Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 22:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 142  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 23 cze 2017, 20:18 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
OT. Polecam fast for Facebook zamiast oryginalnej apk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Wracając do tematu baterii i polityki Xiaomi (pokrętnej polityki dot baterii), odkopałem loga z mojego lotu "testowego" w którym sprawdzałem ile można wyssać z baterii (co w konsekwencji doprowadziło do jej zablokowania)
Ten poniższy screenshot z loga jest dokładnie z tej sekundy lotu w której stan baterii przeskoczył z 1% na równe 0%. Popatrzcie na napięcie na każdej celi.
Jak widać jest to naprawdę nie teges, przy takim napięciu na celach bateria jest przez kontroler permanentnie blokowana i teoretycznie nie nadaje się do użycia. Nieładnie ze strony Xiaomi.


lowbatt.jpg
lowbatt.jpg [ 361.59 KiB | Przeglądany 1686 razy ]

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
hmmm .
3.5V to kopter i tak juz spada
ale dlaczego jest fabryczna blokada ?
to juz jest oszustwo producenta w celu wymuszenia kupna kolejnej baterii
ok jesli by zablokowali baterie przy napieciu 3.1 moze 3.2 to bym jeszcze myslal ze producent
sie asekuruje ale napiecie 3.5 to troche sosu jeszcze jest. wiadomo nie do latania ale na tyle duzo ze baterii nic to nieszkodzi
pewnie gdyby produkt byl certyfikowany na swiat to by to zmienili . a ze jest to produkt na rynek Chinski to maja w nosie
opinie z rynkow poza Chinskich
Nam zostaje uzywac bateri do 10%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 paź 2012, 15:30
Posty: 1248
Lokalizacja: Ełk
Muszę się z przedmówcą trochę nie zgodzić. W moim Pixhowku w Hexie mam ustawione napięcie przy którym zaczyna lądować automatycznie 3,3 V/celę. Ltama tak już ponad 2 lata na tych samych pakietach 5Ah 45C i czują się bardzo dobrze a zdarza się takie lądowanie dość często. Można śmiało przyjąć, że przed samym przyziemieniem pakiet ma napięcie około 3 V/celę pod obciążeniem. Bez obciążenia napięcie po chwili skacze do 3,3 - 3,4 V. Więc 3,5V to naprawdę jeszcze sporo zapasu aby bezpiecznie wylądować.

_________________
1.Tarot 680 - Pixhawk SunnySky V3508 580kV Afro Slim 20A APC 12*4,5 MR X8R Sony QX100

2. Mi Drone 4K całkiem fajna latająca kamerka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zgadzam się z przedmówcą :-) Na tym powyżzsym screnshocie nie pokazałem ciągu dalszego. Ja wisiałem tym kopterem jeszcze do 2.9 na celę. Miał siłę wisieć więc sosu aż nadto.
Ewidentnie coś jest cwaniackiego w tym że przy 3,45 blokują baterię.
Nie mówię żeby latać tak jak ja do poniżej 3V ale dla mnie uczciwym by było ustawienie progu blokady permanentnej na 3,0 na celę. I jednocześnie pozostawienie dla bezpieczeństwa wskaźnika procentowego na dotychczasowym poziomie.
I wik syty i owca cała wtedy. Ja ponad minutę jeszcze wisiałem od tego 0% baterii więc margines jest. Nie mówiąc już o progu 15% gdzie sprzęt niejako wymusza działanie użytkownika w kierunku lądowania (sam zniża lot i wykonuje autoloądowanie gdy nie dotykamy drążków).
I ja podobnie jak Lotnik , ustawiam pierwszy próg alarmowy na 3,3 V/celę w moich DIY kopterach.
Zauważcie że tu są ogniwa LiHV które zdaje się lepiej zachowują przy niskim napięciu :roll: :?: :idea:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
podajcie ile ?S baterie opisujecie z tym 3,3V bo chyba nie 3S

moj phantom 1 czyli 3S bateria przy 3.5V juz nie ma sily na wznoszenie :-(
przy bateriach https://hobbyking.com/en_us/multistar-h ... -pack.html tak samo przy nanotechach


a w swoich samorobach
na 3.5V ustawiam alarmy z tym ze to juz wiecej niz 3S
alarm sie odezwie - to bezwarunkowo laduje
Ale nikt nie zabrania latac do 3,3V

poprzednim wpisem chcialem zwrocic uwage na oszustwo producenta nie na progi napiec

kazdy ma inna konstrukcje i inne podejscie do zabawy - dla mnie to zabawa (nie latam dla zarobku)


Ostatnio zmieniony sobota 24 cze 2017, 15:38 przez Adasko, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Adasko a jaka różnica czy to jest 3S czy 6S czy 10S ? :-) Przecież posługujemy się jednostką miary na celę :-) 3,3V na celę przy 3S to będzie 9,9V a przy 4S tak jak w midronku - 13,2V. Ale w obu przypadkach dalej pozostaje 3,3V/celę :-)
Ja też latam tylko hobbystycznie.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
a widzisz Rurku jest taka roznica ze przy 3S masz napiecie 10.5V gdzie kopter u mnie to P1 juz zaczyna schodzic w dol mimo ze maja sporo
energi jeszcze w sobie
w samorobce na 4S przy 3.5V co daje 14V moj quad jeszcze dobrze sobie radzi w obu przypadkach jest monitorowane napiecie poszczegolnych cel tym dynksem
http://www.ebay.co.uk/itm/2-6S-1-8S-Ind ... 76Xj56Pe3Q

na lijonach przy 6s schodze jeszcze nizej i quad lata normalnie ale to juz inne akumulatory wiec nie o tym tu mowa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A to już wchodzimy na inne poletko dyskusji o wyliczaniu sprawności zespołów napędowych/doboru odpowiedniego napięcia pakietu w stosunku do masy całości/wielkości śmigieł/układu wirnikowca (hexa, okto 4x xb etc) i to już nie na ten wątek :-)

Fakt jest taki że empirycznie sprawdzone jest że w midronku 3,45 na celę powodujące blokadę baterii to raczej nieporozumienie. Bardzo kosztowne nieporozumienie.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 21:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lut 2015, 13:12
Posty: 10
A czy z tym napięciem to nie jest tak, że ma tu znaczenie jeszcze waga drona i pobór prądu przez kamerę?
Latanie DIY 600 gram przy 3,3V to no problem, ale latanie 1,3 kg dronem z prądożerną kamera z gimbalwm może być problematyczne. Czy się mylę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 cze 2017, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
nie mylisz sie z tym ze przy napieciu 3.3 lipol przy obciazeniu wysiada jak LI-fe i juz niema czasu na dolot a tylko na ladowanie

tu pierwszy lepszy wykres zachowania sie lipo pod obciazeniem
http://cdn.instructables.com/FVG/29GE/H ... .LARGE.jpg

ale to temat o midroxie ,wiec juz koncze o lipolach ;-)


Rurek pisze:
Fakt jest taki że empirycznie sprawdzone jest że w midronku 3,45 na celę powodujące blokadę baterii to raczej nieporozumienie. Bardzo kosztowne nieporozumienie.

no i to jest przekret ze strony producenta bo od zero procent do uszkodzenia bateri powinno byc jeszcze zapasu z 0.3V
przeciez po 50 cyklach bateria tez bedzie inaczej pracwac i rozladowania beda glebsze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 cze 2017, 07:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 paź 2012, 15:30
Posty: 1248
Lokalizacja: Ełk
tobas pisze:
A czy z tym napięciem to nie jest tak, że ma tu znaczenie jeszcze waga drona i pobór prądu przez kamerę?
Latanie DIY 600 gram przy 3,3V to no problem, ale latanie 1,3 kg dronem z prądożerną kamera z gimbalwm może być problematyczne. Czy się mylę?

Mylisz się. Napięcie na celach pokazuje nam ile jeszcze energii jest w akumulatorze. I 3,5 V pod obciążeniem znaczy, że jest jej jeszcze sporo. A Twoje przypuszczenia miałyby sens gdyby rozważać latanie tym lekkim i ciężkim dronem na tej samej baterii ale o małej pojemności. A tak się nie robi bo każdy inteligentny budowniczy drona dopasowuje pojemność, ilość cel, oraz wydajność prądową ogniwa do wagi modelu oraz do obciążenie prądowego. Bo inne będzie obciążenie prądowe ścigacza z mocnymi silnikami a inne zabawki do wiszenia w pokoju mimo tej samej wagi. Może się zdarzyć, że model 600 gramowy będzie bez problemu latał na akumulatorze 1000 mAh a ten o wadze 1,3 kg w ogóle na nim nie wystartuje nawet gdy aku będzie w pełni naładowany. Wszystko zależy od parametrów akumulatora np. od możliwości jego obciążenia czyli ilości C,
Po drugie to nie wiem skąd przyszła Ci do głowy ta prądożerność kamerki z gimbalem. Kamerka "pożera" nie więcej niż 1,5A a gimbal do 0,5A podczas gdy każdy silnik ze 3 do 4A a jest ich 4 (mówię tu o Mi Drone). Więc ten gimbal z kamerą nie ma tu wielkiego wpływu na długość lotu ani obciążenie akumulatora.

_________________
1.Tarot 680 - Pixhawk SunnySky V3508 580kV Afro Slim 20A APC 12*4,5 MR X8R Sony QX100

2. Mi Drone 4K całkiem fajna latająca kamerka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 cze 2017, 10:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 15:47
Posty: 26
Rurek pisze:
To jest kure@#ki zabieg marketingowy moim zdaniem, blokowanie sprawnej baterii tylko dlatego że się zbliżyło do 3V na celę....

Sory ale moim zdaniem za szybko wyciągasz zbyt dalekie wnioski .

Cytuj:
...No i uśmierciłem :-) tzn po wylądowaniu komunikat "prawdopodobnie bateria jest do wymiany"
Czym się to objawiło? Wbudowana elektronika blokuje mozliwość ładowania, po podłączeniu ładowania tylko migają parami naprzemiennie diody na baterii i nic nie idzie z tym zrobić.
No więc trzeba było podjąć kroki bo przecież to jest w końcu ogniwo Lipo a ja , mimo że to dział RTF to jednak coś tam dłubać jeszcze umiem. ...


Jesteś pewny że bateria była zablokowana na amen ? Próbowałeś trzymać dłużej podłączoną do ładowarki ? Zapewne nie wiedziałeś co tak naprawdę oznacza miganie tych diod bo instrukcji nie miałeś...
Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest to że sam zepsułeś baterię "dłubiąc niej" , ewentualnie nastąpiła przypadkowa awaria baterii powodująca brak możliwości ładowania a nie że producent tak przewidział.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 cze 2017, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
Z tym ze Rurek to nie jedyny ktoremu padla
bateria, przejrzyj watek na RCG .
8nnym padla juz przy 4 procentach z tego co czytalem ostatnio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 cze 2017, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Tak jak Adasko pisze, w wielu miejscach o tym ludzie biadolą. I jest też oficjalne stanowisko producenta że takie miganie LEDów na baterii oznacza jej zablokowanie (niemożność naładowania) i konieczność zakupu kolejnej. A to że moją uszkodziłem dłubaniem to już jest kwestia wtórna. Nie wyciągnąłem zbyt pochopnych wniosków, i jestem tego tym bardziej pewien po przeanalizowaniu loga co pokazałem na screenshotcie.
Nie mieszajmy deóch różnych historii czyli przedwczesnego blokowania baterii z tym że ją później uszkodziłem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 142  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.