Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 cze 2019, 14:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 27 sty 2019, 21:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 11:52
Posty: 7
Lokalizacja: Gliwice
Witam. Z modelarstwie ogólnie mam do czynienia stosunkowo niedługo. Od samolotów spalinowych elektrycznych samochodów wkoncu dotarłem do quadkoptera.

Jak się jednak okazuje każda dziedzina modelarstwo to niezmierzony zakres wiedzy. Niuanse i szczegóły nie dają mi spać i oto jestem.

Kupiłem używanego eachine falcon 250 Pro. Ogarnąłem podstawy i zachciało mi się pójść krok dalej podłączyłem USB pod cc3d szybką aktualizacja open pilot plus wizard.

Następnym krokiem było zastanowienie się co w ogóle niesie ten mój quad i okazało się że ma płytkę OSD

OSD piękna sprawa ale nigdy nie widziałem na podglądzie żadnych parametrów lotu. Moje próby wskrzeszenia tych parametrów szczezly na niczym. Od czego zacząć? Czy zacząć od zalutowania styków na płytce OSD i podłączenia jej bezpośrednio do kompa a może przerzucić się na cleanflight albo beta czy ogarnę temat. Puki co przynajmniej lata :lol:

Z góry dziękuję za cierpliwość płytka OSD toMAVIlink diody świeca obie na czerwono podłączona pod flexi port skonfigurowany jako osdhk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sty 2019, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9052
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie ma się nad czym zastanawiać, wrzuć betaflight. Tam ustawisz osd, jeśli fizycznie jest.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sty 2019, 22:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 11:52
Posty: 7
Lokalizacja: Gliwice
Tak też zrobię mam tylko obawy że się nie polapie w betaflight.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sty 2019, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9052
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jest wiki i tutki w necie, nic trudnego.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 03:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1026
Lokalizacja: Legnica
Czekaj czekaj.. Ale napisał że połączył USB pod cc3d.. Ten antyk nie podoła betaflight..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 07:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 11:52
Posty: 7
Lokalizacja: Gliwice
Ale że Wikipedia a tutki to skolei folkowy zespół :/?

Edytuj posty!

Co teraz jest na czasie skoro cc3d to zabytek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 07:41 
Online

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1376
Lokalizacja: Cieszyn
Na czasie to jest teraz edytowanie postów.
Jeśli chodzi o FC, to coś z procesorem minimum F3, a najlepiej F4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 09:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 11:52
Posty: 7
Lokalizacja: Gliwice
mam prośbę żeby nie zamęczać prawdopodobnie banalnymi i przeterminowanymi pytaniami. Może dostrzeże mój wpis ktoś z okolic Śląska i zechciałby za jakąś dobrą przysłowiową flaszkę spotkać się i przedyskutować podstawy obsługi FC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9052
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Baqsthc pisze:
Czekaj czekaj.. Ale napisał że połączył USB pod cc3d.. Ten antyk nie podoła betaflight..


Tak, rzeczywiście masz rację.

To zostaje Ci latać na tym co masz, albo zainwestować w nowe fc, bierz minimum f4, a teraz to nawet f7 nie jest już takie drogie i będzie na dłużej.
Z tych tańszych dobrych to omnibus.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 17:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 11:52
Posty: 7
Lokalizacja: Gliwice
Poczytam i prawdopodobnie zrobię upgrade. A cc3d oddam ojcu do samolotu. Przyda mu się wspomaganie.
A wracając do OSD widziałem że podłącza się go bezpośrednio do kompa przez jakiś moduł USB. Czy jeśli zrobię upgrade do omnibusa on będzie gadał z urządzeniami peryferyjnymi. Mam jeszcze sonar barometr. Choć pewnie w takim omnibusie to już na pokładzie jest :) poczytam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12194
Lokalizacja: Mikoszewo
Cricket pisze:
Mam jeszcze sonar barometr.

Sonar to nie barometr a barometr to nie sonar.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 sty 2019, 17:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 sty 2019, 11:52
Posty: 7
Lokalizacja: Gliwice
Mam osobno sonar oraz barometr, dwie różne płytki :). Znalazłem kabel do podłączenia płytek nazywa się Konwerter USB-UART Ftdi i to on umożliwi mi wgranie firmewaru do OSD i jego konfigurację. Link do strony https://botland.com.pl/pl/konwertery-us ... k-usb.html. I właściwie jeśli chodzi o mój problem to powinno pomóc oczywiście pozostaje kwestia dobrania odpowiedniego oprogramowania ale jak znajdę podrzucę może komuś się przyda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.