobnej platformy - wyposażonej w APM i jego peryferia - tylko czy da się to wysterować?


Wszystko się da tylko czasem chęci brak. Sam zastanawiam się jak by do niego GPSa podłączyć i programować punkty. Oczywiście najtańszym sposobem :D

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 20:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 887
Lokalizacja: Warszawa
To ja jeszcze dopytam, czy oś tych silniczków/przekładni wycieraczek ma taką samą średnicę jak otwór w kole taczki, czy trzeba coś przerabiać/sztukować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
to silniki wycieraczki ma wyjście z gwintem M10. Dorobiłem tulejki na fi16 i zrobiłem gwinty

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 23:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Burakko pisze:
to silniki wycieraczki ma wyjście z gwintem M10. Dorobiłem tulejki na fi16 i zrobiłem gwinty
A nie będzie Ci się odkręcać ten gwint ? Ja bym się bał że przy obciążeniu to się odkręci, i zastosował dodatkową śrubkę blokującą wkręcaną z boku (i lekki nawiert w osi silnika).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 07:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Będzie zawleczka i cyjanoakryl dla pewności.

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 cze 2016, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
No i piwko do rąk własnych. :-)


_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 cze 2016, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6092
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hehe :-D Wreszcie widać, do czego był ten projekt.

Burakko pisze:
Wymiary 410x310 by pasowała skrzynka piwa. Łazik piwny na wakacje nad jeziorem.

Widzisz, przeoczyłem to na samym początku.. ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 cze 2016, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Bo trzeba od samego początku nadać sobie konkretny cel. Przecież nikt z nas nie chce nosić skrzynki piwa tylko ją pić.

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 cze 2016, 06:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 10:23
Posty: 97
Lokalizacja: Opole
Burakko pisze:
Przecież nikt z nas nie chce nosić skrzynki piwa tylko ją pić.



Ja tam wole zawartość :roll:

:mrgreen:

Teraz nie zostało nic innego jak garaż chłodnia do kompletu :-)

_________________
never ending 250 class (ZMR250, flip32+BF, dys1806+dysBH16A)
Permanentny brak czasu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.