Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 25 maja 2017, 19:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 03 wrz 2013, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 12 cze 2012, 15:33
Posty: 165
Lokalizacja: Bielsko
Bardzo fany pomysł taką kosiarke ktora jest w pełni automatyczna z mozliwośćia przełączenia trybu na manual to bym chciał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 01 paź 2013, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 03 lut 2013, 21:34
Posty: 382
Lokalizacja: Świdwin
Wypasior :-D
A jak rozwiazales sterowanie silnikami w tej maszynie? :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 01 paź 2013, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Sabertooth dual 60a motor driver + odbiornik RC TURNIGY więc cudów nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 paź 2013, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Płońsk/Wawa
A ja jestem bardzo ciekawy o te przekładnie kątowe. One były razem z silnikami do wózków czy skądś wyczarowane? Chętnie takim się przyjże :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 paź 2013, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Przekładnie są elementem silnika czyli nie moje dzieło.
Maja wbudowany hamulec elektromagnetyczny oraz mechanizm wysprzeglajacy wiec można zaciągnąć ręczny na podjeździe :-) lub odblokować silniki gdyby trzeba to bydle popchnąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 paź 2013, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Płońsk/Wawa
Dzieki. Ja wlasnie chciałbym zrobić sobie cos szybkiego co jeździ na 15cm kołach pod fpv ;) i rozglądam sie za sprzętem, ale nie śpieszy mi sie z tym. W każdym razie twoja robota wyglada super :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Czy użyłeś zwykłych kół do np wózków taczkowych ? I wykonałeś do nich piasty czy są gdzieś gotowe ? I ile buliłeś za regulator ? bo znalazłem tylko takie za 180USD. A na necie są 320A 16V za 13$. Nawet jako 2 to tylko 26$

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9978
Lokalizacja: Mikoszewo
Obrazek

Poprzedni post z 2013...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Verid Czytaj uważnie. Te posty nic nie mówią o cenie ESC i rodzaju piast

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 07:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9978
Lokalizacja: Mikoszewo
Burakko - czytaj uważnie. Dostałeś szuflę bo ostatnia aktywność w tym temacie miała miejsce niemal 3 lata temu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Burakko pisze:
Czy użyłeś zwykłych kół do np wózków taczkowych ? I wykonałeś do nich piasty czy są gdzieś gotowe ? I ile buliłeś za regulator ? bo znalazłem tylko takie za 180USD. A na necie są 320A 16V za 13$. Nawet jako 2 to tylko 26$


Uzyłem kół od quada, piasty są oryginalne od zastosowanych silników a połączone sa dorabaianymi adapterami (krażek o grubości 20mm z nawierconymi otworami).
Ja za swój regulator płaciłem z przesyłką ponad 200USD + cło i podatek więc wyszło drogo.
Jak znalazłeś necie 320A 16V za 13$ to przetestuj i pochwal się na forum :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 08:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Testowałem do czołgu i dobrze się spisują więc mam nadzieje że napędzając silniki wycieraczek jakoś dadzą rade. No i taka cena że można mieć w zapasie. Chce zamontować sterowanie za pomocą telefonu by nie pakować własnej aparatury. Ale nie mogę znaleźć niczego ciekawego boje się że będzie trzeba samemu zbudować. A czas ograniczony. Co do kół to moje będą mniejsze 280mm. A piasty chyba wytoczę. Jak wykonam to się pochwale, a w między czasie będę pytał.

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 maja 2016, 02:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Sterowanie za pomocą wifi i telefonu działa. Problem mam natomiast ze zmiana sterowania lewo/prawo ; przód/tył. W końcu sterowanie będzie jak w czołgu. Lewa i prawa strona. Myślałem o v-tail mixer ale typowy nie pracuje tak jak bym chciał. Przy maksymalnym wysterowaniu gazu steruje tylko 50% prędkości silników. Zwiększa do 100% dodając zakręcanie. Czy jest taki mixer by dawał przy 100% gazu 100% na silniki a dodając skręt lekko zwalniał jedna stronę ? Czy muszę skonstruować coś takiego ? a może znacie jakiś gotowy projekt na ardu czy czymś innym (daj boże nie asm) ?

Kod:
gaz      lewy silnik   prawy silnik      skręcanie
THR                                      ROLL
               
przód        100%         100%           brak
stop            0            0           brak
tył         -100%        -100%           brak
               
przód        100%            0           prawo
stop         100%        -100%           prawo
tył         -100%            0           prawo
               
przód           0         100%           lewo
stop        -100%         100%           lewo
tył             0        -100%           lewo


Edit:

Widać na tym rysunku że nie nadaje się V-tail z HK

http://2.bp.blogspot.com/-EgBqcnzJPRo/T ... von3x3.jpg

Lecz wybrałem mixer z templates w 9XR i na suwaczkach wygląda obiecująco. Tylko potrzeba mi w wersji Hardware :( ktoś potrafi pomóc ?

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pierwsze testy sterowania telefonem po wifi pomyślne.


_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 maja 2016, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 396
Lokalizacja: Kraków
Domyślam się że będziesz sterował czymś małym i lekkim. Ja nigdy nie zakładałem sterowania innego niż RC za pomocą sprawdzonego sprzętu. Moja platforma waży około 100 kg. Jest jak mały czołg, jestem w stanie przepchnac samochód osobowy więc przy kontakcie z człowiekiem można mu połamać kończyny, jak holuje kosiarke to mam jeszcze wirujace ostrze więc potrzebna jest precyzja w jeździe aby nie zrobić komuś krzywdy.
Kiedyś zamontowalem na pokładzie APM z GPS i sprzęt mi uciekł... Miałem niezłego pietra że wyjedzie mi na drogę publiczna. Na szczęście dogonilem go i odciąłem zasilanie. Teraz mam dodatkowy wyłącznik zdalnego odcięcia po tej przygodzie..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.