Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 10:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 maja 2016, 15:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Witam i przedstawiam pojazd zainspirowany projektem kolegi MAX2.

Wykorzystałem troszkę aluminium 4 silniczki od wycieraczek ze stilo. Problem który miałem to to iż po przerobieniu silników w jedną stronę kręcą się szybciej. Ale problem do rozwiązania bo musiałem wykorzystać mixer V-tail który sam zbudowałem. Lekka przeróbka programu i powinna działać. Na dodatek sterowanie z telefonu bo czemu nie... Resztę opisu później....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 163
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
Witaj!

Bardzo fajny projekt, ja obecnie jestem w trakcie budowy mniejszego łazika z projektu "FPV rover by markusp" z pewnymi modyfikacjami.

Jaki link planujesz? Sprzęt będzie FPV?
Czym planujesz sterować silnikami?

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Link za pomocą Wi-Fi i telefonu. Już działa. Ale w każdej chwili można zastosować typowy RC. To był priorytet. Regulatory szczotkowe 16V 320A. Czekam na ich dostawę. Video 1,2GHz Fox 700m. Wymiary 410x310 by pasowała skrzynka piwa. Łazik piwny na wakacje nad jeziorem.

Projekt którym chcesz się zająć jest dla mnie zbyt skomplikowany bo nie mam drukarki 3d ani tak dużego parku maszynowego. I chodziło mi o możliwości czegoś wożenia .

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 05:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Program w mixerze przerobiony. Postanowiłem dodać wyłącznik główny na przekaźniku 4PDT na podtrzymaniu by była możliwość w późniejszym czasie na montaż odcięcia zbyt niskiego zasilania. Zastanawiam się tylko czy lipo czy mniej problemowe akumulatory 7.2Ah 12V PB.

- edit -

Mam pytanie do tych co maja styczność z uC. Problem mam z drganiami na wyjściu do sterowania ESC. Po testach na serwach - drgają. Pod monitorem portu szeregowego wartość środkową 1500 oscyluje +/- 20. Moim zdaniem problem leży w komendzie "PulseIn". Jest zbyt mało dokładna. Jak wyfiltrowac to programowo ? Albo nie wiem czy dobrze myślę zastosować liczenie timerami. Problem w tym iż nie wiem jak to zrobić w ardu. Dajcie znać czy potraficie takie myki.

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 127
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Burakko pisze:
Jak wyfiltrowac to programowo ? Albo nie wiem czy dobrze myślę zastosować liczenie timerami. Problem w tym iż nie wiem jak to zrobić w ardu. Dajcie znać czy potraficie takie myki.
Wydaje mi się, że najprościej przyjąć coś takiego - jeśli wartość pulsein różni się o mniej niż np. 21 od poprzednio odczytanej - nic nie rób - tzn utrzymuj na wyjściu to, co było.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
a w innych pozycjach nadal będzie drgało... nic to nie da. A nie wiem jak zrobić np: Zapisywać np 4 ostatnie pomiary i je uśrednić. Czy ktoś wie jak ?

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 440
Lokalizacja: pomorskie
Burakko pisze:
Mam pytanie do tych co maja styczność z uC. Problem mam z drganiami na wyjściu do sterowania ESC. Po testach na serwach - drgają. Pod monitorem portu szeregowego wartość środkową 1500 oscyluje +/- 20. Moim zdaniem problem leży w komendzie "PulseIn". Jest zbyt mało dokładna. Jak wyfiltrowac to programowo ? Albo nie wiem czy dobrze myślę zastosować liczenie timerami. Problem w tym iż nie wiem jak to zrobić w ardu. Dajcie znać czy potraficie takie myki.


wyłącz pulsein i zastąp stałymi - jeśli nadal będzie drgało to problem w sterowaniu wyjść. a może już to wiesz po sterowaniu wifi.
pulsein zastąp np. przerwaniem z kodu multiwii. jak wprowadzisz sobie taki deadband na 20 jak opisał kolega powyżej to będziesz miał mega skokową reakcję (rozdzielczość pewnie ~50 zamiast ~1000)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 127
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
xq_operator pisze:
jak wprowadzisz sobie taki deadband na 20 jak opisał kolega powyżej to będziesz miał mega skokową reakcję (rozdzielczość pewnie ~50 zamiast ~1000)
Zgadzam się - to nie jest piękne rozwiązanie, ale dla testów, na szybko zaproponowane. Mając rozdzielczość 25 do przodu i 25 do tył można całkiem sprawnie sterować takim "ustrojstwem"... a może nie...
Cytuj:
a w innych pozycjach nadal będzie drgało...
Tak samo będzie drgało jak na środku - nie masz się odnosić do 1500 tylko do odczytanej wcześniej wartości... Nie nalegam na to rozwiązanie - jest tandetne, ale sam jestem ciekawy jak by się sprawdziło :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
xq_operator to nie wina wejścia tylko przeliczania pulein. Podpinam pod zwykły odbiornik drga pod tester serw i drga. A jak pisałem wyżej dałem na terminal zmienna odczytywaną z pulsein i już ona drga. Tak jak by to była wina obliczeń komendy pulse (brak dokładności).

JSt ty chcesz by było co 25 sterowane ? to będę musiał narobić pełno IF ? if 1500 to 1525 then 1500, if 1526 to 1550 then 1525 itd... ?

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 127
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Nie tak...
Przepisujesz sygnał z wejścia na wyjście tylko wtedy kiedy różnica była większa niż 20.

pierwszy odczyt pulsein - 1510 - na wyjściu defaultowo ustawione przy inicjalizacji 1500 - stoi silnik.
kolejny odczyt pulsein - 1519 - na wyjście nic nie puszczasz - więc jest 1500,
trzeci odczyt - 1530 - przepisujesz na wyjście jedzie do przodu i zachowujesz 1530 do porównywania
czwarty odczyt 1520 - nic nie przepisujesz itd
Coś takiego - oczywiście eksperymentalnie...
Kod:
if (pulsein_value > pulsein_value_poprzednie+20) OR (pulsein_value < pulsein_value_poprzednie-20)
{
Przepisz pulsein_value na wyjście;
Przepisz pulsein_value do pulsein_value_poprzednie;
}

mielisz tego ifa ciągle w main i tyle...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 14:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
mój program to:

Kod:
#include <Servo.h>

Servo servo1;
Servo servo2;
int gain1 = 2;
int gain2 = 2;
int s1= 0;
int s2= 0;
int s11= 0;
int s12= 0;

void setup()
{
Serial.begin(115200);
servo1.attach(9); // ESC 1 - pin 9
servo2.attach(10); // ESC 2 - pin 10
pinMode(3, INPUT); // Wejście 1 pin3
pinMode(4, INPUT); // Wejście 2 pin4
}

void loop()
{
s1 = (pulseIn(3,HIGH)-1500)/gain1;
s2 = (pulseIn(4,HIGH)-1500)/gain2;

s11 = (s1+s2+1500);
s12 = (s1-s2+1500);

 if (s11 > 1500)  // Doregulowanie strony silnikow
{
  s11 = (s11*1);  // Mnoznik
}

if (s12 < 1500)   // Dregulowanie strony silnikow
{
  s12 = (s12*1);  // Mnoznik
}

servo1.writeMicroseconds(s11);
servo2.writeMicroseconds(s12);
Serial.println(s11);
Serial.println(s12);


}


Nie bardzo wiem co mam wstawić jako pulsein_value_poprzednie ?? I jak tak modyfikujemy program to mam pytanie jak zrobić rampę akceleracji silników by nie startowały tak na max moment tylko niech się rozpędzają ? Nie chodzi mi by ktoś napisał to za mnie... ale chociaż tą przysłowiową wędke :D

a tu screan jak bardzo drga wyjście

Obrazek

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 127
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Masz wyjście s.bus w odbiorniku ? Jeśli tak - daj proszę znać. Robiłem odczyt na Arduino z Taranisa i X8R przez rx Arduino - wygląda znacznie, znacznie lepiej - dryft o 1, max 2 miałem.
Sterowanie - możesz rzucić okiem w gotowce ardupilot (rower) np.TU i pozostałe pliki z github - może coś wyszukasz na wzór.
A rozpędzanie silników prościej możesz zrobić od strony sterowania - na telefonie lub przy odpowiednim machaniu drągami apki :-)
A i jeszcze jedna ważna sprawa PulseIn blokuje pracę procka i czeka na sygnał: Please also note that if the pin is already high when the function is called, it will wait for the pin to go LOW and then HIGH before it starts counting.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiem bo to tak jak by cos podobnego do bitwait. I nie mam s.busa bo odbiornikiem jest Wi-Fi esp8266-12

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 318
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Jeśli mogę swoje 3 grosze:

Generalnie, można dosyć dokładnie odczytać wartość kanałów używając przerwań i wygładzania.

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
channel_length[] - to zmienna wyjściowa z czasem ? dobrze rozumiem ?

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.