Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Quadro 250 na 100 km a na razie tylko 27 :-)
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=44420
Strona 1 z 2

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 09:45 ]
Tytuł:  Quadro 250 na 100 km a na razie tylko 27 :-)

Witam
Te 100 km to tak dla zobrazowania problemu tylko :mrgreen:
Ale na temat. Buduje koptera który ma mieć maksymalny możliwy zasięg przy prędkościach 50-100km/h.
Wczoraj odbyły się pierwsze testy i generalnie wygląda że jest potencjał, ale przydał by się materiał do porównania.
Chodzi o info jakiej mocy potrzebują Wasze koptery w jakiej fazie lotu i jakie są podstawowe parametry platformy.
Np tak (to pierwsze testy mojej platformy)
Waga 410g, 4 silniki DYS 1806 kV 2300, 2s lion 3000mah, smigla5x4, zawis 7,2A, Lot postepowy 57km/h 4,9A, w tym fpv bierze 0,48A

Jak widać ma ciekawą właściwość (jak na copter) ponieważ lot postepowy wymaga około 34% mniej energii od zawisu .

Autor:  pawelsky [ środa 06 cze 2018, 10:14 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

waldek72 pisze:
Jak widać ma ciekawą właściwość (jak na copter) ponieważ lot postepowy wymaga około 34% mniej energii od zawisu .

Nic nowego, vide: translational lift

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 11:03 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Racja ale coptery (przynajmniej moje dotychczasowe) do lotu postępowego potrzebowały więcej prądu niż do zawisu. Dlatego jestem ciekaw jak u innych.

Autor:  pawelsky [ środa 06 cze 2018, 11:51 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

waldek72 pisze:
Racja ale coptery (przynajmniej moje dotychczasowe) do lotu postępowego potrzebowały więcej prądu niż do zawisu. Dlatego jestem ciekaw jak u innych.

Przyklad pierwszy z brzegu:
https://www.dji.com/mavic/info#specs
Cytuj:
Max Flight Time 27 minutes (no wind at a consistent 15.5 mph (25 kph))
Max Hovering Time 24 minutes (no wind)

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 13:08 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Dzięki za info. Niby o tym efekcie w śmigłowcach słyszałem, ale teraz go nie skojarzyłem. Teraz cześć mi się wyjaśniła (7,2A to był pobór prądu podczas powolnego 10 km/h powrotu po wlaczeniu RTH a podczas zawisu koło siebie prąd przekraczał 8A) teraz wiem dlaczego tak się dzieje. Ale chodziło mi raczej o loty zwykłego coptera z podobnymi prędkościami.

A po uwzględnieniu tego efektu teraz mam tak:
Zawis przed sobą 8,2 A (około jeszcze zobaczę na filmie)
Lot 10 km/h 7,2 A (tu jest 14% oszczędności jak w M...)
Po rozpedzeniu do 57km 4,9 A ale tu jest teraz 41% mniej od zawisu lecąc znacznie szybciej.

Oczywiście staram się być obiektywny ale wiadomo mój pomysł... dlatego dzięki za krytyczne podejście :mrgreen:
Oczywiście potestuje konwencjonalnego brata tego koptera ale aktualnie wprowadzam poprawki do nowego.

Autor:  Głuś [ środa 06 cze 2018, 13:26 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Ja się chyba nigdy nie spotkałem z takim zjawiskiem, w zawisie mam około 12-13A i przy powolnym kręceniu się skacze najwyżej do 14-15, ale powyżej 40km/h już zaczyna trochu rosnąć. Kopter 2,5 kilo zasilanie 6S. Jak Ci mocno zależy to mogę zgrać filmy z DVR i sprawdzić dokładnie.
Jeśli chcesz latać 100km/h to szykuj solidną ramę, mi kiedyś rama na profilach alu przy 90km/h "klasnęła" na pożegnanie :lol:

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 13:33 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Oczywiście będę bardzo wdzięczny za info o wynikach przy większych prędkościach i jaki to układ.

Autor:  Docent [ środa 06 cze 2018, 13:36 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Koledze chodziło o 100km zasięgu czy o 100km/h? Bo już się pogubiłem. A są to dwie różne rzeczy.

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 13:42 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Zasięg 100 km przy prędkości pomiędzy 50 a 100km/h :mrgreen:

Autor:  Docent [ środa 06 cze 2018, 13:47 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

To z prostych obliczeń i w idelanych warunkach przy prędkości 100km/h trasę przebędziesz w godzinę. Droga powrotna to kolejna godzina czyli razem mamy dwie godziny. Czyli musisz mieć pakiety zasilające, które wystrczą na dwie godziny lotu przy prędkości 100km/h plus zapas na niesprzyjające warunki. Pomijam tutaj sterowanie i podgląd wizji na takim dystansie.

Autor:  pawelsky [ środa 06 cze 2018, 14:04 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

A tak jeszcze przy okazji zapytam - ten pomiar poboru pradu to wiarygodny? Czujnik skalibrowany prawidlowo?

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 14:13 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Skalibrowany i sprawdzony, ale same wartości są mniej istotne dla mnie. Raczej chodzi mi o wpływ konstrukcji na zmiany poboru prądu podczas lotu z różnymi prędkościami.

Autor:  waldek72 [ środa 06 cze 2018, 21:28 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Tu jest filmik jak copter leci na 60km:
https://youtu.be/njpwuu5pcJg
Zawis około 14A a przy 50km/h koło 16A.

Autor:  ghambit [ czwartek 07 cze 2018, 17:28 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

waldek72 pisze:
Tu jest filmik jak copter leci na 60km:
https://youtu.be/njpwuu5pcJg
Zawis około 14A a przy 50km/h koło 16A.



Jak ja ulepiłem koptera zdolnego do lotów na 20/40km to myślałem że limit jest wyczerpany a tu miłe zaskoczenie :)

Autor:  waldek72 [ czwartek 07 cze 2018, 19:16 ]
Tytuł:  Re: Quadro o zasięgu 100 km

Gdzieś widziałem polski rekord czasu okolo 160 minut

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/